Η τουριστική εκπαίδευση στη Γερμανία

Πώς είναι οργανωμένη η τουριστική εκπαίδευση στο εξωτερικό; Το Tourism Press ξεκινά μία σειρά σχετικών άρθρων, τα οποία αποτελούν μέρος της επιστημονικής έρευνας της κας Έφης Δημοπούλου σε Μ.Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Πορτογαλία.



της Έφης Δημοπούλου*

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 θεσπίστηκε το πρώτο πρόγραμμα σπουδών τουριστικής εκπαίδευση στην Γερμανία η οποία αποτελεί μια χώρα με μακρά παράδοση στον τουρισμό. Σήμερα προσφέρονται πολλά προγράμματα τουριστικής εκπαίδευσης, τόσο σε επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά δεν υπάρχει πανεπιστημιακό τμήμα που να οδηγεί εξ ολοκλήρου στην απόκτηση πτυχίου στον τουριστικό τομέα.

Τουριστική Κατάρτιση

Στη Γερμανία η αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση στον τουριστικό τομέα διαρκεί συνήθως τρία χρόνια και στηρίζεται σε ένα δυαδικό σύστημα μαθητείας: εκπαίδευση μέσα στην επιχείρηση και εκπαίδευση στις επαγγελματικές σχολές (τρεισήμισι μέρες την εβδομάδα στην επιχείρηση και μιάμιση στις επαγγελματικές σχολές).

Σε τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να μετέχουν μαθητές ηλικίας δεκαέξι ετών οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την Πρωτοβάθμια ή την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για να αποκτήσουν το δίπλωμα τους οι μαθητευόμενοι απαιτείται όχι μόνο να επιτύχουν στις ενδιάμεσες εξετάσεις που πραγματοποιούνται με την ολοκλήρωση 1ου έτους φοίτησης, αλλά και στις τελικές εξετάσεις που διοργανώνονται με ευθύνη του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Όταν έχουν αποκτήσει πέντε με επτά έτη επαγγελματική εμπειρία και εφόσον προβλέπεται από το πρόγραμμα αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης τους παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσουν το Ανώτερο Πιστοποιητικό Ειδίκευσης μετά από εξετάσεις.

Οι ειδικότητες που προσφέρονται στα πλαίσια των προγραμμάτων σπουδών για τον ξενοδοχειακό κλάδο είναι:

Βοηθός φιλοξενίας

– Ειδικευμένο ξενοδοχειακό προσωπικό

– Καταρτισμένοι σερβιτόροι/ες

– Μάγειροι

– Προσωπικό εμπορικών τμημάτων ξενοδοχείου

– Βοηθός εμπορικών τμημάτων ξενοδοχείου
Η διάρκεια σπουδών της ειδικότητας “Βοηθός φιλοξενίας” κατ’ εξαίρεση είναι δυο έτη, ωστόσο οι καταρτιζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα επιπλέον έτος φοίτησης και να αποφοιτήσουν από τις ειδικότητες “Βοηθός” ή “Προσωπικό Εμπορικών τμημάτων Ξενοδοχείου”.

Αφού ολοκληρώσουν την αρχική επαγγελματική κατάρτιση και αποκτήσουν μια σημαντική επαγγελματική εμπειρία στην ξενοδοχεία ή τον τουριστικό τομέα εν γένει, από άποψη χρόνου, οι εργαζόμενοι μπορούν να αποκτήσουν περαιτέρω εκπαίδευση στις σχολές Ξενοδοχεία – Διοίκηση τουρισμού (Hospitality – Tourism Management). Οι σχολές αυτές προσφέρουν μεσαίου επιπέδου (sub – degree level) εκπαίδευση σε ένα πρόγραμμα σπουδών πλήρους διάρκειας δύο ετών, δίνοντας στους αποφοίτους τη δυνατότητα για την πρόσβαση στην Ανώτατη εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι λαμβάνουν τον τίτλο «Διοίκησης Επιχειρήσεων στον Ξενοδοχειακό Κλάδο» είτε «Διοίκησης Επιχειρήσεων στον Τουριστικό τομέα».

Τουριστική Εκπαίδευση σε Ακαδημαϊκό Επίπεδο

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο τουριστική εκπαίδευση στη Γερμανία προσφέρεται μέσω δύο επιλογών παρακολούθησης πλήρους κύκλου ή μερικής παρακολούθησης που προσφέρονται από τα Πανεπιστήμια για το πρώτο επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης και τα Fachhochschulen που είναι το δεύτερο επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης.

Υπάρχουν και τα Berufsakademien που είναι Ακαδημίες Συνδυαστικής Εκπαίδευσης. Η πανεπιστημιακή φοίτηση διαρκεί συνολικά πέντε έτη. Τα τέσσερα χρόνια για την απόκτηση πτυχίου στον βασικό κύκλο σπουδών και το ένα έτος για μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης.

Τα προγράμματα σπουδών στα Fachhochschulen είναι τριετή ή τετραετή και αφορούν κύκλους επαγγελματικών σπουδών στον τουριστικό τομέα με ειδίκευση στη Διοίκηση Τουριστικών Γραφείων και στη Διοίκηση Ξενοδοχείων.

Τα Berufsakademien προσφέρουν κύκλο σπουδών πλήρους παρακολούθησης μονοετούς διάρκειας ή μερικής παρακολούθησης τριετούς διάρκειας. Η εκπαίδευση που παρέχουν αφορά τρία πεδία του τουριστικού τομέα:
α) Τουριστικοί πράκτορες και ενδιάμεσες τουριστικές υπηρεσίες,
β) Ξενοδοχεία και υπηρεσίες φιλοξενίας,
γ) Διαχείριση τουρισμού στο δημόσιο τομέα

Διδακτορικές σπουδές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μόνο οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων.

Η Έφη Δημοπούλου είναι καθηγήτρια τουριστικών μαθημάτων σε σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Αθλητισμού.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.