Κ.Κωνσταντινίδης: Τα νησιά στο προσκήνιο με το Thalatta 2012

 

Ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, Γενικός Διευθυντής του Heliotopos, μιλά στο Tourism Press για το  THALATTA 2012, το συνέδριο που θα βάλει στο μικροσκόπιο ζητήματα που αφορούν τη «Βιώσιμη Θαλάσσια Οικονομία στις Νησιωτικές Περιοχές».

 
Το 1ο THALATTA 2012 πραγματοποιείται στη Σαντορίνη, στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού, στις 22-23 Σεπτεμβρίου 2012 και οι προσδοκίες είναι να εξελιχθεί σε μία μόνιμη σειρά συνεδρίων, με στόχο να δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα.
 

Πώς πήρατε την απόφαση να διοργανώσετε συνέδριο για τη Βιώσιμη Θαλάσσια Οικονομία στις νησιωτικές περιοχές;

Στην περιοχή μας, στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, τα νησιά παρά το ότι ο τουρισμός αποτελεί πλέον την οικονομική ραχοκοκαλιά τους, παραμένουν στο προσκήνιο μιας έντονης και ζωτικής σημασίας θαλάσσιας οικονομίας καθώς:

– Φιλοξενούν εκατοντάδες λιμάνια, μαρίνες και καταφύγια.
– Παρέχουν διόδους για θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων και πετρελαίου.
– Είναι χώροι εντατικής αλιευτικής δραστηριότητας.

Οι διαγραφόμενες προοπτικές όμως δεν είναι ευνοϊκές καθώς:
– Η ταχέως αυξανόμενη θαλάσσια κυκλοφορία επιτάσσει την εξασφάλιση ασφαλέστερων και βιώσιμων θαλάσσιων διαδρομών.
– Η υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών και η υπεραλίευση απαιτούν άμεση λήψη πρωτοβουλιών πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη.
– Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες οι οποίες απαιτούν αποτελεσματικές λύσεις.

Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και του αλιευτικού τουρισμού για το σύνολο των νησιών και της κρουαζιέρας για τα νησιά που δέχονται κρουαζιερόπλοια, είναι ζητήματα που βρίσκονται σήμερα στην αιχμή της επικαιρότητας και που υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπισθούν άμεσα και με μακρόχρονη προοπτική.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου θεωρώντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που αναζητούν λύση.

Ποιοί άλλοι φορείς εμπλέκονται σε αυτήν τη διοργάνωση;

Το THALATTA 2012 διοργανώνεται από την ΗΛΙΟΤΟΠΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας και μέχρι σήμερα, έχει εξασφαλίσει την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Θήρας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου/Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών(ΕΛΚΕΘΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (Γαλάζιες Σημαίες).

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τα αποτελέσματα του συνεδρίου;

Η βασική προσδοκία μας είναι το συνέδριο να συμβάλει προς την ανάπτυξη μιας πραγματικά βιώσιμης οικονομίας στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας.

Θα μας ικανοποιήσει ιδιαίτερα αν το συνέδριο αυτό εξελιχθεί σε μία μόνιμη σειρά συνεδρίων, που θα πραγματοποιούνται στη Σαντορίνη, καθώς η θεματική του αφορά σε ζητήματα που απασχολούν άμεσα το νησί και όλο το νησιωτικό χώρο του Αιγαίου.

Πού πιστεύετε ότι “χωλαίνει” ο θαλάσσιος τουρισμός και τι πρέπει να γίνει
για να αντιμετωπιστούν τα κύρια προβλήματα;

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί πολλές και ποικίλες απόψεις για τα προβλήματα του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα. Το φετινό THALATTA θα το απασχολήσουν κάποια από αυτά τα ζητήματα και ελπίζουμε να έχουμε με τη λήξη του συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.