Την άνοδο του φαινομένου οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy) στον κλάδο της φιλοξενίας πραγματεύεται η μελέτη που εκπονείται από την εταιρεία Toposophy για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μέρος της οποίας παρουσιάσθηκε στην 4η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ, την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015.
Η μελέτη αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη:
- κατανόηση της σύνθεσης, της έκτασης και των ποικίλων προεκτάσεων του φαινομένου,
- διευρεύνηση αλληλεπίδρασης με τον τουρισμό,
- διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού,
- εισαγωγή καινοτομίας στην παροχή φιλοξενίας
- κεφαλοποίηση των ισχυρών σημείων του ξενοδοχειακού κλάδου.
Το φαινόμενο της οικονομίας διαμοιρασμού στον κλάδο της φιλοξενίας έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως με κύριο εκφραστή την πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων μισθώσεων καταλυμάτων στο διαδίκτυο, Airbnb. Μάλιστα, σύμφωνα με την PWC, τα δυνητικά έσοδα τόσο για την οικονομία του διαμοιρασμού όσο και για τους παραδοσιακούς τομείς ενοικίασης θα εξισώνονται στα 335 δις εκ. δολάρια το 2025.
Σύμφωνα με την Barclays, οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο αφορούν στους μεγάλους αστικούς προορισμούς.
Δεδομένου ότι ο κλάδος της φιλοξενίας έρχεται αντιμετώπος με έναν ισχυρό, κατά πώς φαίνεται, ανταγωνιστή, ο οποίος κατ’ άλλα, “κουβαλάει” αρκετά “σκιώδη” ζητήματα (φορολογίας, ασφάλειας, αδειοδότησης, κ.λπ.), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος στοχεύει, μεταξύ άλλων, μέσω της μελέτης, να καταθέσει δέσμη προτάσεων νομοθετικού χαρακτήρα σε φορείς της πολιτείας και του τουριστικού τομέα και να επιμορφώσει τον κλάδο.
Κατεβάστε την παρουσίαση της μελέτης: