Μείωση 8,4% στις ταξιδιωτικές δαπάνες Απριλίου 2012

Κατά 8,4% μειώθηκαν οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους τον Απρίλιο 2012 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι, όπως αναφέρεται στα στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδας.

Ωστόσο, στον τομέα των ταξιδιωτικών δαπανών παρουσιάζεται πλεόνασμα εξαιτίας της διψήφιας μείωσης τους (35,7%)  στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος. Έτσι, οι καθαρές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 24,8%. Τον ίδιο μήνα οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 6,5%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρουσίασαν μικρή μείωση (2,6%), αλλά οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν αισθητά (κατά 19,3%), με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι καθαρές εισπράξεις κατά 17,9%.Στο ίδιο ρυθμό κινήθηκαν και οι εισπράξεις στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2012 καθώς υπήρξε μεν αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και στη μείωση των καθαρών πληρωμών για “λοιπές” υπηρεσίες, καθώς και – σε πολύ μικρότερο βαθμό – στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν αισθητά (κατά 12,2%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, αντανακλώντας και τη μείωση των αφίξεων μη κατοίκων με μέσο ετήσιο ρυθμό 9,8% (σύμφωνα με τα στοιχεία της “έρευνας συνόρων” της Τράπεζας της Ελλάδος). Ταυτόχρονα όμως, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος περιορίστηκαν κατά 24,1%, με αποτέλεσμα την αύξηση των καθαρών εισπράξεων κατά 75 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρέμειναν στάσιμες, αλλά οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν κατά 13,7%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 338 εκατ. ευρώ.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.