Λέσβος: Δύο εκδόσεις για τη γαστρονομία του νησιού

Στη γαστρονομική κουλτούρα του νησιού είναι αφιερωμένες δύο εκδόσεις της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου.

Η πρώτη έκδοση αφορά ένα έντυπο με τίτλο “Ο γύρος της Λέσβου μ’ ένα πιρούνι” αφιερωμένο στον γαστρονομικό τουρισμό του νησιού: Επισκέψιμα οινοποιεία, Μουσεία λαδιού και ούζου, μυθικά καφενεία, τυριά με ομηρική καταγωγή, διάσημες σαρδέλες, αλατοσωροί στην κατάλευκες αλυκές, γιορτές γεύσης στον Αυγουστιάτικο ήλιο, αλλά και θρησκευτικά πανηγύρια με κυρίαρχα γαστρονομικά στοιχεία, ένας φούρνος με έργα του Θεόφιλου, περίτεχνα γλυκά του κουταλιού σερβιρισμένα σ’ αυτή τη μαγική γωνιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ένα καλειδοσκόπιο γεύσεων και εικόνων με την καλλιτεχνική ματιά του φωτογράφου Περικλή Μεράκου και την ευαίσθητη πένα της Δέσποινας Παπαδήμα.

Η δεύτερη έκδοση αφορά ένα βιβλίο, με τίτλο “Επιχειρείν αγροτικά. Τα προϊόντα της Λέσβου και οι προοπτικές τους”. Μία πολύτιμη έκδοση που απευθύνεται κυρίως στους επαγγελματίες του νησιού που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τις τουριστικές υπηρεσίες. Η ομάδα του έργου, μετά από αναλυτική έρευνα και καταγραφή των τοπικών προϊόντων προχωράει σε μία σειρά προτάσεων, σε σχέση με καινούριες προοπτικές και δυνατότητες αξιοποίησης του τεράστιου πλούτου του νησιού. Επίσης, αφιερώνει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο οποίο ανιχνεύεται η αναγκαιότητα παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, το πλαίσιο ύπαρξης τους στη σημερινή αγορά και πιθανές ανάγκες τροποποιήσεων τους. Παραθέτονται, τέλος, πολύτιμα στοιχεία για την προώθηση και το marketing των τοπικών προϊόντων.

Τα δύο έργα πραγματοποιήθηκαν από την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας “ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ”, 2007-2013.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.