Η “εικονική πραγματικότητα” των ξενοδοχειακών τιμών στην Ελλάδα

hotel-reception

Μία πρόσφατη αναφορά διεθνούς μηχανής σύγκρισης τιμών ότι οι τιμές των δωματίων στους ελληνικούς προορισμούς παρουσιάζουν αύξηση έως και 95% κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει μία σειρά αντιδράσεων.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Ρόδος και η Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις αρχές του Ιουνίου είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ ζητώντας να συγκρατήσει όσους ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη. Παράλληλα, η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, σε ομιλία της σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ στο Ηράκλειο, το ίδιο διάστημα, απηύθυνε σύσταση συμμόρφωσης σε όσους σπεύδουν να αποκομίσουν ευκαιριακά κέρδη, αυξάνοντας τις τιμές σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.


Ο όρος “εικονική πραγματικότητα” αναφέρθηκε από αρκετούς τουριστικούς επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων όταν κλήθηκαν να εξηγήσουν την αύξηση των τιμών.

Όπως τονίστηκε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού και αναφέρθηκε από πολλούς τουριστικούς επιχειρηματίες ανά την Ελλάδα, αυτό συμβαίνει γιατί οι ιστοσελίδες κρατήσεων ζητούν να παραμένουν ένα με δύο δωμάτια διαθέσιμα στο σύστημα ακόμη κι αν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα. Στην περίπτωση αυτή για να αποφευχθεί το overbooking, οι ξενοδόχοι δίνουν για τα συγκεκριμένα δωμάτια υψηλές τιμές ώστε να αποθαρρύνουν τυχόν υποψηφίους. Η στρέβλωση αυτή, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου της ΕΞΑΑΑ,  οφείλεται σε ορισμένες  -καθαρά τεχνικού τύπου- “εσωτερικές” αδυναμίες των συμβάσεων μεταξύ ξενοδοχείων και διεθνών sites κρατήσεων για τις οποίες οι δύο πλευρές έχουν ήδη προγραμματίσει συνάντηση ώστε να ξεπεραστούν και να μην δημιουργούνται επομένως παρεξηγήσεις, απορίες και εύλογα ερωτήματα στον καταναλωτή. 

Ανεπίσημα, κάποιοι από το χώρο μίλησαν για σκοπιμότητα, μια και το θέμα έλαβε διαστάσεις την ώρα που οι ξενοδόχοι διαπραγματεύονται τις τιμές για την επόμενη χρονιά.

Οριακή αύξηση τιμών δείχνει η ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, Ιουνίου 2014, η αύξηση της μέσης τιμής δωματίου παραμένει, στο σύνολο του κλάδου, οριακή παρά τη θεαματικά αυξημένη ζήτηση. Ο δείκτης τιμών από τον κλάδο “Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Καφέ” έχει ανέβει μόλις κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Μάιο 2014. 

Όσον αφορά την πρωτεύουσα, τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ξενοδόχοι της Αθήνας αναφέρουν ότι οι τιμές των αθηναϊκών ξενοδοχείων φέτος αυξήθηκαν μόνο κατά 2,7% σε σύνολο 5μηνου 2014 και υπάρχουν περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκε ακόμα και μείωση από  (-) 0,1% έως και (-) 2% (βλ. ΑRR Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2014). Οι θετικές διαφορές που παρατηρούνται στο σύνολο 5μηνου 2014 έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2013 είναι ανά κατηγορία οι εξής:  5* (+) 4,4% , 4* (+) 6,1%  και (+) 4,3% για τα ξενοδοχεία 3*& 2*. 

Η Αθήνα δε, την ίδια περίοδο 2014 με βάση το “European Benchmark” πουλά με μέση τιμή δωματίου 76,99 ευρώ έναντι 74,97 ευρώ (του  2013) και υπολείπεται κατά πολύ (έως και 66%) των λοιπών ευρωπαϊκών πόλεων  / ανταγωνιστών της, οι οποίες πωλούν στο ίδιο διάστημα από 83,66 έως και 231,06 ευρώ. 


Παγκόσμιο Φαινόμενο η αύξηση των τιμών;

Παρόμοια κατάσταση, φαίνεται, ωστόσο, να αντιμετωπίζουν και στις ΗΠΑ, καθώς, σύμφωνα με διαδικτυακή ιστοσελίδα κρατήσεων της χώρας, η μέση τιμή του δωματίου αυξήθηκε έως και 100%. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Μαϊάμι όπου το δωμάτιο πέρυσι πωλείτο 300 δολάρια ενώ το αντίστοιχο διάστημα φέτος η τιμή διπλασιάστηκε.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις εκπροσώπου της συγκεκριμένης ιστοσελίδας κρατήσεων είναι ότι η Ελλάδα ήταν αναμενόμενο να ανακάμψει όσον αφορά τις τιμές από τη στιγμή που υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.