Συνεντεύξεις

Ν.Μαλλέρου: Πιστεύω στις ευκαιρίες που αναδεικνύονται από τις κρίσεις

mallerou_nancy_life_coach
 
Πιστοποιημένη life coach στην Ελλάδα, η κα Νάνσυ Μαλλέρου μίλησε αποκλειστικά στο Tourism Press για τις ευκαιρίες που γεννά η κρίση και πώς κάποιος μπορεί να ακολουθήσει τα όνειρά του ακόμη και τώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας.
 

Οικονομική κρίση, η χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας, ανεργία, δυσβάσταχτη φορολογία…κι όμως υπάρχει ελπίδα. Ιστορικά οι κρίσεις έχουν αποδείξει ότι γεννούν ευκαιρίες τις οποίες κάποιος μπορεί να τις αξιοποιήσει μόνος του ή με βοήθεια.

Πειθαρχία, κινητοποίηση, θέληση, υπομονή κι επιμονή είναι οι λέξεις κλειδιά για να πετύχει κάποιος τους στόχους του σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον που ζούμε. Κάποιοι το έχουν ενώ άλλοι χρειάζονται κάποιον να τους στηρίξει και να μην τους αφήσει να παρεκλίνουν από το ζητούμενό τους.

Αυτή είναι η δουλειά ενός life coach, όπως περιέγραψε στο Tourism Press η κα Νάνσυ Μαλλέρου, Certified life coach στην Ελλάδα. Η κα Μαλλέρου μίλησε για τη δουλειά της, τονίζοντας ότι η επιτυχία θέλει προσπάθεια και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.

Πείτε μας λίγα λόγια για το life coaching.

Το life coaching είναι μία μέθοδος υποστήριξης προσωπικής-κοινωνικής-ψυχολογικής. Μου αρέσει να λέω ότι είμαι κοινωνικός υποστηρικτής αν και δεν υφίσταται ως επάγγελμα. Στην πραγματικότητα όμως αυτή είναι δουλειά μας: να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν ή να βελτιώσουν κάτι στον εαυτό τους και τη ζωή τους. Αν για παράδειγμα θέλει κάποιος από το Α να πάει στο Β, η δουλειά μου είναι να τον βοηθήσω με κάθε τρόπο να προσδιορίσει αρχικά το Β- ουσιαστικά αυτό που θέλει να κατακτήσει- να το θέσει ως στόχο, να το κατανοήσει και μετά να το επιτύχει. Τις περισσότερες φορές δεν είναι ότι δεν ξέρουμε πώς να πετύχουμε κάτι ,όπως για παραδειγμα αν θελουμε να χάσουμε βάρος, ξέρουμε πώς πρέπει να τραφούμε και τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να πραγματοποιήσουμε το στόχο μας, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που μας εμποδίζουν. Οι λόγοι αυτοί μπορεί να είναι: ότι δεν έχουμε την πειθαρχία, το κουράγιο ή και τη θέληση. Κι έτσι ξεκινάμε κάτι με με πολύ χαρά, είτε είναι διαίτα, είτε νέα δουλειά και στην πορεία μας κόβεται η όρεξη γιατί έρχεται η καθημερινότητα, γιατί έρχονται τα προβλήματα που έχουμε από πριν στο κεφάλι μας. Η δική μου δουλειά είναι να βοηθώ τους ανθρώπους να ξεπερνούν τα όποια εμπόδια και να κοιτούν πάντα το στόχο τους καθώς επίσης να τους υπενθυμίζω γιατί έθεσαν το στόχο εξαρχής. Ο λόγος που βάζουμε στόχους είναι γιατί το αποτέλεσμα είναι κάτι πολύ θετικό για εμάς και αυτό είναι που τείνουμε να ξεχνούμε στην πορεία. Βλέπουμε μπροστά μας την προσπάθεια που απαιτείται και ξεχνάμε τι έχουμε να κερδίσουμε στο τέλος. Οπότε κάποιος πρέπει να είναι εκεί να λέει θυμίσου έχεις να κερδίσεις αυτό το πολύ όμορφο πράγμα στο τέλος. Το life coaching είναι όλα αυτά: η πειθαρχία, η κινητοποίηση, ακόμη και η αίσθηση ενός αποδοτικού μαστιγίου ανάλογα με τις περιστάσεις ενώ κάποιοι θέλουν απλά μία υποστήριξη, κάποιοι άλλοι θέλουν λίγο κυνήγι.

Ποια η διαφορά του life coaching από τη συμβουλευτική ψυχολογία;

Το life coaching δεν έχει καμία σχέση με τη συμβουλευτική ψυχολογία. Βέβαια προφανώς όλα αυτά είναι παραπλήσια και ασχολούνται με τη βελτίωση του ανθρώπου. Ωστόσο, ο life coach υποστηρίζει τον άνθρωπο να πετύχει τους στόχους που έχει ο ίδιος θέσει και κάνει όλα αυτά που είπαμε προηγουμένως. Σπάνια θα δώσει συμβουλή μια και σχεδόν απαγορεύεται να το κάνει και υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος για αυτό. Ό,τι συμβουλή δώσω προέρχεται από το δικό μου σύστημα αξιών, προέρχεται από μένα για μένα και μπορεί να μην ταιριάζει σε κανέναν άλλον άνθρωπο. Δεύτερον, κάτι μας λέει ο άλλος το ακούμε αλλά είναι πολύ δύσκολο να το υιοθετήσουμε και να το πράξουμε αν δεν είναι δικό μας, δεν έχει προκύψει από εμάς για εμάς. Σε διαφορετική περίπτωση είναι κάτι ξένο και ακόμη κι αν πάρουμε την απόφαση να το κάνουμε, θα το παρατήσουμε σε δύο μέρες, σε δύο εβδομάδες, όπως κι άν έχει λίγο πιο κάτω θα το παρατήσουμε.

Ποια η διαφορά του life coaching με το business coaching;

Στην ουσία είναι που εστιάζει το καθένα. Η μέθοδος είναι η ακριβώς η ίδια και η διαφορά είναι που εστιάζει το καθένα. Το ένα εστιάζει γενικά στη ζωή όποιο κομμάτι θέλει ο καθένας ενώ το άλλο στις επιχειρήσεις. Το δεύτερο μπορεί να μπλεχτεί και με συμβουλευτική αλλά κι εκεί οι γραμμές είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρες. Μια τρίτη μορφή είναι executive coaching το οποίο αφορά τα στελέχη και η διαφορά είναι ότι πληρώνει η εταιρεία γι αυτά όταν θέλει να επενδύσει στην ανάπτυξή τους. Σκοπός είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση κάποιων δεξιοτήτων των στελεχών. Ο στόχος τίθεται ανάλογα με την περίπτωση από τους ίδιους.

Πόσο εύκολο είναι το life coaching τόσο για τον coach όσο και για τον πελάτη;

Κάποιος που το έχει επιλέξει και θέλει να το κάνει μπορεί να δει αποτελέσματα πολύ γρήγορα εάν είναι συνεπής. Το coaching σημαίνει προπόνηση. Δεν υφίσταται προπόνηση αν κάθεσαι σταυροπόδι με το φραπέ και το τσιγάρο. Αντίστοιχα και το coaching για τη ζωή σου δεν υφίσταται αν κάθεσαι και περιμένεις από κάποιον άλλον να κάνει τη δουλειά για σένα. Αν λοιπόν κάποιος δεσμεύεται στον εαυτό του ότι θέλει να ασχοληθεί με αυτόν και πραγματικά θέλει να κάνει αλλαγές τότε θα δει αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Κάποιος που πιστεύει ότι ο coach είναι αυτός που θα του δώσει το χάπι και του πει ότι όλα θα φτιάξουν τότε αυτό δεν δουλεύει όπως δεν δουλεύει όταν κάποιος σε τραβήξει και σου πει αυτό θα κάνεις και όλα θα σου πάνε γάντι.

Δηλαδή δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές;

Όχι. Σας είπα μερικές λέξεις που είναι πολύ βασικές: είναι δέσμευση, πειθαρχεία. Δεν πιστεύω ότι μπορείς να βιώσεις μία αλλαγή χωρίς δουλειά ή ένα ισχυρό σοκ. Τα δύο πράγματα που μπορούν να μας κάνουν να αλλάξουμε είναι ότι όταν το παίρνουμε απόφαση και αρχίζουμε σιγά σιγά κι επιμένουμε ή συμβαίνει κάτι απόλυτα σοκαριστικό στη ζωή μας και αλλάζει η κοσμοθεωρία μας. Το όλο θέμα με το coaching είναι να αποφύγουμε να συμβεί το σοκ. Αν συνηθιζουμε να οδηγούμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και θέλουμε να σταματήσει αυτή η κατάσταση, μπορούμε και με τη βοήθεια ενός life coach να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα καθημερινά ώστε να συγκρατηθούμε. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί βιώνοντας ένα ισχυρό σοκ, όπως κάποια στιγμή να πέσουμε πάνω σε μία κολώνα.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το life coaching;

Είμαι πολλά χρόνια στο εταιρικό περιβάλλον. Εργαζόμουν ως στέλεχος καριέρας στον κλάδο του μαρκετινγκ – επικοινωνία, μια δουλειά που ακόμη αγαπώ και εκτιμώ. Κάποια στιγμή, ήρθα σε μία κατάσταση που αναρωτήθηκα τι κάνω τώρα. Κουράστηκα πάρα πολύ και κατάληξα να αναρωτηθώ για πολλά πράγματα στη ζωή μου. Έτσι προσέλαβα έναν life coach στην Αμερική. Με βοήθησε πάρα πολύ να αλλάξω αρκετά πράγματα στη ζωή μου και μετά σκέφτηκα ότι αυτό είναι κάτι που σχεδόν το κάνω σε όλη μου τη ζωή σε ανθρώπους. Μου άρεσε πολύ κι έτσι αποφάσισα να αλλάξω καριέρα και ξεκίνησα σπουδές από την αρχή. Όλα αυτά δεν έγιναν από τη μία μέρα στην άλλη. Πήρε πολύ χρόνο και ρίσκο.

Σ’ αυτή την εποχή που ζούμε που κυριαρχείται από ανασφάλεια κυρίως στο επιχειρηματικό περιβάλλον και όχι μόνο, πώς βλέπετε να τοποθετείται το life coaching μέσα στη δεδομένη κατάσταση στη χώρα μας;

Ο κόσμος έχει ανάγκη για βοήθεια περισσότερο από ποτέ. Κρίση αναμφισβήτητα υπάρχει αλλά όπως σε τέτοια κατάσταση συμβαίνει συνήθως, υπάρχουν και ευκαιρίες που ζητούν αξιοποίηση. Οι άνθρωποι που έρχονται σε μένα είναι όσοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν κάτι καλύτερο για τον εαυτό τους και τη δουλειά τους. Οι άνθρωποι που είναι της παραίτησης ούτως ει άλλως παραιτούνται. Τολμώ να πώ ότι προς μεγάλη μου έκπληξη αν και περίμενα ότι θα έρθουν σε μένα οι πιο οικονομικά άνετοι άνθρωποι αντίθετα ζητούν τη βοήθεια μου άνθρωποι που παρά το γεγονός δεν έχουν την οικονομική άνεση έχουν όμως τη θέληση και την αποφασιστικότητα να πετύχουν στη ζωή τους. Εκτιμώ ιδιαίτερα τους ανθρώπους αυτούς, που επενδύουν από το υστέρημά τους στο να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή τους και αγωνίζονται γι αυτό. Εν τέλει αυτοί είναι που ξεχωρίζουν πραγματικά και πιστεύουν στον εαυτό τους.

Υπάρχουν δηλαδή εναλλακτικές για κάποιον που θέλει να βελτιώσει τη ζωή του ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες που ζούμε;

Έτσι πιστεύω. Πιστεύω ότι και ιστορικά σε όλες τις κρίσεις έχουν αναδειχθεί ευκαιρίες που κανείς δεν τις περίμενε. Αν κοιτάξουμε, ιστορικά πάντα, τις μεγάλες κρίσεις όπως το κραχ στην Αμερική, παλαιότερες κρίσεις που έχει περάσει και η χώρα μας, θα δούμε ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπήρξαν άνθρωποι που πήραν το ρίσκο τους και αναδείχθηκαν. Πιστεύω στις ευκαιρίες που αναδεικνύονται από τις κρίσεις.

Έρχονται άνθρωποι σε εσάς που αναζητούν την αλλαγή επιχειρηματικά ή τη στροφή στην καριέρα τους έχοντας στο νου τους τον τουρισμό;

Δεν μου έχει προκύψει. Δεν ξέρω αν το έχουν στο μυαλό τους και απλά δεν καταλήγουν εκεί. Ωστόσο, έχει τύχει να έρθουν σε μένα άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο του τουρισμού.

Πώς βοηθήσατε τους ανθρώπους αυτούς να πετύχουν τους στόχους τους;

Θα αναφέρω ενδεικτικά μία περίπτωση ενός ιδιοκτήτη μίας μικρής οικογενειακής επιχείρησης σε Ελληνικό νησί που κατάφερε μέσω του coaching να πετύχει το στόχο του και να έχει κίνηση δώδεκα μήνες το χρόνο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δωδεκάμηνο τουρισμό δεν έχει καταφέρει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό αποτελεί ζητούμενο για αρκετούς προορισμούς. Το κατάφερε μόνος του. Ο ίδιος σκέφθηκε τον τρόπο και το υλοποίησε. Εγώ αυτό που έκανα ήταν να τον στηρίξω στην όλη του προσπάθεια μέχρι να το πετύχει.

Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.