Αγγελική Αυγουστίνου: “Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού αποτελούν τη μοναδική ελπίδα της χώρας μας”


Πόσο εύκολο είναι να διοργανωθεί μία διεθνής έκθεση τουρισμού στην Αθήνα σήμερα; 

Η κα Αγγελική Αυγουστίνου, Γενική Διεύθυντρια της διοργανώτριας εταιρείας European Expo, μίλησε στο Tourism Press, για την εμπειρία της πρώτης έκθεσης εναλλακτικών μορφών τουρισμού NEXUS, η οποία πραγματοποιήθηκε τέλη Μαρτίου 2012 στην Αθήνα.

Πώς πήρατε την απόφαση να διοργανώσατε μία Έκθεση εναλλακτικού τουρισμού σε αυτή την τόσο δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία;

Καταρχήν την απόφαση δεν την πήραμε το 2011 αλλά το 2008, όπου τότε η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που επικρατεί στις μέρες μας.

 Μία έκθεση απαιτεί προετοιμασία τουλάχιστον 2 – 3 ετών, όμως αυτό δεν μας έκανε να σταματήσουμε γιατί σύμφωνα με τα μηνύματα που έχουμε λάβει, ιδιαίτερα για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, είναι ότι πλέον αποτελούν τη μοναδική ελπίδα της χώρας μας.

Τα μηνύματα αυτά τα λαμβάνουμε από τις επιχειρήσεις που πλέον στρέφονται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού αλλά και από τους Δήμους και τις περιφέρειες, οι οποίες με την αλλαγή του Καλλικράτη έχουν αλλάξει ακόμη και τα έντυπά τους. Πλέον, το έντυπο του συμβατικού τουρισμού, που βλέπαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει εκλείψει και τα νέα έντυπα είναι πιο εξιδεικευμένα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Πώς κρίνετε τη συμμετοχή στην 1η έκθεση τουρισμού όσον αφορά στον αριθμό και την ποιότητα των εκθετών;

Για το 2012 για την πιο δύσκολη χρονια της Ελλάδας, είμαι αρκετά ικανοποιημένη τόσο σε αριθμό συμμετοχών όσο και σε ποιότητα. Κι αυτό γιατί αν μιλήσετε με τους εκθέτες θα δείτε πόσο πολυ πίστεψαν σε αυτήν την έκθεση και ήρθαν εδώ για να δείξουν πραγματικά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Βέβαια δεν είναι όλοι απόλυτα και σωστά προετοιμασμένοι. Είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Δηλαδή βλέπω πολλές επιχειρήσεις και φορείς να κάνουν ακόμη πειράματα.

Ελπίζω, ωστόσο, ότι τα επόμενα δύο χρόνια και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να είναι πραγματικά έτοιμοι να παρουσιάσουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Σε ποιες κύριες μορφές εναλλακτικού τουρισμού με τη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης θα εστιάζατε;

Πρώτα από όλα θα εστίαζα στο Θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό και αυτό γιατί από τα επίσημα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι είναι οι μοναδικές μορφές τουρισμού οι οποίες, ας μου επιτραπεί η έκφραση, “πουλάνε” , τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. 

Για το λόγο αυτόν το Γραφείο Θρησκευτικού και Προσκηνυματικού Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού κάνουν κινήσεις ανάπτυξής τους καθώς επίσης και για να ανοιχτεί η Ελλάδα και σε μια μεγάλη αγορά που λέγεται Ρωσία όπου το θρησκευτικό στοιχείο είναι πολύ πιο έντονο και οι Ρώσοι πλέον επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα για να κάνουν και θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό. Αυτό μας δείχνει τη δυναμική. Υπάρχουν, όμως και τόσες άλλες μορφές τουρισμού με εξαιρετική δυναμική, για την ανάπτυξη των οποίων, ωστόσο,έγιναν αποσπασματικές και πρόχειρες προσπάθειες στο παρελθόν.

Τι χρειάζεται για να προβληθούν σωστά οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη χώρα μας;

Χρειάζεται πιστεύω μεγαλύτερη οργάνωση από τους φορείς, από το υπουργείο τουρισμού και πολιτισμού ενώ επίσης θα πρέπει κάθε τόπος να κάνει ένα ξεκαθάρισμα ως προς το ποιες είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που πρέπει να αναδείξει. 

Εκεί, ξέρετε, ότι είμαστε ακόμη σε αρχικό στάδιο καθώς κάθε περιοχή θέλει να προσφέρει όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού μαζί, κάτι το οποίο είναι αδύνατον.

Σε αυτό το πλαίσιο, ποιος θα είναι ο ρόλος της έκθεσης τα επόμενα χρόνια;

Η Nexus φιλοδοξεί να γίνει πλέον θεσμός για την Αθήνα σαν μία καθαρόαιμη τουριστική έκθεση με έμφαση σε αφιερώματα και ενότητες στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Δεν θα μείνει ούτε καθαρά έκθεση εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά ούτε και έκθεση συμβατικού τουρισμού. Θα είναι μία έκθεση τουρισμού στην Αθήνα με ιδιαίτερα αφιερώματα και έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης  ”κόβει” την κορδέλα των εγκαινίων της 1ης έκθεσης Εναλλακτικών μορφών τουρισμού, Nexus

Πότε θα γίνει η επόμενη διοργάνωση και τι νέο θα περιμένουμε σε αυτήν;

Η επόμενη διοργάνωση θα γίνει την Άνοιξη του 2013. Από αυτά που υπήρξαν στη φετινή διοργάνωση δεν θα αλλάξουμε απολύτως τίποτα διότι από τις συμμετοχές που είχαμε το 2012 πιστεύω ότι δεν υπήρχε ένας εκθέτης που να μην είχε σχέση με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και για αυτό είμαι πάρα πολύ ευτυχής. Ο στόχος της Nexus για το 2013 είναι να μπουν και οι υπόλοιπες περιφέρειες οι οποίες είναι τουλάχιστον 7 και να αναδείξουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι να μπουν οι ιδιωτικές εταιρείες: Ξενοδοχεία, πρακτορεία που εξειδικεύονται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού καθώς και οι συμμετοχές από το εξωτερικό.

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι απουσιάσαν όσοι αναφέρατε από τη φετινή διοργάνωση;

Ένας βασικός λόγος ήταν η οικονομική κρίση. Εκτός αυτού, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το γεγονός ότι είναι μία πρώτη διοργάνωση η οποία πραγματοποιήθηκε σε μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Η απουσία των διεθνών συμμετοχών οφείλεται κατ’ αποκλειστικότητα στην παρούσα εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι συμμετοχές από το εξωτερικό ακυρώθηκαν καθώς οι εκθέτες ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το βαθμό ασφάλειας στη χώρα μας. Θέλω να πιστεύω ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.