Ενέργειες ΞΕΕ για τον κοινωνικό τουρισμό

Πρόταση προς τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης απέστειλε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για την αναμόρφωση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Παράλληλα, για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών δημιούργησε κοινωνικό σπότ με κύριο μήνυμα “Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας”.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αποκλειστικός σκοπός της πρωτοβουλίας του ΞΕΕ είναι η επανενεργοποίηση του προγράμματος του Κοινωνικού τουρισμού, καθόσον η φετινή αναστολή των προγραμμάτων έχει δημιουργήσει σοβαρότατα και δισεπίλυτα προβλήματα σε σημαντικό αριθμό τουριστικών επιχειρήσεων που επί σειρά ετών είχαν βασίσει τη λειτουργία τους στον κοινωνικό τουρισμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), η αναμόχλευση του περιφερειακού εισοδήματος, που επιτυγχάνεται σε τοπικό επίπεδο, με την εισροή των χρημάτων του κοινωνικού τουρισμού, είναι πολλαπλάσια, 5 έως 8 φορές περισσότερη, της δαπάνης που αντιπροσωπεύουν τα εκταμιευόμενα κονδύλια κοινωνικού τουρισμού.

Κοινωνικό μήνυμα-σποτ Ξ.Ε.Ε. 

Την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών που εμπλέκονται στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας αλλά και του ελληνικού κοινού επιχειρεί μέσω κοινωνικού μηνύματος-σποτ το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας με μήνυμα “Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας”. Η σχετική προβολή έχει ήδη ξεκινήσει σε ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των Αθηνών και της περιφέρειας.

Πρόταση ΞΕΕ για Κοινωνικό Τουρισμό

Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης του προέδρου του Ξ.Ε.Ε. κ. Γιώργου Τσακίρη με τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιάννη Βρούτση, το Επιμελητήριο απέστειλε στο υπουργείο σχετική πρόταση για την αναμόρφωση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας.                                                                    

Η σχετική πρόταση αναφέρεται στο διαχειριστικό σκέλος των εν λόγω προγραμμάτων με σκοπό τη συρρίκνωση του λειτουργικού τους κόστους, την πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση και συμμετοχή, καθώς και στην εξασφάλιση της συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσοτέρων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε ένα καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την πρόταση, το ΞΕΕ αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη διαδικασία συμμετοχής των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των κάμπινγκ στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού μέσα από τα εξής βήματα:

1. Δημιουργία ειδικού site για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες πληροφορίες για το πρόγραμμα τόσο για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα)όσο και για τους δικαιούχους του προγράμματος με πολλαπλές δυνατότητες.

2. Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εκ μέρους των ξενοδοχείων και των κάμπινγκ με ηλεκτρονικό έλεγχο της εκπλήρωσης των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος.

· Στην αίτηση θα καθορίζονται από την επιχείρηση οι ειδικές τιμές δωματίου κατ’ άτομο με ή χωρίς πρωινό, προαιρετικά τιμές γευμάτων για τα ξενοδοχεία που διαθέτουν εστιατόρια, καθώς και τα χρονικά διαστήματα ισχύος των ειδικών αυτών τιμών. Υποψήφια θα είναι όλα τα νομίμως λειτουργούντα ξενοδοχεία και κάμπινγκ ανεξαρτήτως κατηγορίας και περιοχής εγκατάστασης.

· Το Ξ.Ε.Ε. θα ελέγχει τη νόμιμη λειτουργία της ξενοδοχειακής επιχείρησης και του κάμπινγκ, καθώς και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με βάση τα στοιχεία του αρχείου του ή όπου απαιτείται θα ακολουθεί διασταύρωση των στοιχείων με τα αντίστοιχα του ΕΟΤ.

· Θα εμφανίζεται στο site πλήρης κατάλογος των ξενοδοχείων και των κάμπινγκ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με όλες τις πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες με δυνατότητα on line κράτησης ή, όπου δεν είναι αυτό εφικτό, φόρμα αποστολής e-mail ή fax από τον δικαιούχο.

· Στο site θα είναι αναρτημένα και όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την είσπραξη από την επιχείρηση της επιδότησης ή ο,τιδήποτε άλλο απαιτηθεί σε περίπτωση που αποφασιστεί άλλος τρόπος καταβολής ή συμψηφισμού της επιδότησης.

3. Ειδικά για τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, παρόλο που δεν είναι μέλη του Ξ.Ε.Ε., θα μπορούσε να αναλάβει το Ξ.Ε.Ε. την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των αιτήσεων τους σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ., οποίος θα ελέγχει τη νομιμότητα της λειτουργίας τους και θα παρέχει την τελική έγκριση της συμμετοχής τους. Στην περίπτωση αυτή, λόγω του μεγάλου όγκου των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, θα ήταν δίκαιη η κάλυψη εκ μέρους του κράτους ή των ίδιων των επαγγελματιών του ελάχιστου λειτουργικού κόστους που απαιτείται για τη διεκπεραίωση αυτού του έργου. Εξυπακούεται ότι η ενημέρωση και η διεκπεραίωση θα πραγματοποιείται και με τη σύμπραξη της ΣΕΕΔΔΕ, η οποία είναι αναγκαία για την επιτυχία του προγράμματος.

4. Για τους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, θα καθορισθούν οι κατηγορίες, η ημερήσια επιδότηση και ο αριθμός των ημερών διαμονής, όπως και οι αρμόδιες αρχές ελέγχου και πληρωμής από το Υπουργείο.

· Στο ειδικό site του Ξ.Ε.Ε., όπως προαναφέρθηκε, θα περιλαμβάνεται και όλη η ενημέρωση για τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις υπηρεσίες διεκπεραίωσης και χορήγησης των δελτίων κοινωνικού τουρισμού. Η εξυπηρέτηση μέσω των ΚΕΠ θα μπορούσε να διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό τους δικαιούχους , την διανομή των δελτίων και την αποφυγή συνωστισμού και ουρών και συγχρόνως θεωρούμε χρήσιμο και εξυπηρετικό για τους πολίτες , να προβλεφτεί στο Υπουργείο ή στα ΚΕΠ, η λειτουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου για την παροχή των κατάλληλων οδηγιών και πληροφοριών σε δικαιούχους που δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με το διαδίκτυο.  

· Ο καθορισμός ενός μόνο ποσού ημερήσιας επιδότησης ανά κατηγορία καταλύματος (ξενοδοχείο, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενο) με τη δέουσα διαφοροποίηση (το ξενοδοχείο κατά 40% ακριβότερο από το ενοικιαζόμενο και κατά 60% ακριβότερο από το κάμπινγκ) συμβάλει στη γρήγορη διεκπεραίωση του προγράμματος. Η οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου πρέπει να αφεθεί ελεύθερη και να μην καθορίζονται ανώτατα ποσά, όπως συνέβαινε με τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, γεγονός που ήγειρε σημαντικές ανησυχίες και ενστάσεις για διοικητική παρέμβαση στον ανταγωνισμό και γενικά στους μηχανισμούς της αγοράς από τους εκπροσώπους των πιστωτών μας. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την απόλυτη διαφάνεια και δημοσιότητα των προσφερομένων τιμών θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις να προσφέρουν τις δυνατότερες χαμηλές τιμές υπηρεσιών προς όφελος των δικαιούχων. Εξάλλου, τα αντίστοιχα προγράμματα του Ε.Ο.Τ., εδώ και χρόνια, προβλέπουν ελεύθερη συμμετοχή και έχουν μεγάλη απορροφητικότητα και ευκολία διαχείρισης. 

· Για την αποφυγή προστριβών μεταξύ δικαιούχων και ξενοδόχων θα πρέπει ενημερώνεται με σχετικό έντυπο, αλλά και μέσω του site, ο κοινωνικός τουρίστας για τα δικαιώματα και για τις υποχρεώσεις του. του απέναντι στο κατάλυμα.

· Επικουρικά θα μπορούσε να υπάρχει μια φόρμα έτοιμη στο διαδίκτυο, εύκολη στη χρήση, με την οποία θα μπορεί ο φιλοξενών επιχειρηματίας να ενημερώνει , εντός 24ώρου, τον οργανισμό ή το υπουργείο ή όποιο άλλο φορέα χορηγεί το δελτίο για την άφιξη και αναχώρηση του δικαιούχου στο κατάλυμα, ώστε να είναι δυνατός ο δειγματοληπτικός έλεγχος των συμβληθέντων καταλυμάτων.

· Για την επιτυχία και την ομαλή λειτουργία του προγράμματος και κυρίως για την αξιοπιστία και μεγιστοποίηση της απόδοση του προγράμματος, θα πρέπει η καταβολή της επιδότησης στις δικαιούχες επιχειρήσεις να γίνεται εντός εύλογου και καθορισμένου χρονικού διαστήματος (πχ. 60 ημερών)από την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών. Η δέσμευση αυτή θα εξασφαλίσει στους κοινωνικούς τουρίστες ακόμη καλύτερους όρους και τιμές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Εννοείται ότι το Ξ.Ε.Ε. θα συνεργαστεί με όποια κρατική ή άλλη υπηρεσία (π.χ. τράπεζα) οριστεί αρμόδια για τη διαχείριση των δικαιούχων, τον έλεγχο των δικαιολογητικών για την καταβολή των πληρωμών στις επιχειρήσεις καταλυμάτων κ.ο.κ.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.