Ειδήσεις

90 ημέρες το χρόνο και φορολογία ενοικίων για την τουριστική μίσθωση σπιτιών

hotel-room-Markus Spiske-800web

Μόνο για 90 ημέρες το χρόνο θα μπορούν να ενοικιάζουν οι ιδιώτες ιδιοκτήτες σπιτιών σε τουρίστες και θα φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των ενοικίων, σύμφωνα με τον νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. 

 

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή,  προβλέπεται ότι το εισόδημα που αποκτάται από την ενοικίαση αυτή θα φορολογείται με βάση τις διατάξεις της φορολογίας των ενοικίων.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, ο μισθωτής  θα πρέπει να υποβάλλει Δήλωση Περιουσιακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα ενοικίασης των καταλυμάτων αυτών μόνο για 90 μέρες το χρόνο και, εφόσον πρόκειται για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, μόνο για 60 μέρες. Θα μπορεί να γίνεται υπέρβαση των ορίων αυτών μόνο για όσους έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ.

Περισσότερα: http://www.praktoreio-tourism.gr/article/819/90-meres-to-chrono-i-enoikiasi-meso-Airbnb (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Γ. Τσακίρης: Ένα πρώτο βήμα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραοικονομίας στον τουρισμό

” Ελπίζουμε το παρόν νομοσχέδιο να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραοικονομίας στον τουρισμό.”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Τσακίρης, ερωτηθείς για τη νομοθετική  ρύθμιση. 

Ο κ. Τσακίρης στη δήλωσή του υπενθύμισε τις ενέργειες και προσπάθειες του ΞΕΕ για την αντιμετώπιση της σκιώδους οικονομίας τονίζοντας: 

“Η κατάθεση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας που ρυθμίζει τους όρους και  τη φορολόγηση των εισοδημάτων  για τα μη αδειοδοτημένα καταλύματα και σπίτια, που ενοικιάζονται σε τουρίστες,  στα πλαίσια  της σκιώδους  οικονομίας,  έρχεται επιτέλους να ρυθμίσει ένα θέμα το οποίο το Ξ.Ε.Ε., με αδιάλειπτες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, τοποθέτησε στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου. Προσκομίζοντας εμπεριστατωμένα στοιχεία και μελέτες, αποδείξαμε τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει η ανεξέλεγκτη ενοικίαση διαμερισμάτων ιδιωτών στην ποιότητα του τουρισμού και της ζωής στις γειτονιές, στην προστασία των καταναλωτών, στις τιμές των ενοικίων, αλλά και στα δημόσια έσοδα και την απασχόληση.”


Ανδρέας Ανδρεάδης: Μητρώο καταγραφής των σπιτιών, χρέωση 3-5% και φορολογία ως ενοίκιο

Νωρίτερα στην εβδομάδα, ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) είχε ανεβάσει στο λογαριασμό του στο Twitter προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, προτείνοντας τη δημιουργία μητρώου καταγραφής όλων με βάση τη δήλωση πλατφόρμας και χρέωση 3-5% καθώς και φορολόγηση ανεξαρτήτως ποσού ως ενοίκιο. 

 

 

Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.