Άγιος Σαμψών: ο φιλάνθρωπος ιατρός που ονομάστηκε προστάτης των ξενοδόχων

saint-sampson-xenodoxos-web

Ποιός ήταν ο Άγιος Σαμμψών και γιατί ονομάστηκε προστάτης των Ξενοδόχων.

Ο Άγιος Σαμψών ο Ξενοδόχος, τη μνήμη του οποίου, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία γιορτάζει σήμερα, 27 Ιουνίου, ήταν γιατρός.

Γεννήθηκε στη Ρώμη από εύπορους γονείς και σύμφωνα με τον Συναξαριστή (Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τ.10 Ιούνιος, εκδ. Ίνδικτος σ. 314-316) ήταν συγγενής του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Ο ίδιος έζησε στα χρόνια του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού.

Σπούδασε όλες τις επιστήμες της εποχής του, μεταξύ των οποίων και την ιατρική, την οποία εξάσκησε έως τα βαθιά γεράματα αφιλοκερδώς.

Μετά το θάνατο των γονιών του μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και κατόπιν χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μηνά.

Αφιέρωσε τη ζωή του στη φροντίδα και τη φιλοξενία απόρων και αστέγων, μετατρέποντας το σπίτι του σε “άμισθο ιατρείο και σε ένθεο ξενοδοχείο”  

Ασθενείς, ακόμη και με ανίατες ασθένειες, έβρισκαν θεραπεία και οι φτωχοί, φροντίδα και στέγη.

Όταν κάποτε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός νόσησε βαριά, ζήτησε τη βοήθεια του Αγίου κι εκείνος προσευχόμενος στο Θεό, κατόρθωσε να τον σώσει.

Ο αυτοκράτορας τότε για να τον ευχαριστήσει, έχτισε ένα νοσοκομείο, το οποίο έμεινε γνωστό ως “Ξενών του Σαμψών” το οποίο αναδείχθηκε σε μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Το νοσοκομείο αυτό, διέθετε πολλούς εξειδικευμένους γιατρούς, εξυπηρετούνταν από μοναχούς ενώ ο ίδιος ο αυτοκράτορας το χρηματοδοτούσε για την κάλυψη των αμοιβών του προσωπικού  καθώς και για την χορήγηση τροφής και ρουχισμού σε ξένους και φτωχούς.

 

 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.