Ελληνική Γαστρονομία & Τουριστική Εκπαίδευση αναζητά η Κένυα

 
 
 

Έντονο είναι το ενδιαφέρον από Κενυατικής πλευράς, σε ανώτατο επίπεδο για την προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης.

Αυτό προέκυψε από τα συμπεράσματα του διήμερου Hellas – Kenya Business Forum που πραγματοποιήθηκε 7 & 8 Νοεμβρίου 2013 στο ξενοδοχείο Intercontinental, από το Επίτιμο Προξενείο της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελληνική Δημοκρατία καθώς και από τη συνάντηση που είχε η Υπουργός Ανατολικο-Αφρικανικών Υποθέσεων, Εμπορίου & Τουρισμού κα Phyllis J. Kandie με την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η διήμερη εκδήλωση είχε ως θέμα Επιχειρηματικές & Επενδυτικές Προοπτικές Συνεργασίας στους τομείς Εμπορίου, Κατασκευών, Υπηρεσιών, Αγροτικής Οικονομίας και Τουρισμού και περιελαμβάνε ενημέρωση του Ελληνικού και Κενυάτικου επιχειρηματικού κοινού από εκπροσώπους φορέων των δύο χωρών καθώς και συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με εκπροσώπους φορέων και οργανισμών της Κένυας.

 
«Ταξιδέψτε, εμπορευτείτε, επενδύστε» ήταν η προτροπή της Υπουργού Ανατολικο-Αφρικανικών Υποθέσεων, Εμπορίου & Τουρισμού κας Phyllis J.Kandie προς τους Έλληνες επιχειρηματίες κατά την ομιλία της τη δεύτερη ημέρα της ημερίδας αφιερωμένης στον τουρισμό, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Ιούλιου Καίσαρα «ήλθον, είδον, ενίκησα». Η κα Kandie ανέπτυξε στους Έλληνες τουριστικούς επιχειρηματίες τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αν αποφασίσουν να επενδύσουν στην Κένυα και εξέφρασε την εκτίμησή της προς το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Στην ημερίδα εισηγητές ήσαν:

Ø η Υπουργός Ανατολικο – Αφρικανικών Υποθέσεων, Εμπορίου & Τουρισμού Phyllis J. Kandie

Ø η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελληνική Δημοκρατία κα Josephine Gaita

Ø Ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αναστάσιος Λιάσκος

Ø η κα Βίκυ Πανταζοπούλου, Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελληνική Δημοκρατία.

Ø Ο κ. Muriithi Ndegwa, Managing Director, Kenya Tourism Board.

Ø Ο κ. Χρήστος Πάλλης, Πρόεδρος του ΕΟΤ

Ø Ο κ. Fred Simiyu, Managing Director, Kenyatta International Convention Centre.

Ø Η κα Καλλιόπη Ανδριοπούλου, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, EATA.

Ø Ο κ. Allan Chenane, Chief Executive, Tourism Fund.

Ø Ο κος Γιώργος Δρακόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ.

Ø Ο κ. Kenneth Ombongi, Principal, Kenya Utalii College.

Η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί τη συνέχεια της επιτυχημένης 1ης Ελληνικής Πολυκλαδικής Επενδυτικής & Επιχειρηματικής Αποστολής στο Ναϊρόμπι, που πραγματοποιήθηκε από 14 έως19 Σεπτεμβρίου 2013 με τη συμμετοχή περί των 50 μεγαλύτερων εταιρειών από όλο το φάσμα της Ελληνικής παραγωγής, μεταποίησης και υπηρεσιών.

Δεδομένου του τεράστιου ενδιαφέροντος που διαπιστώνεται τόσο από Έλληνες όσο κι από Κενυάτες επιχειρηματίες για συνεργασία και επενδύσεις σε όλους τους τομείς της παραγωγής, σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί η διοργάνωση της 2ης Επιχειρηματικής Αποστολής που προγραμματίζεται για τις αρχές του 2014.

Το γεύμα της ημερίδας προς τιμή όλων των συμμετεχόντων στην ημερίδα Τουρισμού ήταν χορηγία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).

 
Προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας και Γλώσσας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε για την προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας στην Κένυα και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις σχολές τουρισμού, μέσω στοχευμένων εκδηλώσεων στην Κένυα, καθώς και για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας στα Πανεπιστήμια της Κένυας.

Ο πρύτανης του Kenya Utalii College, Δρ Kenneth Ombongi αφού παρουσίασε το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα σπουδών τόνισε ότι προσδοκούν να συνεργαστούν με αντίστοιχα Ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε προγράμματα τουρισμού με έμφαση στην Ελληνική Γαστρονομία.

Υπογραφή Συμφωνίας συνεργασίας στον τουρισμό

 
Στη συνάντηση που είχε η κα Kandie με την κα Κεφαλογιάννη εκφράστηκε η βούληση των δυο χωρών για υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τουριστικό τομέα και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας για ιδιαίτερες μορφές τουρισμού, όπως είναι ο συνεδριακός τουρισμός και η κρουαζιέρα.

Η Υπουργός κα Kandie ζήτησε επίσης την παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο αίτημα αυτό η κυρία Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.
 

Μεταφορά τεχνογνωσίας στον τουρισμό από την Πελοπόννησο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον περιφερειάρχη Πελοπονήσου κ. Πέτρο Τατούλη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάπτυξη διμερών εμπορικών και πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Κένυας καθώς και στη μεταφορά τεχνογνωσίας στους τομείς των αγροτικών προϊόντων, του τουρισμού, των μεταφορών, των επενδύσεων και του πολιτισμού. 

Συνεργασία και στην κρουαζιέρα

Η επίσημη συνάντηση της Υπουργού κας Kandie με τη Διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε. είχε ως κύριο αντικείμενο, τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα θαλάσσιων μεταφορών, κρουαζιέρας και λιμενικών υποδομών.

Οι δύο πλευρές, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης συμφώνησαν μέσω της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κένυας στην Αθήνα να συγκροτήσουν κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία μεταξύ άλλων θα εξετάσει το ζήτημα της συνεργασίας σε θέματα κρουαζιέρας με ΟΛΠ Α.Ε. και MedCruise.
 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.