Το “2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη” παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη

Στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013, η παρουσίαση της πρωτοβουλίας ΄΄2013 Έτους Γαστρονομίας στη Σαντορίνη΄΄
με μία ειδική εκδήλωση – συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Θήρας κ. Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο, ο οποίος είχε και το συντονισμό της παρουσίασης.

Νωρίτερα το πρωί, ο Δήμαρχος Θήρας παρουσίασε το ΕΤΟΣ με συνεντεύξεις του στο TV100, την ΕΡΤ3 και σε άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης.

Ομιλητές ήταν, πέραν του Δημάρχου, ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής των ανασκαφών Ακρωτηρίου κ. Χρίστος Ντούμας, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης & Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, Ομότιμος Καθηγητής Ηφαιστειολογίας ΑΠΘ κ. Μιχάλης Φυτίκας, η κα Αικατερίνη Τράκα, πρ. Τακτική Ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ και ο κος Κώστας Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ηλιότοπος, που εθελοντικά υποστηρίζει το ΕΤΟΣ.

Ο Δήμος Θήρας με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ανακήρυξε το 2013 ως «ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ». Με τη συγκεκριμένη απόφαση κεφαλαιοποιείται και αξιοποιείται η μεθοδική και συλλογική προσπάθεια ετών, που έχει καταβληθεί στο νησί προκειμένου να ενταχθεί στο τουριστικό του χαρτοφυλάκιο η γαστρονομία, ώστε σήμερα η Σαντορίνη να διεκδικεί τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, δημοσιογράφοι του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και αφοσιωμένοι φίλοι και κάτοικοι της Σαντορίνης.

Ο Δήμαρχος Θήρας, κος Νικόλαος Ζώρζος, ανέφερε ότι το Έτος Γαστρονομίας αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο γεγονός· συνδέει το παρελθόν του νησιού της εποχής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου με το σήμερα και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και τη γονιμότητα των ηφαιστειογενών εδαφών της Σαντορίνης. Η Γαστρονομία αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής σε ένα τουριστικό προορισμό δηλαδή τις Τέχνες, την Παράδοση, την Παιδεία, την Επιστημονική Τεκμηρίωση και γενικότερα τον Πολιτισμό. Ως εκ τούτου χαρακτήρισε το ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ως ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετέχουν εντάσσοντας νέες ιδέες και δράσεις προκειμένου να τροφοδοτήσουν από κοινού το εγχείρημα αυτό.

Στη σχέση της Γαστρονομίας με τον Πολιτισμό αναφέρθηκε ο κ. Χρίστος Ντούμας ως κεντρικός ομιλητής με θέμα: «Από την ανάγκη στην απόλαυση: διατροφικές συνήθειες στη Θήρα της Εποχής του Χαλκού». Επίσης αναφέρθηκε στην πρόχου του 17ου αιώνα π.Χ., που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι και αποτέλεσε την έμπνευση για το σχεδιασμό του λογοτύπου του ΕΤΟΥΣ.

Ο κ. Μιχάλης Φυτίκας σχολίασε τη σχέση της ηφαιστειακής προέλευσης των εδαφών της Σαντορίνης με τη γονιμότητά τους, αναφέροντας ότι εκτός από το πανέμορφο ενεργό της ηφαίστειο, η Σαντορίνη διαθέτει πετρώματα πλούσια σε κύρια στοιχεία αλλά και ιχνοστοιχεία, που περιέχονται στα προϊόντα της Μινωικής έκρηξης και συντελούν καθοριστικά στην παραγωγή σπάνιων προϊόντων.

Η κα Αικατερίνη Τράκα παρουσίασε ομιλία με θέμα: “Προσαρμοστικότητα των παραδοσιακών αγροτικών ποικιλιών στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της Σαντορίνης και η σύνδεσή τους με τη διατροφή – πρόκληση αγροτών και καταναλωτών στη γαστρονομία”.

Ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των εκδηλώσεων, πολιτιστικής και γαστρονομικής θεματολογίας, που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του ΕΤΟΥΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ.

Οι παρευρισκόμενοι παρέλαβαν, ως αναμνηστικό δώρο, από μία φιάλη λευκού οίνου ΠΟΠ Σαντορίνη, ευγενική προσφορά των οινοποιείων του νησιού. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», που φιλοξενείται στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του ΝΟΗΣΙΣ και αφορά τη γένεση και τη δημιουργία των γεωλογικών θησαυρών του Αιγαίου πελάγους, την ομορφιά των νησιών και των ακτών του.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.