Στους 100 πρώτους αστικούς προορισμούς στον κόσμο Αθήνα, Ηράκλειο και Ρόδος

euromonitor-100-city-destination-2017

Δυναμικά ανεβαίνει η Αθήνα στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών σε αντίθεση με τη Ρόδο και το Ηράκλειο Κρήτης που εμφανίζουν ελαφρά μείωση, παραμένοντας, ωστόσο, στους 100 πρώτους παγκόσμιους προορισμούς, σύμφωνα με έρευνα του Euromonitor, που καταγράφει παράλληλα τις τάσεις για τα city-breaks.

Σύμφωνα με την κατάταξη των αστικών προορισμών (city destination ranking) του Euromonitor, η Αθήνα βρίσκεται στην 47η θέση, εμφανίζοντας αύξηση στις αφίξεις 22,6% ενώ το Ηράκλειο Κρήτης στην 74η θέση και η Ρόδος στην 100η θέση εμφανίζοντας ελαφριά μείωση της τάξης του 1,8% και 1,3% αντίστοιχα.

Πρώτο στην κατάταξη βρίσκεται το Χονγκ Κόνγκ, το οποίο εμφάνισε μείωση 3,9% στις αφίξεις το 2016 σε σχέση με το 2015, δεύτερη η Μπανγκόκ με αύξηση 10% και τρίτο το Λονδίνο με αύξηση 6,8%.

Σύμφωνα με το Euromonitor, ο αστικός τουρισμός (city-breaks) αναμένεται να κινηθεί ανοδικά τα επόμενα χρόνια καθώς ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται παγκοσμίως και παράλληλα η επιθυμία για ταξίδια σε αστικά κέντρα.

Ωστόσο, μία σειρά από παράγοντες διαμορφώνουν τις νέες τάσεις στα city-breaks, αλλάζοντας εντελώς το τοπίο. 

Περισσότερα city-breaks- περισσότερη Airbnb

Κερδισμένη αναμένεται να είναι και η Airbnb και οι παρεμφερείς πλατφόρμες ενοικίασης σπιτιών σε επισκέπτες. Τα στοιχεία των τελευταίων 9 ετών δείχνουν ότι η οικονομία διαμοιρασμού, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος αλλάζοντας το τοπίο στον κλάδο φιλοξενίας.

Το Παρίσι διαθέτει τα περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση στην Airbnb (78.000) και δεύτερο έρχεται το Λονδίνο με 47.000. Η Βαρκελώνη (23.000), η Ρώμη (23.000) και το Άμστερνταμ (17.000) βρίσκονται επίσης μέσα στους πρώτους δέκα προορισμούς, καθιστώντας την Ευρώπη ως βασική αγορά της Airbnb. 

Λιγότερες άδειες οδήγησης – περισσότερα ποδήλατα και Uber

Ο τρόπος μετακίνησης εντός των αστικών κέντρων αλλάζει παγκοσμίως, τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της ευαισθητοποίησης των κατοίκων για την ατμοσφαιρική ρύπανση, όσο και των εφαρμογών της νέας τεχνολογίας που έχουν αναδείξει εναλλακτικούς τρόπους.

Το γεγονός αυτό, αναμένεται να επηρεάσει και τον τρόπο μετακινήσεων εντός των αστικών τουριστικών προορισμών.

Τα τελευταία χρόνια, οι άδειες οδήγησης έχουν μειωθεί σημαντικά ανά τον κόσμο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν την οδήγηση αυτοκινήτου, επιλέγοντας ως μέσο μετακίνησης, το ποδήλατο, το περπάτημα καθώς και τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης μέσω υπηρεσιών όπως η Uber. 

Μεταξύ των πόλεων που το διάστημα 2010-2015 υπήρξε δραστική μείωση στις άδειες οδήγησης είναι η Θεσσαλονίκη, στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, ενώ τις πρώτες θέσεις κατέχουν η Βοστόνη, η Οσάκα και η Ρώμη. 

Οι εφαρμογές των νέων τεχνολογιών σε συνδυασμό με τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα μεταβάλλουν τον τρόπο που οι άνθρωποι ταξιδεύουν, αυξάνοντας τις προκλήσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.