Τάσεις

Ρώσοι Τουρίστες: Αβέβαιο το μέλλον της 3ης παγκόσμιας ταξιδιωτικής αγοράς

russian-dolls

Η τριπλή χρεοκοπία των τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας ανέδειξε ένα μείζον ζήτημα για το μέλλον της ρωσικής τουριστικής αγοράς που μέχρι πρότινος γέμιζε προσδοκίες την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Τρεις τουριστικοί πράκτορες της Ρωσίας χρεοκόπησαν τον τελευταίο μήνα ανατρέποντας το τουριστικό σκηνικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Την αρχή έκανε το τουριστικό πρακτορείο Νέβα, ακολούθησε το Λαμπιρίντ και σχεδόν αμέσως το Intaer. Οι εν λόγω τουριστικοί πράκτορες δεν είναι αμελητέα ποσότητα καθώς μέσω αυτών περί τους 25 χιλιάδες Ρώσους ταξίδεψαν στο εξωτερικό το προηγούμενο διάστημα. 

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 8.500 Ρώσοι τουρίστες ενώ εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος να “χαθούν” περί τους 150.000 Ρώσους τουρίστες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Μόνο από το πρόσφατα χρεοκοπημένο Intaer, αναμένονταν 10.000 τουρίστες το επόμενο διάστημα.

Η σημαντικότητα της ρωσικής τουριστικής αγοράς για την Ελλάδα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουν ενεργοποιηθεί τόσο τα Υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού της χώρας καθώς και ο ΣΕΤΕ για την περαιτέρω φιλοξενία και το συντονισμό της επιστροφής των Ρώσων τουριστών στη χώρα τους.

Ποιοί λόγοι οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση;

Το γραφείο Intaer αναφέρει ξεκάθαρα στην ανακοίνωσή του ότι σε αυτήν την απόφαση οδηγήθηκε εξαιτίας της δραματικής πτώσης της τουριστικής ζήτησης και της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων επακόλουθο της αύξησης του συναλλάγματος που επήλθε με την υποτίμηση του ρουβλίου.

Από ό,τι φαίνεται οι πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία καθώς και τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, δεν ευνοούν τα ταξίδια στο εξωτερικό και έτσι οι Ρώσοι στρέφονται προς το εσωτερικό της χώρας για τις φετινές διακοπές τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, οι πολίτες της χώρας ενθαρρύνονται να κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Τα «πάνω κάτω» στις εκτιμήσεις για το 2014

Από το 2010 η ρωσική αγορά έδειχνε μία ιδιαίτερη δυναμική ως προς τον εξερχόμενο τουρισμό καταγράφοντας κάθε χρόνο διπλάσια ποσοστά αύξησης. Το 2013, με 32 εκ. ταξίδια στο εξωτερικό, όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα του IPK International, η Ρωσία βρέθηκε στην τρίτη θέση παγκοσμίως.

Αν και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, οι εκτιμήσεις ήταν ότι η ρωσική τουριστική αγορά θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, η κρίση στην Κριμαία και η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, ανέτρεψαν το σκηνικό με μία αβεβαιότητα να πλανάται για το μέλλον της εν λόγω αγοράς.

Πότε θα έρθει η ανάκαμψη;

Είναι αβέβαιο αν και πότε θα ανακάμψει η ρωσική τουριστική αγορά. Οι εξελίξεις στην περιοχή φαίνεται να κορυφώνονται με άσχημα επακόλουθα στις αερομεταφορές καθώς η Ρωσία φαίνεται να απαντά στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα απαγορέψει σε αεροπλάνα να πετούν με προορισμό από/προς την Ε.Ε. πάνω από τον εναέριο χώρο της.

Ακόμη, ωστόσο, κι αν η κατάσταση εξομαλυνθεί και τα «τύμπανα του πολέμου» σιγήσουν στην περιοχή, μέχρι η αγοραστική δύναμη των Ρώσων να επανακάμψει θα χρειαστεί χρόνος.

Ήδη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας για το 2014 από 1,3% στο 0,2%.

Αναλυτές, αναφέρουν ότι η Ρωσία βρίσκεται στην αρχή μιας μακρόχρονης ύφεσης.

Άμεση η αντίδραση της Ελλάδας

Η άμεση αντίδραση τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και των ιδιωτικών φορέων συνέβαλε στο να ελαχιστοποηθεί η ταλαιπωρία για τους Ρώσους τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω των τριών γραφείων που χρεοκόπησαν.

«Ο ελληνικός τουρισμός και σε αυτή την περίπτωση, επιδεικνύει το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ωριμότητας που τον διακρίνει.” δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη μετά από την κοινή σύσκεψη με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε και ο ΣΕΤΕ που με ανακοίνωσή του ζήτησε από τα ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν τους Ρώσους τουρίστες να συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα της επιστροφής τους.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα η εταιρεία Aegean ανέλαβε να μεταφέρει τους Ρώσους τουρίστες στη χώρα τους.

Αντιθέτως, δεν συνέβη το ίδιο με άλλες χώρες όπως λόγου χάρη στην Τυνησία. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιτάρ – Τας, αρκετοί Ρώσοι τουρίστες – πελάτες του χρεοκοπημένου Labirint δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους καθώς οι Τυνησιακές Αερογραμμές ακύρωσαν την πτήση προς Μόσχα. Ο λόγος της ακύρωσης το γεγονός ότι οι περισσότεροι επιβάτες ήταν Ρώσοι τουρίστες που λόγω της χρεοκοπίας του Labirint δεν είχαν πληρώσει τα ναύλα τους. 

Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.