Γ.Τσακίρης: Θωρακίζουμε την αξιοπιστία του συστήματος κατάταξης

tsakiris-giorgos

Η θωράκιση της αξιοπιστίας του συστήματος κατάταξης, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, κ. Γιώργο Τσακίρη. 

Ο κ. Τσακίρης, σε συνέντευξή του στο Tourism Press, αναφέρει τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει το ΞΕΕ για την προστασία της αξιοπιστίας του νέου συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων σε αστέρια, καθώς και τα οφέλη που θα έχουν οι τουριστικές επιχειρήσεις από την πιστοποίησή τους σε ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών σύστημα.  

Σε τι φάση βρίσκεται η κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων; Πιστεύετε ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία όλα τα καταλύματα ή ότι θα υπάρξει παράταση;

Η κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Είναι διαδικασία που ακολουθεί γρήγορους ρυθμούς, γιατί έχει ελαχιστοποιηθεί η γραφειοκρατία μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος που υποστηρίζεται από το Ξ.Ε.Ε., οπότε πιστεύουμε ότι εντός του 2017 θα έχει ανταποκριθεί η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων. Όσον αφορά στα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, όπως γνωρίζετε με νέα νομοθετική ρύθμιση έχει καταστεί πλέον προαιρετική η κατάταξή τους, οπότε αναμένουμε χαμηλή συμμετοχή εκ μέρους τους.

Ποιες, κατά τη γνώμη σας, είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νέο σύστημα κατάταξης και πως πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερα να αντιμετωπιστούν;

Η κυριότερη πρόκληση του  νέου συστήματος είναι η αξιοπιστία του, την οποία επιδιώκουμε να θωρακίσουμε με πολλαπλούς τρόπους, όπως επιβεβαιωτικοί έλεγχοι από το ΞΕΕ μέσω ανεξάρτητης εταιρείας, που διαθέτει υψηλά εχέγγυα σ’ αυτό τον τομέα, σύστημα παρακολούθησης των διαδικτυακών αξιολογήσεων των πελατών των  καταταγέντων ξενοδοχείων, ετήσιοι έλεγχοι από το ΕΣΥΔ για το έργο των διαπιστευμένων φορέων  διενέργειας ελέγχου και επιθεωρήσεων στα καταλύματα. Έχοντας αυτά  τα εργαλεία στη διάθεσή του, το ΞΕΕ θα  έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί τεκμηριωμένα τη συμμόρφωση κάθε καταλύματος στις προδιαγραφές  και στα κριτήρια κατάταξης και να δρά αντίστοιχα.

Ποια είναι τα οφέλη για τους τουριστικούς επιχειρηματίες αλλά και για το τουριστικό προϊόν, εν γένει, από την κατάταξη των καταλυμάτων σε αστέρια;

Είναι ένα σύστημα κατάταξης, που είναι πολύ κοντά στο ευρωπαϊκό, το ΗotelstarsUnion,  αφού το Υπουργείο Τουρισμού είχε λάβει υπόψη του το ευρωπαϊκό κατά τη θεσμοθέτησή του, οπότε υπάρχει μεγάλη συνάφεια με τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων. Διαθέτει διαφάνεια και δικλείδες θωράκισης της ποιότητας με την εμπλοκή του ΞΕΕ και του ΕΣΥΔ, όπως σας ανέλυσα παραπάνω, στον τομέα των δευτεροβάθμιων ελέγχων στα καταλύματα, αλλά και στους φορείς πιστοποίησης.

Ποια είναι τα σημεία που θα πρέπει να προσέχουν τα καταλύματα κατά την επιλογή του φορέα πιστοποίησης;

Έχουν διαπιστευθεί μέχρι σήμερα από το ΕΣΥΔ 25 φορείς που καλύπτουν όλη τη χώρα και είναι αναρτημένοι στο σύστημά μας. Η επιλογή είναι ελεύθερη για κάθε επιχειρηματία και είναι βέβαια  στο χέρι του να προχωρήσει σε έρευνα αγοράς με τα δικά του κριτήρια προτού καταλήξει σ’ ένα φορέα.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.