Πρωτόκολλο ενίσχυσης της τουριστικής συνεργασίας με Νότια Αμερική

Με στόχο τις αγορές της Νότιας Αμερικής υπεγράφη, σήμερα, στις Βρυξέλλες πρωτόκολλο συνεργασίας από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για θέματα τουρισμού κ. Antonio Tajani.

Το πρωτόκολλο που επιγράφεται «Μνημόνιο Κατανόησης για την ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ Νότιας Αμερικής και Ευρώπης» έχουν υπογράψει, εκτός από τη χώρα μας, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Λιθουανία και η Πολωνία. Για την επιτυχία του σημαντικού ευρωπαϊκού εγχειρήματος συνεργάζονται οι Ευρωπαϊκές Ενώσεις Ταξιδιωτικών Γραφείων, η Ένωση Ευρωπαίων Διοργανωτών Ταξιδίων και οι αεροπορικές εταιρείες Alitalia-Compania Aerea Italiana S.P.A., Air France, British Airways, Iberia LAE S.A, Lufthansa German Airlines, TAP Air Portugal.

Στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι να ενισχυθεί η τουριστική συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και τρίτων χωρών βάσει κοινών παραδόσεων, πολιτιστικών, γλωσσικών και εκπαιδευτικών δεσμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός ατόμων, με ισχυρούς πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς με την Ευρώπη, κατοικεί στη Νότια Αμερική.

Οι χώρες που υπέγραψαν το πρωτόκολλο συνεργασίας θα λάβουν μέτρα για να διευκολύνουν το τουριστικό ρεύμα μεταξύ ευρωπαϊκών και νοτιοαμερικανικών χωρών με την προώθηση ταξιδίων, ιδίως στις εποχές με χαμηλή τουριστική κίνηση στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, με τη χρήση της διαθέσιμης αναξιοποίητης χωρητικότητας των αεροσκαφών και καταλυμάτων ώστε να ωφεληθεί με τον τρόπο αυτόν η τοπική οικονομία των χωρών προορισμού. Κάθε χώρα θα αποφασίσει ξεχωριστά με ποιο τρόπο θα υλοποιήσει το πρόγραμμα και θα συνεργαστεί με αεροπορικές εταιρείες που είναι έτοιμες να προσφέρουν οικονομικούς ναύλους και με ταξιδιωτικά γραφεία και διοργανωτές ταξιδίων που θα ήθελαν να διοργανώσουν ταξίδια αυτού του είδους. Επίσης η κάθε χώρα θα συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα διευκολύνει και θα συγχρηματοδοτήσει δραστηριότητες επικοινωνίας και τη συμμετοχή των χωρών της Νότιας Αμερικής, αρχής γενομένης από την Βραζιλία, την Αργεντινή και τη Χιλή.

Στην υπογραφή του «Μνημονίου Κατανόησης για την ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ Νότιας Αμερικής και Ευρώπης» παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Παπασταύρου και η διευθύντρια του Γραφείου ΕΟΤ Βελγίου και Λουξεμβούργου κ.Σκαρβέλη.

Στο περιθώριο της υπογραφής του πρωτοκόλλου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani κατά την οποία συνομίλησαν για την προώθηση του μνημονίου και για την ευρωπαϊκή πολιτική για θέματα ανάπτυξης του τουρισμού. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αποφασίστηκε να γίνει μέλος του προγράμματος μετά την πρόσφατη άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο των Υπουργών Τουρισμού στην Κρακοβία, όπου ο κ. Νικητιάδης έθεσε την υποψηφιότητα της χώρα μας για τη συμμετοχή της στο «Μνημόνιο Κατανόησης με σκοπό την ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ Νότιας Αμερικής και Ευρώπης».

Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

« Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την πατρίδα μας ότι συμμετέχουμε για πρώτη φορά σε μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να προσελκύσει τουρισμό στην Ευρώπη. Μόνοι μας θα ήταν πολύ δύσκολο έως και αδύνατο να προσεγγίσουμε τις, παρθένες τουριστικά για την Ελλάδα, αγορές της Νότιας Αμερικής. Τώρα χάρη σε αυτή την ευρωπαϊκή συνεργασία είναι πλέον δυνατή η προσέγγιση των νοτιοαμερικανικών αγορών.»

Τι επόμενες ημέρες ο κ. Νικητιάδης θα έρθει σε επαφή με αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικούς πράκτορες στη χώρα μας προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.