Νέα Ανάπτυξη του Φυσικού Πλούτου Ν.Νάξου: Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου με δημιουργία Φυσικού SPA Άλατος

almyro-naxos-2

των κ. Κων/νου Γκαραγκούνη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αμβούργου & τέως ΕΜΠ. & κας Ιωάννας Αναστασοπούλου, Καθηγήτριας ΕΜΠ.



Η δημιουργία πρότυπου Φυσικού SPA Άλατος και η αξιοποίηση της μικρής λιμνοθάλασσας του νησιού προτείνεται από ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα που εκπονείται υπό των Καθηγητών κ.κ. Γκαραγκούνη, Αναστασοπούλου & συνεργατών για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στον θεραπευτικό τουρισμό και την προσέλκυση νέων αγορών από την Ελλάδα και τη διεθνή τουριστική αγορά.


Η ερευνητική ομάδα επιστημόνων του ΕΜ Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων Αθηνών και Αμβούργου, σε συνεργασία με την Τεχνική Επιστημονική Ομάδα Εμμ. Μανωλά από τη Νάξο και την ομάδα πρωτοβουλίαςΝαξίων Επιστημόνων που εκπροσωπούνται από τον Στρατηγό Τιμόθεο Βάσιλα Ν. Νάξου και άλλων ξένων ειδικών, πραγματοποίησαν τη σχετική αναγνωριστική έρευνα το 2012, πριν καταλήξουν στην πρόταση δημιουργίας του φυσικού SPA Άλατος για το θεραπευτικό τουρισμό. 



Η εργασία αυτή αποβλέπει στο να συμβάλει στην ανάπτυξη του ιαματικού, θεραπευτικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου της Ν. Νάξου καθώς και στη δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα την οικονομική της ανάπτυξη και σε όλα τα επαγγέλματα που άπτονται με τον τουρισμό και συγχρόνως προστατεύεται όλο το περιβάλλον βάσει του Νόμου του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης Ν. 3498/2006 περί ιαματικών πηγών.





Νάξος στο θεραπευτικό τουρισμό όπως στη Νεκρά Θάλασσα;



Όπως αναφέρεται στην ερευνητική αναγνωριστική προμελέτη, η σύνθεση των υδάτων της μικρής λιμνοθάλασσας στη Νάξο είναι παρόμοια με αυτήν της Νεκράς Θάλασσας. Το γεγονός αυτό, θα μπορούσε να οδηγήσει στην αξιοποίηση τους για να προσελκύσει επισκέπτες από τη διεθνή δεξαμενή του θεραπευτικού τουρισμού που αποφεύγουν, πλέον, να επισκεφθούν την περιοχή της Μέσης Ανατολής (Νεκρά Θάλασσα) λόγω των ταραχών. 

 

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ερευνητική αναγνωριστική προμελέτη, τις εγκαταστάσεις στη Νεκρά Θάλασσα επισκέπτονταν, πριν τις ταραχές στη Μέση Ανατολή, πάνω από 100.000 άτομα, τα οποία αναζητούν νέους προορισμούς, όπως τη Νότιο Ιταλία, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία και άλλες περιοχές. 





Ποιοτικά χαρακτηριστικά του φυσικού πλούτου της λιμνοθάλασσας Νάξου 







Όσον αφορά τη σύσταση των νερών, όπως διαπιστώθηκε, οι επικαθίσεις των αλάτων που προέρχονται, τόσο από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού, όσο και των ιζημάτων του εδάφους μέσω των όμβριων νερών, σχηματίζουν στο βυθό της λιμνοθάλασσας τρία στρώματα τα οποία από πάνω προς τα κάτω αποτελούνται από, στρώση άλατος, πηχτή αλμύρα και στον πυθμένα μαύρη λάσπη ή πηλός.  



Όλα τα στρώματα περιέχουν πολλά θεραπευτικά ιχνοστοιχεία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία του SPA Άλατος της Ν. Νάξου. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, κάλιο, κ.ά.  



Αναγνωριστικά οι θεραπευτικές ενδείξεις των ιχνοστοιχείων σε συνδυασμό με το καλό κλίμα, τις φυσικές υγιεινές τροφές και τη θέση της Ν. Νάξου, συμβάλλουν στην αναζωογόνηση και ανακούφιση παθήσεων που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες, ρευματισμών, αρθρίτιδα, κυκλοφορικό, αναπνευστικό, νευρολογικό, δερματικά, αναζωογόνηση, κ.λπ.  



Προσέλκυση επισκεπτών θεραπευτικού τουρισμού μέσω ασφαλιστικών ταμείων 



Οι παρεχόμενες από το SPA Άλατος υπηρεσίες στοχεύουν στην προσέλκυση ειδικής διεθνούς πελατείας από τη Βόρειο Ευρώπη που έχουν δερματικά, μη μεταδιδόμενα, προβλήματα εκ γενετής, λόγω ελλείψεως αρκετής ηλιοφάνειας στη χώρα τους. 
 

Στις χώρες αυτές τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων καλύπτουν εξ ολοκλήρου τέτοιου είδους Θεραπευτικό Τουρισμό για διάστημα 16-21 ημέρες. 



Οι αρμόδιοι φορείς των χωρών αυτών εισηγούνται περιοχές όπου υπάρχει συγκοινωνιακή υποδομή (αεροδρόμιο, λιμάνι) κατάλληλος ξενοδοχειακός εξοπλισμός, με αντίστοιχη υποδομή και ιατροφαρμακευτική κάλυψη (και αν απαιτηθεί νοσοκομείο) για το θεραπευτικό τουρισμό και επομένως, υπάρχει ενδιαφέρον για ένα μεγάλο αριθμό τουριστών από τη διεθνή αγορά. Πρέπει να τονισθεί ότι η ειδική αυτή πελατεία πάντα συνοδεύεται από συγγενικά ή άλλα αγαπημένα άτομα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών πέραν της θερινής περιόδου. 



Την κατηγορία αυτή του θεραπευτικού τουρισμού την οργανώνουν ειδικά πρακτορεία για το Φθινόπωρο και μέχρι την Άνοιξη, ώστε να μην ενοχλούνται από το θερινό τουρισμό, συνήθως με πτήσεις CHARTER ή μεμονωμένους τουρίστες.





Δημιουργία Master Plan 



Για να πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη με την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Νάξου θεωρείται απαραίτητο να εκπονηθεί ερευνητική προμελέτη τύπου MASTER PLAN από την ερευνητική ομάδα επιστημόνων του Ε.Μ.Π. και συνεργατών που θα περιέχει όλα τα απαραίτητα χημικά, μικροβιολογικά, ιατρικά, αρχιτεκτονικά και οικονομικά στοιχεία σε προχωρημένο στάδιο για να διευκολύνει την υλοποίησή του, για να μπορέσει να ενταχθεί σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, κατά προτεραιότητα.





Σημείωση: Η ως άνω ερευνητική μελέτη είναι αποκλειστικά πνευματική εργασία της ερευνητικής ομάδας Επιστημόνων του ΕΜΠ και έχει κατοχυρωθεί 31 Δεκεμβρίου 2012. Επίσης, είναι υπό δημοσίευση στο εξωτερικό. Η δε δαπάνη αυτής καλύφθηκε εξ ιδίων των ερευνητών. Η περίληψη της ως άνω ερευνητική μελέτη κοινοποιήθηκε επισήμως στο Δήμο Νάξου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να την εντάξουν σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.