Περικλής Λύτρας: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι δηλώσεις για την αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών

Λύτρας φωτό

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Καθηγητής Περικλής Λύτρας τοποθετείται σχετικά με τις δηλώσεις των υπουργών Παιδείας και Τουρισμού για την αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών.

«Οι δηλώσεις των υπουργών Παιδείας και Τουρισμού κατ΄ αρχήν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση μιας και αποτελούν τη συνισταμένη των απόψεων τόσο των ακαδημαϊκών του τουρισμού όσο και των κυριότερων κλαδικών – επαγγελματικών τουριστικών φορέων.

Επισημαίνεται όμως, ότι σήμερα η χώρα μας είναι η μόνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία δεν διαθέτει στην Ανώτατη Εκπαίδευση ούτε ένα αμιγές Τμήμα Τουριστικών Σπουδών… (μετά τη συγχώνευση των πρώην Τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων των ΤΕΙ στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων μέσω του «Σχεδίου Αθηνά» ! του πρώην υπουργού Παιδείας, καθηγητή Αρβανιτόπουλου και τη μη ενεργοποίηση από το 2008 των δύο Τμημάτων των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Πειραιά !).

Εγώ προσωπικά σε πρόσφατη συνάντησή μου με τον σημερινό υπουργό Παιδείας, κ. Λοβέρδο, τον ενημέρωσα για αυτήν την αναγκαιότητα, τονίζοντας μάλιστα, ότι η χώρα μας θα έπρεπε, να αποτελούσε ήδη ένα σύγχρονο «Διεθνές Ξενόγλωσσο Κέντρο Τουριστικών Σπουδών» όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην αγγλική γλώσσα (που θα απευθύνεται και θα καλύπτει τους αλλοδαπούς), διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη «Σχολή Τουριστικών Σπουδών και Επιστημών» με ειδικότητες και όχι απλά ένα Τμήμα.

΄Οντας δε με την καθηγητική μου ιδιότητα εδώ και περίπου μια δεκαετία μέλος σε πολλές Επιτροπές Εργασίας του υπουργείου Τουρισμού για τις σχολές που ανήκουν στην αρμοδιότητά του (ΑΣΤΕΡ, ΑΣΤΕΑΝ, βασικές, ταχύρυθμες)  συχνά αντιμετώπισα τις κατά καιρούς ολιγωρίες, με τις οποίες η ελληνική πολιτεία αντιμετώπισε πέραν της τουριστικής εκπαίδευσης και την τουριστική κατάρτιση.

Θεωρώ λοιπόν, ότι η σημερινή συγκυρία και μετά τις πρόσφατες δηλώσεις των υπουργών Παιδείας (κ. Α. Λοβέρδου) και Τουρισμού (Ο. Κεφαλογιάννη) αποτελεί μια εξαιρετική  ευκαιρία εξορθολογισμού της τουριστικής εκπαίδευσης και ιδίως της Ανώτατης αξιοποιώντας την υπάρχουσα ακαδημαϊκή εμπειρία, το άριστα εξειδικευμένο ακαδημαϊκό προσωπικό στον τουρισμό  και τις ιδιαίτερα αξιόλογες σχετικές υποδομές. 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.