Ιρλανδία με τη Νέα Γενιά σε Δράση

Iρλανδία μία χώρα γεμάτη εκπλήξεις με απίστευτους κατοίκους εν μέσω δυσχεριών.

 

 

Πριν από λίγο καιρό μου δόθηκε η δυνατότητα κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο στην Ιρλανδία και συγκεκριμένα στο Balbrigran. Το σεμινάριο ονομαζόταν “Εξερευνώντας τη Δημοκρατία” και σε αυτό συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ρουμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Τα προγράμματα που προσφέρει η Γ.Γ.Ν.Γ. έχουν να κάνουν με τις Ανταλλαγές Νέων και δίνουν τη δυνατότητα σε ομάδες Νέων από διαφορετικές χώρες να συναντιόνται και να μαθαίνουν ο ένας για τον πολιτισμό του άλλου, τα Δημοκρατικά Σχέδια για Νέους όπου υποστηρίζουν τη συμμετοχή των νέων στο δημοκρατικό βίο των τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και διεθνών κοινοτήτων τους, την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία όπου υποστηρίζεται η συμμετοχή των νέων σε διάφορες εθελοντικές δραστηριότητες τόσο εντός όσο και εκτός Ε.Ε. κ.λπ.
 

Σημαντικό στην περίπτωσή μας ήταν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες προέρχονταν από χώρες που είτε ζούσαν κάτω από το φόβο της κρίσης, ενώ κάποιες άλλες νεοφερμένες στην Ε.Ε. ζούσαν το όνειρο της ένταξης στους κόλπους της Ευρώπης, όντας απαλλαγμένες από προηγούμενα καθεστώτα.

Από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στην Ιρλανδία μας έκαναν εντύπωση οι εναλλαγές των καιρικών συνθηκών. Φεύγοντας από Ελλάδα 14/5 αφήσαμε πίσω μας τους 25ο C και φτάνοντας συναντήσαμε 4-5ο C και για να ακριβολογούμε χιόνιζε.

 
Η πόλη μουντή σε σχέση με την ηλιοφάνεια της Αθήνας, αλλά τρομερά φιλόξενη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το θέμα του καιρού το διακωμωδούν και οι ίδιοι σε τουριστικά μπλουζάκια ζωγραφίζοντας όλες τις εποχές του χρόνου με βροχή και κακοκαιρία.
 

Σε όποιο σημείο και να στεκόμασταν κρατώντας το χάρτη της πόλης, μάς πλησίαζαν ντόπιοι να μας ρωτήσουν εάν θέλαμε κάποια βοήθεια. Πραγματικά κάτι τέτοιο δεν το είχαμε ξανασυναντήσει. Σου έκανε εντύπωση ότι οι κάτοικοι ένιωθαν υποχρέωση τους να προστρέξουν, να σε βοηθήσουν.

Η υποδοχή στο κατάλυμα από τους υπεύθυνους ήταν εξαιρετική. Η συνάντηση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες έγινε κατά τη διάρκεια του δείπνου. Παραδοσιακά πιάτα της Ιρλανδικής κουζίνας με ζεστά χαμόγελα σερβίρονταν σε όλη την αποστολή. Ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των Ιρλανδών έχει η μουσική. Σε όποιο μέρος και να βρισκόσουν ακουγόταν μουσική.

Περπατώντας στο δρόμο συναντούσες γελαστά πρόσωπα, πόσο μας είχε λείψει το χαμόγελο που τόσο όμορφα ζωγραφίζει την καθημερινότητα της χώρας! Ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε πόσο αισθητή είναι η απουσία του χαμόγελου από την Ελλάδα.

Όλες οι συναντήσεις γίνονταν σε μία συγκεκριμένη αίθουσα, φωτεινή, ζεστή, όπου είχε γίνει το στέκι μας. Ατέλειωτες ώρες περνάγαμε με μικρά διαλείμματα, όπου γίνονταν συζητήσεις, διαδραστικά παιχνίδια και ατελείωτη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Οι διαφορές των κρατών ήταν σημαντικές και οι περισσότερες είχαν να κάνουν με το πως αντιλαμβάνονταν τις καταστάσεις, την κουλτούρα των λαών και την υπομονή. Έγινε αμέσως αντιληπτό ότι κάποιοι συμμετέχοντες είχαν μεγαλύτερη εμπειρία από κάποιους άλλους μιας και οι οργανώσεις που εκπροσωπούσαν είχαν σκοπό τη διαχείριση αυτού του είδους τα προγράμματα.

Ο τρόπος που μας εκπαίδευσαν ήταν εξίσου πρωτοποριακός με διαδραστικά παιχνίδια και έτσι σε καμία περίπτωση δεν χανόταν το ενδιαφέρον, αντίθετα μας έκανε να θέλουμε ακόμα περισσότερη γνώση. Κατά τις 10:30 το βράδυ συνειδητοποιούσαμε ότι είχε περάσει η μέρα, ήμασταν εξαντλημένοι και δεν είχαμε καθόλου ελεύθερο χρόνο. 

Μέσω των θεατρικών παιχνιδιών που μας έκαναν γινόταν αντιληπτό από όλους το τι σημαίνει να

είσαι συνεργάτης και το πόσο δύσκολο είναι να είσαι σε μία συνεργασία τόσο ως απλός συμμετέχοντας, όσο και ως υπεύθυνος μιας δράσης.

Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους άτυπες εκπαιδεύσεις δίνει κάτι περισσότερο από γνώση, δίνει αξία και ζωή στα λόγια των εκπαιδευτών, δίνει νόημα στην εξατομίκευση της προσωπικότητας των νέων, αποτελεί σταθμό γνωριμίας με το συνάνθρωπό σου από κάποια άλλη χώρα και τόσα άλλα.

Με κάθε τρόπο αξίζει όμως να ζεις και να γνωρίσεις μία τέτοιου είδους εμπειρία!

 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.