Δήμος Μονεμβασιάς: Πρώτη Συνάντηση Αναρριχητικό Πάρκο Ζόμπολου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνάντησης “αναρρίχησης” που πραγματοποιήθηκε 3-4 Ιουνίου στο αναρριχητικό πάρκο Κάβο Μαλιάς – Ζόμπολο το οποίο βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Αγίου Νικολάου Δ. Ε. Βοιών του δήμου Μονεμβασίας.


Η συνάντηση αυτή που είναι και η πρώτη που γίνεται για το συγκεκριμένο πάρκο, είχε στόχο από τη μία να κάνει γνωστή την ύπαρξη του πάρκου στο ευρύ κοινό, αλλά ακόμα περισσότερο να φέρει σε άμεση “επαφή” με το πάρκο, μεγάλο αριθμό αναρριχητών. Αυτό το πάρκο αναρρίχησης υπάρχει για περίπου 4 χρόνια και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο κοινό.

Οι άνθρωποι κλειδιά τόσο στην ύπαρξη και σημερινή εξέλιξη του πάρκου, όσο και στην οργάνωση της εκδήλωσης που έγινε, είναι ο Δημήτρης Τιτόπουλος, ο Δημήτρης Τσίτσικας, ο Γιάννης Τορέλης και άλλοι αναρριχητές. Αυτοί άλλωστε έχουν ανοίξει και τις περισσότερες διαδρομές στο πάρκο. Ενδιαφέρουσα παρουσίαση στην εκδήλωση, που έγινε στο σχολείο του Αγ. Νικολάου Βοιών, έκανε ο γνωστός αναρριχητής Άρης Θεοδωρόπουλος.

Στη συνάντηση θα παραβρέθηκαν πάνω από 70 προσκεκλημένοι αναρριχητές, οι οποίοι και φιλοξενήθηκαν, ενώ περισσότεροι από 40 συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με δικά τους έξοδα. Ανάμεσά στους προσκεκλημένους και ο διάσημος Ελβετός Claude Remy.

Ο Claude Remy, όπως είπε, έρχεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα για αναρρίχηση και πηγαίνει στην Κάλυμνο που θεωρείται και ο καλύτερος προορισμός στην Ευρώπη ενώ κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το πάρκο του Ζόμπολου όμως παρατήρησε ότι είναι κορυφαίο και προσφέρει απόλυτη ικανοποίηση στους αναρριχητές. Το γεγονός ότι περιβάλλεται από τα τόσο ενδιαφέροντα σημεία για επίσκεψη στο δήμου Μονεμβασιάς, όπως την Καστροπολιτεία, τη Νεάπολη αλλά και το ίδιο το χωριό τον Άγιο Νικόλαο Βοιών το οποίο θεωρεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του πάρκου.

Για την περιοχή αναφέρθηκε δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στον χαρακτηρισμό “ηρεμία” που δείχνει να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που διαχέεται σε όλη την περιοχή δίνοντάς της έτσι μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Όσον αφορά στην απόσταση από το αεροδρόμιο της Αθήνας, θεωρεί ότι δεν θα είναι ανασταλτικός παράγοντας μπροστά στα πλεονεκτήματα του πάρκου για την κοινότητα των αναρριχητών. Η κοινότητα αυτή όπως μας είπε χαρακτηριστικά, συνεχώς αυξάνεται και στην Ελβετία σήμερα ξεπερνά τους 100.000. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στα ανώτερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα και ταξιδεύουν πολλές φορές το χρόνο για να αναρριχηθούν σε διάφορα σημεία σε όλο τον κόσμο. Ο περιβάλλοντας χώρος του πάρκου του Ζόμπολου και οι πολλές δραστηριότητες που επιτρέπει να αναπτυχθούν είναι σημαντικός παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην προσέλκυση μελών των οικογενειών των αναρριχητών σε αυτά τα ταξίδια ώστε να συνδυαστούν με οικογενειακές διακοπές. Οι αναρριχητές όπως μας είπε ο Claude Remy ταξιδεύουν συνήθως με παρέα από 2-6 άτομα, και συνοδεύονται από την οικογένεια όταν η περιοχή προσφέρεται και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ο ίδιος μάλιστα επισκέφθηκε και εντυπωσιάστηκε πολύ με την Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Lazareto. Στην επίσκεψη του στο Κυπαρίσσι το οποίο κατέταξε στους μοναδικούς προορισμούς, εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από το αναρριχητικό πάρκο στο Κυπαρίσσι και δεσμεύτηκε να έρθει ξανά για να ανοίξει ο ίδιος τουλάχιστον 50 διαδρομές.

Οργανωτές της εκδήλωσης στον Άγιο Νικόλαο Βοιών, ήταν ο Δήμος Μονεμβασίας μέσω του Νομικού του Προσώπου και της επιτροπής Τουρισμού, η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Βοιών.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.