Ελληνικός κινηματογράφος: ο τουρισμός σε πρώτο πλάνο

cinema-seats

Φέτος ο ελληνικός κινηματογράφος γιορτάζει τα 100 χρόνια ύπαρξής του και το Tourism Press επιλέγει τις ταινίες που προέβαλλαν την Ελλάδα και τον τουρισμό της.

Το 1914 ο Περεσιάδης γύρισε την πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Γκόλφω». Αυτή ήταν και η αρχή της ιστορίας του κινηματογράφου στη χώρα μας που διανύει ήδη έναν αιώνα.

Ο τουρισμός δεν θα μπορούσε να λείπει από τη θεματολογία των ταινιών που γυρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Είτε προβάλλοντας την ομορφιά των ελληνικών προορισμών, κυρίως της Μυκόνου, της Ρόδου, της Κρήτης καθώς επίσης της Άνδρου, της Ύδρας και φυσικά των ιστορικών αξιοθεάτων όπως η Ακρόπολη, η Επίδαυρος, οι Δελφοί και αλλού. Είτε προβάλλοντας συγκεκριμένα ξενοδοχεία ή ακόμα και παρουσιάζοντας το ίδιο του επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου, του ξεναγού και του οδηγού τουριστικού λεωφορείου.

Μέσα στο πλήθος των ταινιών που έχουν γυριστεί όλα αυτά τα χρόνια ξεχωρίσαμε 10 με έντονο τουριστικό χρώμα.

Ειδυλιακά τοπία και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί

Ο κατάλογος με τις ταινίες που παρουσιάζουν τους όμορφους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας δεν έχει τέλος. Επιλέξαμε ορισμένες με έντονο τουριστικό χαρακτήρα γυρισμένες στα όμορφα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, την Αθήνα και την Πελοπόννησο.

1. Κορίτσια στον Ήλιο

Γυρίστηκε στην Άνδρο το 1968. Κλασσική τουριστική ταινία βραβευμένη από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου. Ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 1970. Με τον Γιάννη Βόγλη και την Anne Lonnberg στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, πραγματεύεται ένα απρόσμενο ειδύλλιο μεταξύ ενός βοσκού και μίας νεαρής Αγγλίδας τουρίστριας. Στην ταινία υπάρχουν σαφείς αναφορές στους λόγους που επισκέπτονταν εκείνη την εποχή οι Βορειοευρωπαίες τουρίστριες τη χώρα μας. Χαρακτηριστική ατάκα που ακούγεται από τη μεταφράστρια της Αγγλίδας προς τον εκδότη εφημερίδας: «Νομίζετε πώς οι τουρίστριες έρχονται στην Ελλάδα απλώς και μόνο για να κολυμπήσουν[…]Μα γιατί άλλο ταξιδεύει ο κόσμος, εκεί βασίζεται ο τουρισμός (στον ερωτισμό) […]Εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε ταυρομάχους και γονδολιέρηδες αλλά έχουμε ωραίους βοσκούς»

Πηγή φωτογραφίας: wikimedia

2. Επιχείρηση Απόλλων

Μία άκρως τουριστική ταινία Ελληνοσουηδικής παραγωγής του 1968 γυρισμένη σε διάφορα μέρη της Ελλάδος καθώς ένας νεαρός πρίγκιπας μιας βορειοευρωπαϊκής χώρας, ο Γιαν (Thomas Fritsch), κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, ερωτεύεται και ακολουθεί την όμορφη ξεναγό Έλενα (Έλενα Ναθαναήλ) στις περιηγήσεις του γκρουπ που συνοδεύει.  Πανέμορφες εικόνες από Ναύπλιο και Επίδαυρο.

Πηγή Φωτογραφίας: Καραγιάννης – Καρατζόπουλος

3. Γοργόνες και Μάγκες 

Στην Ύδρα γυρισμένη το 1968, η ταινία δείχνει τον ανταγωνισμό μεταξύ ενός μανιώδη ραλίστα και γιο εργολάβου οικοδομών(Φαίδων Γεωργίτσης) και μίας ιδιοκτήτριας νυχτερινών μαγαζιών (Μαίρη Χρονοπούλου) που καταφθάνουν στο νησί για να αγοράσουν οικόπεδα τα οποία έχουν την πληροφορία ότι θα αναπτυχθούν τουριστικά. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή όταν καταφθάνει καράβι με «τουρίστες» στο νησί, οι οποίοι κατακλέβουν τους κατοίκους του.

Πηγή Φωτογραφίας: Φίνος Φίλμ

4. Όμορφες Μέρες

Ταινία του 1970 γυρισμένη στο νησί της Πάτμου. Όμορφες εικόνες και μία απρόβλεπτη πλοκή με την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού σε πρώτο πλάνο εμπλουτισμένη με μπόλικο χιούμορ.

Πηγή Φωτογραφίας: Δήμος Πάτμου

5. Η Παριζιάνα

Γυρισμένη σε Αθήνα και Μύκονο το 1969, δείχνει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του νησιού που για πολλά χρόνια τώρα παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων του εγχώριου και διεθνούς τζετ σετ και όχι μόνο.

6. Κορίτσια για Φίλημα

Στην ταινία της Φίνος Φίλμς γυρισμένη το  1964, μία τουριστική πράκτορας (Ρένα Βλαχοπούλου) και η ανηψιά της (Ζωή Λάσκαρη) πετούν από τη Νέα Υόρκη στη Ρόδο για να βοηθήσουν στενό συγγενή τους σε μία δουλειά που ετοιμάζει με ιαματικά νερά. Δημοφιλής ατάκα του Κώστα Βουτσά «έχω και κότερο πάμε μία βόλτα».

Επάγγελμα…Ξενοδοχοϋπάλληλος

Μεγάλοι κωμικοί του ελληνικού κινηματογράφου σε ρόλο ρεσεψιονίστ, καθαρίστριας και διοικητικού υπαλλήλου ξενοδοχείου. Ταινίες που έχουν γυριστεί σε πραγματικά ή εικονικά ξενοδοχεία  (σκηνικά σε στούντιο)  με πολλά εσωτερικά πλάνα, δείχνοντας τις αντιλήψεις για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους εκείνη την εποχή.

7. Ένας άφραγκος Ωνάσσης

Η ταινία γυρίστηκε το 1969 σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας.

Ο Κώστας Βουτσάς υποδύεται έναν διοικητικό υπάλληλο (Αγήσιλαο Ωνάσση) σε επιχείρηση ξενοδοχείων που καταπιέζεται από τον διευθυντή του. Όταν από ιατρικό λάθος πιστεύει ότι είναι ετοιμοθάνατος, τ’ αφήνει όλα για να αποδεχτεί την πρόταση μιας ομάδας εργαζομένων σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας, ώστε ν’ αναλάβει τη ματαίωση των σχεδίων πώλησης του ξενοδοχείου από τον ιδιοκτήτη του.

8. Η θεία μου η Χίπισσα

Η ταινία γυρίστηκε το 1970 σε Αθήνα και Μάταλα, το σημαντικό προορισμό των Χίππις, εκείνη την εποχή.

Η Ρένα Βλαχοπούλου από ξενοδοχείο στην Αθήνα όπου εργάζεται ως καθαρίστρια μεταφέρεται στα Μάταλα ντυμένη χίπις αναζητώντας την κόρη της.

9. Ραντεβού στην Κέρκυρα

Η Τζένη Καρέζη εργάζεται ως ρεσεψιονίστ σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας όταν αναλαμβάνει να βάλει «στη θέση του» τον γυναικά γιο της ιδιοκτήτριας (Ανδρέα Μπάρκουλη). Η ταινία γυρίστηκε το 1960.

10.  Άνθρωπος για όλες τις Δουλειές

Η ταινία γυρίστηκε σε ξενοδοχείο της Αθήνας το 1966. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου είναι σερβιτόρος σε μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, ο οποίος μαθαίνει να συμπονά τους άλλους και παίζει καταλυτικό ρόλο στη ζωή των πλούσιων πελατών του ξενοδοχείου, δίνοντάς τους λύσεις στα προβλήματά τους.

Πηγή φωτογραφίας: wikimedia

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.