Αθήνα: Αύξηση της ζήτησης - μείωση της ικανοποίησης των επισκεπτώνΙδιαίτερη δυναμική επιδεικνύει ο τουρισμός στην Αθήνα και κυρίως η ζήτηση για τα ξενοδοχεία. Ωστόσο, το επίπεδο ικανοποίησης των επισκεπτών μειώνεται με τα θέματα καθαριότητας και ασφάλειας να βρίσκονται στην κορυφή των "παραπόνων" τους.

Την μείωση της ικανοποίησης των επισκεπτών από την εμπειρία της Αθήνας κατέγραψε η Έρευνα «Περί ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης Ξενοδοχείων Αττικής 2017», η οποία πραγματοποιήθηκε το φετινό καλοκαίρι και φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα από 1η Ιουλίου έως και 20 Οκτώβριου 2017 σε ξενοδοχεία – μέλη της ΕΞΑΑΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που επεξεργάστηκε η GBR Consulting, η συνολική αξιολόγηση της εμπειρίας των τουριστών από 8/10 το 2015, μειώθηκε σε 7,9/10 το 2016 και σε 7,7/10 το 2017, ενώ το ποσοστό των τουριστών που θα σύστηνε την Αθήνα σε άλλους, μειώθηκε σταδιακά από 95% το 2015, σε 94% το 2016 και σε 91% το 2017. 

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης των ξενοδοχείων έως και τον Σεπτέμβριο 2017, (πληρότητα +4,1%, μέση τιμή δωματίου +4,2) αλλά και τα προσωρινά στοιχεία Οκτωβρίου 2017 (πληρότητα + 4,2%, μέση τιμή δωματίου +4,6%) σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προηγουμένων ετών, φανερώνουν την δυναμική του προορισμού μέσα από την σημαντική αύξηση της ζήτησης για την Αθήνα.

Σε σύγκριση με διεθνείς ανταγωνιστικές πόλεις, η Αθήνα σημείωσε υψηλότερη πληρότητα το 2016 από ό, τι η Ρώμη και η Μαδρίτη, αλλά εξακολουθεί να είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από πλευράς τιμών σε σχέση με τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη. Ωστόσο, η ζήτηση και στις δύο συγκεκριμένες πόλεις είναι πολύ υψηλότερη από την Αθήνα με 7,4 εκατομμύρια αφίξεις αλλοδαπών σε ξενοδοχεία της Ρώμης κατά τη διάρκεια του 2016 και 7,2 εκατομμύρια αφίξεις αλλοδαπών σε ξενοδοχεία της Βαρκελώνης το 2016. 

Αναψυχή και "Bleisure" οι κύριοι σκοποί επίσκεψης στην Αθήνα

Ο κύριος σκοπός επίσκεψης του 68% των επισκεπτών που ήρθαν στην πρωτεύουσα έως και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτος ήταν η αναψυχή. Ωστόσο, διαφαίνεται μία αυξητική τάση των επισκεπτών που συνδυάζουν δουλειά και αναψυχή (από 20% το 2016 σε 21% το 2017).

Οι αρχαιολογικοί χώροι και ο πολιτισμός ήταν ο κυριότερος λόγος που επισκέφθηκαν την Αθήνα (80%) και ακολουθεί η γαστρονομία/διασκέδαση (29%).

Το 32% επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα παρακινούμενοι από προτάσεις φίλων και συγγενών και το 30% επειδή είχαν ξανάρθει και τους άρεσε. Τέλος το 20% ενημερώθηκαν για τον προορισμό μέσω διαδικτύου.

Προορισμός για ζευγάρια ηλικίας άνω των 30 ετών η Αθήνα

Ταξιδεύουν με τον/την σύντροφό τους (42%) και η πλειονότητά τους είναι ηλικίας 30 - 50 ετών (45%) ενώ το 31% είναι άνω των 50 ετών.

Συνδυάζουν πρωτεύουσα και Κυκλάδες

Για πρώτη φορά στο πλαίσιο της έρευνας μετρήθηκε εάν οι τουρίστες επισκέπτονται μόνο την Αθήνα ή την συνδυάζουν και με άλλες περιοχές της χώρας: Το 42% επισκέπτεται μόνο την Αθήνα, ενώ το 55% συνδυάζει την Αθήνα με άλλους προορισμούς της Ελλάδας. Ο δημοφιλέστερος προορισμός είναι οι Κυκλάδες (43%). 

Τι δεν αρέσει στους επισκέπτες στην Αθήνα

Τα επίπεδα ικανοποίησης όλων των πτυχών μειώθηκαν το 2017 σε σύγκριση με το 2016, με εξαίρεση την διασκέδαση & αναψυχή και τις υπηρεσίες ταξί που σημείωσαν βελτίωση, ενώ ο πολιτισμός, η ασφάλεια στην πόλη και η καθαριότητα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, στα αρνητικά της πόλης, οι επισκέπτες επισήμαναν τα εξής ζητήματα:

  • Πολύ βρώμικη πόλη
  • Γκράφιτι
  • Έλλειψη "πρασίνου"
  • Επαιτεία/Άστεγοι
  • Κλοπές
  • Ηχορύπανση
  • Κακή συντήρηση δρόμων και πεζοδρομίων
  • Ελλιπής συντήρηση κτιρίων
  • Έλλειψη πινακίδων στην αγγλική γλώσσα

"...το γεγονός ότι η ικανοποίηση των επισκεπτών από τον προορισμό φθίνει σταθερά κατ’ έτος, πρέπει να μας προβληματίσει εγκαίρως και να εστιάσουμε αφενός στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της πόλης και αφετέρου στην δημιουργία νέων, θεματικών επιλογών για τον επισκέπτη που θα κρατήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον του και θα καθοδηγήσουν ανοδικά τη ζήτηση. Οι δείκτες ικανοποίησης των επισκεπτών, αυτή τη στιγμή δεν θεωρούνται αρνητικοί, η τάση τους όμως είναι καθοδική για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο Τουρισμός απαιτεί σταθερότητα, μέθοδο και στόχευση. Επιβάλλεται μια μακρόπνοη στρατηγική ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος, η οποία θα εξασφαλίσει στην Αθήνα τη θέση που της αξίζει και όχι πρόσκαιρους πανηγυρισμούς. Έναν ανάλογο μεγάλο ενθουσιασμό για την Αθήνα τον ζήσαμε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που όμως, τελικά διήρκεσε μόνο τέσσερα χρόνια, γιατί αυτό που απουσίαζε ήταν -και είναι- ένας σωστός στρατηγικός σχεδιασμός για το μέλλον", δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.