Μ.Κόνσολας: Επικρίνει την κυβέρνηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Manos Konsolas

«Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει υγιείς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», τονίζει ο κ.Μάνος Κόνσολας, Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο κ. Κόνσολας, χαρακτήρισε πρόχειρο και ατελή το συγκεκριμένο νόμο, τονίζοντας ότι δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποθετικά λύνει.

Ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη στρέβλωση είναι ο αποκλεισμός των ελεύθερων επαγγελματιών και φυσικών προσώπων, όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, από τις διατάξεις και το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

«Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενώ όλους τους άλλους η κυβέρνηση τους παραπέμπει στο νόμο Κατσέλη.

Δηλαδή,  ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα μπαίνουν σε μια μακρά και επίπονη διαδικασία, αναγκάζονται να προσφύγουν στα Δικαστήρια με αμφίβολα έως αρνητικά αποτελέσματα.

Γνωρίζετε πόσες υποθέσεις βρίσκονται ακόμα στα Πρωτοδικεία, σύμφωνα με το νόμο Κατσέλη χωρίς να δίνεται καμία λύση;», τόνισε ο Βουλευτής.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε, επίσης, το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, λέγοντας:

«Για την υποβολή της αίτησης για την ένταξη στη διαδικασία χρειάζονται  25 έγγραφα, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, ενώ στην όλη διαδικασία υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, σε ένα τεράστιο φόρτο υποθέσεων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που θα οδηγηθούν στα Δικαστήρια μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κάτι που σημαίνει παράταση της εκκρεμότητας.

Σας υπενθυμίζω, πρόσθετα, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που φέρνετε, για να ισχύει η συμφωνία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για όλους τους πιστωτές, είναι αναγκαίο να επικυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο.

Γιατί δεν νομίζω ότι θα είναι τόσες πολλές οι περιπτώσεις που θα υπάρξει ομόφωνη συμφωνία όλων των πιστωτών ώστε να μη χρειαστεί δικαστήριο».

Ο Μάνος Κόνσολας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπερχρεωμένες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις, αλλά και καθ’ έξιν κακοπληρωτές, αφού δεν υπάρχει  αναγκαίος διαχωρισμός.

Επισήμανε, επίσης, ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός για τις περιπτώσεις εκείνες επιχειρήσεων που ήταν συνεπείς στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις μέχρι το 2010 αλλά αντιμετώπισαν προβλήματα τα τελευταία χρόνια λόγω τους δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος και αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

«Στόχος έπρεπε να είναι η επιβίωση επιχειρήσεων που μπορούν να διασωθούν και να τους δοθεί η δυνατότητα να ανακάμψουν και όχι να κρυφτούν στις διατάξεις αυτού του νόμου, υπερχρεωμένες, μη βιώσιμες επιχειρήσεις και στρατηγικοί κακοπληρωτές», κατέληξε ο κ. Κόνσολας.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.