Ελκυστικό τουριστικό προορισμό αποτελεί η Ελλάδα, με αφίξεις που μπορεί να φθάσουν τα 35 εκ. την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ Intelligence).
Ωστόσο, η υπερφορολόγηση, το προσφυγικό, η μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών καθώς και οι προσφορές τελευταίας στιγμής (last minute) «καταποντίζουν» για φέτος τα τουριστικά έσοδα, τα οποία θα μπορούσαν να φθάσουν τα 20 δις ευρώ ως το 2021.
Την ίδια στιγμή, ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί σημείωσαν αύξηση τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα.
Αύξηση αφίξεων αλλά μείωση εισπράξεων
Τη μείωση των τουριστικών εσόδων με παράλληλη αύξηση των αφίξεων, καταγράφει το μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο Οκτωβρίου 2016 του SETE Intelligence για τον Ελληνικό Τουρισμό.
Στο σχετικό δελτίο αναφέρονται τα στοιχεία αεροπορικών και οδικών αφίξεων του μηνός Σεπτεμβρίου καθώς και τα στοιχεία των εσόδων έως και τον Αύγουστο, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο οι αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια κατέγραψαν αύξηση +12,9% στα Περιφερειακά Αεροδρόμια και +14,3% στην Αθήνα ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου οι αντίστοιχες μεταβολές είναι +7,6% και +7,6%.
Επίσης, οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +14,4% έναντι του περσινού Σεπτεμβρίου, περιορίζοντας την συνολική μείωση στο -1,3% μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου.
Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (έως και τον Αύγουστο), οι εισπράξεις δείχνουν σημαντική υστέρηση: οι εκτιμήσεις του Αυγούστου δείχνουν αύξηση των αφίξεων κατά 1,8% και μείωση των εισπράξεων κατά -9,2%.
Αντίστοιχα, για το τρέχον έτος έως και τον Αύγουστο τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν αύξηση αφίξεων κατά 1,3% και μείωση εισπράξεων κατά -7,1%.
Γιατί μειώθηκαν τα έσοδα
Σημαντικό ρόλο στη μείωση των εσόδων παρά την αύξηση των αφίξεων φέτος έπαιξε η καθυστερημένη είσοδος της Ελλάδας στην τουριστική αγορά με προσφορές last minute.
Οι προσφορές αυτές, αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΤΕ, σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης δημιουργούν ένα ζοφερό επιχειρηματικό περιβάλλον για πληθώρα τουριστικών επιχειρήσεων.
Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο Στατιστικό Δελτίο υπάρχει και γενικευμένη μείωση της Μέσης Κατά Κεφαλήν Δαπάνης (ΜΚΔ) των επισκεπτών.
Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία έως και τον Ιούλιο 2016, παρατηρείται γενικευμένη μείωση -3% έως -4% σε όλους τους προορισμούς της Μεσογείου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος).
Συν 15% τα έσοδα στην Κύπρο – μείον 30% στην Τουρκία
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στις άλλες χώρες η αύξηση των αφίξεων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη ώστε, παρά τη μείωση της ΜΚΔ, να υπάρχει και αύξηση των εισπράξεων.
Τη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων σημειώνει η Κύπρος με 15% και ακολουθούν η Πορτογαλία με +9,4%, η Κροατία με +6,7% και η Ισπανία με +6,6%.
Μείωση τουριστικών εσόδων σημειώνει η Ελλάδα με -4,9% και η Τουρκία με 30,1%.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός, το οποίο, όπως τονίζει ο ΣΕΤΕ αποτυπώνεται:
- αφενός στη δυνατότητα που έχει ο εισερχόμενος τουρισμός να κατάγράψει 35 εκ. αφίξεις και € 20 δισ. εισπράξεις στην επόμενη πενταετία υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθούν τα φορολογικά αντικίνητρα στο τουριστικό επιχειρείν και θα δημιουργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον και περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων,
- αφετέρου στο αυξημένο επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές επενδύσεις, ειδικά στις υψηλές κατηγορίες, κυρίως στην Αθήνα αλλά και σε άλλους προορισμούς της χώρας.