Ένας χρόνος Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας – Π.ΕΠΑΣ

Εκδήλωση ΔΥΠΑ για ΠΕΠΑΣ

Εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου έτους λειτουργίας των τουριστικών Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας (Π.ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Τα καινοτόμα προγράμματα της ΔΥΠΑ εντάσσονται στο πλαίσιο της διττής εκπαίδευσης και παρέχουν δύο εξάμηνα θεωρητικής εκπαίδευσης και δύο εξάμηνα μαθητείας σε κορυφαία ξενοδοχεία σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και το ΙΝΣΕΤΕ.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) και το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των τριών φορέων. Ειδικότερα, ο Διοικητής και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.ΥΠ.Α., κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, μίλησε για τη σπουδαιότητα ανάπτυξης τέτοιων πειραματικών προγραμμάτων, που θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας και θα συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης των νέων.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, ευχαρίστησε τη Δ.ΥΠ.Α. για τη συνεργασία που μετράει αρκετά χρόνια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στελέχωσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με προσωπικό κατάλληλα καταρτισμένο, που να αντιλαμβάνεται τη σημασία παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου εντός ενός δυναμικά εξελισσόμενου κλάδου.

Το ΙΝΣΕΤΕ εκπροσώπησε ο κ. Μιχάλης Κυριακίδης, Γενικός Διευθυντής Προγραμμάτων του Ινστιτούτου. Κατά τον χαιρετισμό του μίλησε για το πόσο σημαντικές είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση στον τουριστικό κλάδο τονίζοντας, ότι το ΙΝΣΕΤΕ χαίρεται να υποστηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες. Παράλληλα, η υπεύθυνη εκπαίδευσης του ΙΝΣΕΤΕ, κα Μάγδα Πειστικού, μίλησε για την αξία και τα οφέλη της υλοποίησης ποιοτικής μαθητείας στο “Πρόγραμμα Μάθησης στον Εργασιακό Χώρο”, παρουσιάζοντας τα εργαλεία αξιολόγησης και παρακολουθήσης της προόδου των μαθητευομένων στο χώρο εργασίας.

Από πλευράς της Δ.ΥΠ.Α. παρευρέθηκαν επίσης η κα Νάσια Θεοδωρίδου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, η οποία παρουσίασε τις καινοτομίες που εφαρμόζονται στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές της ΔΥΠΑ, που εξασφαλίζουν στους μαθητές σίγουρες θέσεις μαθητείας αποκλειστικά σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 4 και 5 αστέρων με αμοιβή και πλήρη ασφάλιση και μεγάλες πιθανότητες απασχόλησης μετά την αποφοίτησή τους, καθώς και η κα Δ. Βάλβη, Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Προγραμμάτων, που παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της επιλογής των Π.ΕΠΑΣ έναντι άλλων εκπαιδευτικών επιλογών για τους μαθητευόμενους.

Την εκδήλωση έκλεισε η Υποδιοικήτρια της Δ.ΥΠ.Α., κα Γιάννα Χορμόβα, που αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης τέτοιου χαρακτήρα προγραμμάτων και πρότεινε να ενταθούν οι προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επιχειρήσεων για να ενημερωθούν όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν καριέρα στον τομέα του τουρισμού, ότι οι Π.ΕΠΑΣ τους προσφέρουν την κατάλληλη ευκαιρία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσία και εκπροσώπηση των επιχειρήσεων, που απασχόλησαν μαθητευόμενους, όπως οι Atlantica, Grecotel, Aquila, Mitsis Hotels, Phaea Resorts κ.α., οι οποίοι μίλησαν με ενθουσιασμό για το νέο αυτό εγχείρημα και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να το στηρίξουν ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσαν οι απόφοιτοι του Α’ Έτους των Π.ΕΠΑΣ, που έκαναν λόγο για ρηξικέλευθα προγράμματα, τα οποία τους δίνουν όλα τα απαραίτητα εφόδια, ώστε στη λήξη της διετούς φοίτησής τους να απορροφηθούν άμεσα από την αγορά εργασίας διεκδικώντας μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.