Ζάκυνθος: Μειωμένη η κίνηση και τον Ιούλιο κατά 2,34%

Μειωμένος ο μέσος όρος των αφίξεων στη Ζάκυνθο το μήνα Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, κα Χριστίνα Τετράδη.

Βάσει των αφίξεων του αεροδρομίου της Ζακύνθου για τον μήνα Ιούλιο 2012, ο μέσος όρος των αφίξεων παρουσιάζει μείωση 2,34%. Αναλύοντας ενδεικτικά τις αγορές του εξωτερικού για το μήνα Ιούλιο, η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία αποτελεί και την κύρια αγορά μας, παρουσιάζει μείωση 3,18%. Από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει η Ολλανδία 20,71% και η Γερμανία 14,23%. Αντίθετα, οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση των επισκεπτών, με τη Ρωσία 28,18%, τη Ρουμανία 139,15% και την Ουγγαρία 8,68%. Επίσης, η Ιταλία παρουσιάζει εντυπωσιακά μεγάλη αύξηση, της τάξεως του 134,60%.  Όπως εκτιμά η κα Τετράδη, η φετινή τουριστική χρονιά έχει χαθεί και ότι είναι πλέον δεδομένο ότι θα κλείσει αρνητικά, καθώς δεν υπάρχει ο χρόνος να βελτιωθεί το κλίμα και να ανακάμψουν τα μεγέθη.Οι αλλοδαποί τουρίστες έχουν μετατραπεί σε πελάτες της τελευταίας στιγμής. Ειδικά η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, έχει σαφώς επηρεαστεί από τους ολυμπιακούς αγώνες και εμφανίζει ιδιαίτερα χαμηλές κρατήσεις για το μήνα Αύγουστο.  Σχετικά με τις τιμές για το 2012, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, δεδομένου ότι τα περισσότερα συμβόλαια υπογράφηκαν εν μέσω της κρίσης του 2011 και λόγω του φόβου και της πίεσης από τους Tour Operators, κυμαίνονται κατά μέσο όρο 10% χαμηλότερα, σε σχέση με το 2011. Είναι σημαντικό όμως να αναφερθεί ότι οι μέχρι στιγμής κρατήσεις έχουν γίνει με περαιτέρω εκπτώσεις της τάξεως του 10% – 20%, είτε με τη μορφή early booking, είτε με τη μορφή ειδικών προσφορών.  Αναλύοντας τον εσωτερικό τουρισμό, έχει υποστεί μεγάλη πτώση εξ αιτίας της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Οι κρατήσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απογοητευτικές, με καταγεγραμμένη μείωση πάνω από 50% και τους Έλληνες να μην μπορούν να παραθερίσουν παρά μόνο στο εξοχικό τους ή σε εξοχικά συγγενών και φίλων, παρόλο που οι τιμές έχουν μειωθεί πολύ.  Στη Ζάκυνθο, για την τόνωση του ελληνικού τουρισμού ο Σύλλογος Ξενοδόχων ετοίμασε ειδικά ολοκληρωμένα εκπτωτικά πακέτα, σε πολύ χαμηλές τιμές, που συνδυάζουν παροχή ύπνου σε ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα, ποτού και φαγητού στους χώρους εστίασης, δηλαδή εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καθώς και στη μεταφορά με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα πλοία.  Η προσπάθεια αυτή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είχε απήχηση στην ελληνική αγορά. Επίσης, ξεκίνησαν τον Αύγουστο και τα πακέτα κοινωνικού τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά, αυτές οι προσπάθειες δεν μπορούν να αναπληρώσουν το κενό.  Η κατάσταση για το υπόλοιπο καλοκαίρι φαίνεται ιδιαίτερα απρόβλεπτη. Αν λάβουμε υπόψη τη μείωση των τιμών, τη μείωση των διανυκτερεύσεων και την αντίστοιχη μείωση του επιπέδου της αγοραστικής κίνησης, τότε δυστυχώς τα οικονομικά αποτελέσματα για την τουριστική περίοδο του 2012 μπορεί και να φτάσουν το -30%.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.