Οι δυσκολίες και τα εμπόδια κατά την έκδοση βίζα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων από την επανίδρυση του ΕΟΤ.
Μεγάλα ονόματα του διεθνούς τουριστικού στερεώματος βρέθηκαν στην Ελλάδα για να συμμετέχουν στην ημερίδα μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), κ. Taleb Rifai, ο κ. David Scowsill, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού (WTTC), ο κ. Sean Doherty, Αναπληρωτής Διευθυντης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και πολλοί άλλοι.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε βίντεο αφιερωμένο στα 60 χρόνια του ΕΟΤ ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού κ. Γ.Κολέτσος αναφέρθηκε στην προσφορά του ΕΟΤ στην προβολή και οργάνωση του Ελληνικού τουρισμού.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Διεθνούς Ημερίδας με θέμα “Mobility and Travel: Overcoming travel barriers” (Κινητικότητα και Ταξίδια: Ξεπερνώντας ταξιδιωτικά εμπόδια), ο κ. Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι ” Τα επόμενα δέκα-είκοσι χρόνια θα είναι συναρπαστικά για τον παγκόσμιο τουρισμό. Αλλά και καθοριστικά για το ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι αυτής της ανάπτυξης.”
Στο πολύ σημαντικό θέμα της βίζα αναφέρθηκαν και οι υπόλοιποι ομιλητές, με κύριο υποστηρικτή της άρσης των εμποδίων τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Taleb Rifai.
Τόσο ο κύριος Rifai όσο και ο κ. Γερουλάνος, τόνισαν στην ομιλία τους ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ θεωρήσων βίζα και παράνομης μετανάστευσης.
Μάλιστα, σύμφωνα, με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός τουρισμού, από τη χρονιά που ίσχυσε η συμφωνία του Σένγκεν μέχρι και σήμερα μόλις 700 άτομα παραβίασαν τις νόμιμες διαδικασίες θεώρησης βίζα για να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας, εμποδίζοντας εκατομμύρια άλλους τουρίστες, ο οποίοι προτίμησαν τη γειτονική Τουρκία ή άλλες χώρες για τις οποίες δεν απαιτείται βίζα.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε το παράδειγμα της Αυστραλίας, η οποία έχει καταφέρει να αυξήσει τον τουρισμό χάριν στον τρόπο που χειρίζεται το θέμα της θεωρήσης βίζα.