Ανδρομέδα Ι: Οι μικροί “Κουστώ” της Ελλάδος εν πλω στο Αιγαίο

Είκοσι (20) μαθητές και μαθήτριες μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, θα εργαστούν σαν πραγματικοί επιστήμονες σε μία εκπαιδευτική ωκεανογραφική αποστολή με αντικείμενο τις περιβαλλοντικές πιέσεις της Μεσογείου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Το σχολείο μου ταξιδεύει με τον ΠΕΡΣΕΑ» (PERSEUS@School network) που συντονίζεται από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄ Δ/νσης Β΄/θμιας Εκπ/σης Αθηνών και υλοποιείται με την υποστήριξη του ερευνητικού προγράμματος PERSEUS, που συντονίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Είναι η πρώτη εκπαιδευτική μαθητική αποστολή που οργανώνεται από το πρόγραμμα PERSEUS (www.perseus-net.eu) στο οποίο συμμετέχουν 53 Ινστιτούτα από 21 χώρες της Ευρώπης που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, την περίοδο 2012-2015, για να αντιμετωπίσουν τις κοινές περιβαλλοντικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν η Μεσόγειος και η Μαύρη θάλασσα και να αναλάβουν δράση για την προστασία τους.

Η μαθητική αποστολή θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου 2014 στο Σαρωνικό κόλπο και οργανώνεται από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄ Δ/νσης Β΄/θμιας Εκπ/σης Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ευρωπαϊκό επιστημονικό πρόγραμμα PERSEUS και το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου και τη Διεύθυνση Β΄/θμιας Αχαΐας/Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Συνολικά θα συμμετέχουν 20 μαθητές και μαθήτριες από 10 Γυμνάσια και Λύκεια, 15 εκπαιδευτικοί, 20 ερευνητές και 22 μέλη πληρώματος οι οποίοι θα εργασθούν όλοι μαζί πάνω στο ωκεανογραφικό σκάφος ΑΙΓΑΙΟ (δείτε τρισδιάστατη παρουσίαση του σκάφους στην ακόλουθη διεύθυνση: http://gator301.hostgator.com/~post/elkethe/), το οποίο αποτελεί ένα μοντέρνο πλωτό εργαστήριο πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα τελευταίας τεχνολογίας όργανα που απαιτούνται στη σύγχρονη ωκεανογραφική έρευνα.

Στη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής, τα παιδιά θα αναλάβουν συγκεκριμένους «επιστημονικούς ρόλους» και θα μελετήσουν θαλάσσια πελαγικά και βενθικά οικοσυστήματα. Σαν πραγματικοί ερευνητές θα συμμετέχουν στη συλλογή και φύλαξη δειγμάτων νερού και πλαγκτού, πανίδας και ιζημάτων ενώ θα παρατηρήσουν τη βιοποικιλότητα με τη βοήθεια Τηλεκατευθυνόμενου Υποβρύχιου Οχήματος. Στη συνέχεια θα επεξεργασθούν τα δείγματά τους, τόσο στα εργαστήρια του σκάφους όσο και στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ και θα συνεργασθούν και με τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων τους μέσω Skype.

Την τελευταία ημέρα της αποστολής «όλοι οι ερευνητές» -παιδιά και ενήλικες- μέσα από μία διεπιστημονική προσέγγιση θα εξάγουν συμπεράσματα και θα καταθέσουν προτάσεις για την προστασία της Μεσογείου. Ακολουθήστε την αποστολή πάνω στο πλοίο μέσω live web streaming (η ηλεκτρονική διεύθυνση θα ανακοινωθεί πριν την έναρξη της αποστολής).

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.