Συνάντηση Αλιβιζάτου με Φιλανδική επιτροπή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Π.Αλιβιζάτος με τα μέλη της Φιλανδικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Φιλανδία κ. Χ.Κοντοβουνίσιο.

Στο πλαίσιο της Επίσημης Επίσκεψής του στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Πέτρος Αλιβιζάτος συναντήθηκε με τη Φιλανδική Επιτροπή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της επιτροπής κ. Μίκα Καγιάβα – Καθηγητής Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, η ταμίας κ. Τεοντόρα Όκερ – Μπλομ, ο γραμματέας κύριος Έερο Χεμολίνα – δικηγόρος και ο δημοσιογράφος του YLE Τζάρι Νειμέλα

Κατά την διάρκεια της συνάντησης τα μέλη της Επιτροπής επανεπιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να στηρίξουν την προσπάθεια της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ενισχύοντας την δυναμική του αιτήματος με πρωτοβουλίες της Επιτροπής, τόσο εντός της Φιλανδίας, όσο και με παρεμβάσεις απευθείας προς τις βρετανικές αρχές.

Ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε ότι θα προχωρήσει σε ενέργειες εντατικοποίησης της προσπάθειας επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, μέσα από στενή συνεργασία με όλες τις αντίστοιχες Διεθνείς Επιτροπές, σημειώνοντας πως είναι καιρός να επαναπροβληθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο το εθνικό αίτημα για την επιστροφή τους, ειδικά λόγω της συγκυρίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012 και του αναμενόμενου μεγάλου αριθμού επισκεπτών στην Βρετανική πρωτεύουσα.  

Η Φινλανδική Επιτροπή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα συστάθηκε το 2008 με μέλη επιφανείς προσωπικότητες της Φινλανδίας. Τον Δεκέμβριο 2008 έγινε επισήμως μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κατά τη διάρκεια του 2009, με πρωτοβουλία των μελών της επιτροπής, δημοσιεύθηκε σειρά άρθρων στα φινλανδικά ΜΜΕ για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα. Με πρόταση της Φινλανδικής Επιτροπής ζητήθηκε από τις Βρετανικές Αρχές η επιστροφή των γλυπτών επ΄ ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο. Το 2010 η εν λόγω Επιτροπή, οργάνωσε σε διεθνή έκθεση Βιβλίου στο Ελσίνκι, διαγωνισμό σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών, στον οποίο έλαβαν μέρος 500 Φιλανδοί.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.