Γ.Βερνίκος: Τα τεκμήρια σκαφών αφανίζουν το θαλάσσιο τουρισμό

Ως υπερβολικά υψηλά χαρακτήρισε τα τεκμήρια που ψηφίστηκαν τον Ιούνιο του 2011 για τα σκάφη αναψυχής, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιώργος Βερνίκος, με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα τεκμήρια των σκαφών.

Ο κ.Βερνίκος τόνισε επίσης ότι τέτοια μέτρα δεν βοηθούν καθόλου το θαλάσσιο τουρισμό στη χώρα μας, αντίθετα ανοίγεται δρόμος για τους Τούρκους ανταγωνιστές να κυριαρχήσουν στον τομέα αυτόν στο Αιγαίο.

Γιώργος Βερνίκος

Προτείνει, δε, να σχεδιάζονται πολιτικές που να μην οδηγούν ολόκληρους κλάδους στον αφανισμό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βερνίκος δήλωσε τα εξής: “τα τεκμήρια που ψηφίστηκαν από την Βουλή τον Ιούνιο του 2011 για τα σκάφη αναψυχής είναι υπερβολικά υψηλά. Ενδεικτικά, ένα σκάφος 10 μέτρων, ανεξαρτήτως τύπου (μηχανοκίνητο ή ιστιοπλοϊκό) και αξίας, έχει ετήσιο τεκμήριο εισοδήματος για το 2011 το ποσό των 21.000 Ευρώ. Το ποσό αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και πολλαπλάσια υψηλότερο της αξίας του σκάφους.

Αντιλαμβάνομαι ότι τα τεκμήρια ψηφίστηκαν από τη Βουλή -μερικές φορές αυξημένα και από τις εισηγήσεις του αρμοδίου Υπουργείου- σε περίοδο πανικού για το δημόσιο χρέος. Μακάρι τα υψηλά τεκμήρια να συνέβαλαν θετικά σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Τα τεκμήρια πρέπει να είναι δίκαια και σωστά, ειδάλλως ανατροφοδοτούν την ύφεση, μειώνουν τα έσοδα του κράτους, αυξάνουν την ανεργία και παραδίδουν «αμαχητί» τον οικονομικό έλεγχο του θαλάσσιου τουρισμού στο Αιγαίο στους Τούρκους ανταγωνιστές μας. Υπενθυμίζω ότι πάνω από 120 επαγγέλματα είναι συνδεδεμένα με το θαλάσσιο τουρισμό και ότι τα σκάφη αναψυχής δίνουν ζωή στη θάλασσα, τα νησιά και τις πιο απομακρυσμένες νησίδες και βραχονησίδες της πατρίδας μας.

Παρά την κρίση, πρέπει με ψυχραιμία να σχεδιάσουμε πολιτικές που να μην οδηγούν ολόκληρους κλάδους σε αφανισμό και στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρομαι στο θαλάσσιο τουρισμό της χώρας μας.”

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.