Δείπνο εμπνευσμένο από την ελληνική κουζίνα της Μικρασίας, παρατέθηκε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στο Greek restaurant «Ο Κήπος της Μαρίας», στο βουερό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο προώθησης του γαστρονομικού θεσμού Mount Athos AreaKouzina.
Ο chef Γιάννης Κρητικός και η ομάδα του, από τα πολυβραβευμένα Kritikos Gallery &Restaurants, προετοίμασαν menu πέντε εξαιρετικών πιάτων, εμπνευσμένων από την εβδομαδιαία θεματική ενότητα με τίτλο «Η Κουζίνα των Αλησμόνητων Πατρίδων», μεταφέροντας στη μαγική Πόλη την ιστορική διαδρομή των γεύσεων της Μικρασίας : από το παρελθόν στο παρόν και στη συνέχεια στο μέλλον.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε 12 εκπροσώπους Τύπου, ανάμεσα στους οποίους δημοσιογράφους από πολύ σημαντικές έντυπες εκδόσεις της χώρας. Ως ξεχωριστή παρουσία χαρακτηρίζεται εκείνη του εκπροσώπου της Ένωσης Τουρκικής Γαστρονομίας αλλά και του διάσημου Τούρκου GastronomyConsultant, κ. Gokmen Sozen.
Πριν από το προαναφερόμενο δείπνο πραγματοποιήθηκε φωτογραφική και περιγραφική παρουσίαση της προ του Άθω περιοχής ως εναλλακτικού προορισμού διακοπών, ενώ παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Mount Athos Area Kouzina 2014, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου.
Το δείπνο ξεκίνησε με προσφορά των περίφημων ψαροκεφτέδων της Αμμουλιανής, μιας υπέροχης προσφυγικής συνταγής με καταγωγή από τη Γαλημή της Μικρασίας, την οποία παρουσίασε η Γιώτα Τσακνή του «Fish Restaurant Μεγάλη Άμμος» και στη συνέχεια προσφέρθηκε το κυρίως μενού, συνταιριασμένο με οινο-δοκιμή πέντε ετικετών αγιορείτικου οίνου, προερχόμενων από το Μετόχι Χρωμίτσα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος.
Οι δημοσιογράφοι, νιώθοντας τη διαφορετικότητα του θέματος και χαρακτηρίζοντας τον προορισμό ως άκρως ιστορικό και ιδιαίτερο, προέβησαν άμεσα σε πολύ θετικά σχόλια αναφορικά με το γαστρονομικό φεστιβάλ, βομβάρδισαν δε τους διοργανωτές με ερωτήσεις και εξέφρασαν την επιθυμία επίσκεψης στην περιοχή, προκειμένου να ζήσουν και να αποκτήσουν την πολυποίκιλη εμπειρία. Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Ιούνη, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας που παρουσιάσθηκε.
Η πρωτοβουλία του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω αποτέλεσε την πρώτη «γαστρονομική» προσπάθεια διείσδυσης της περιοχής στη γειτονική αγορά της Τουρκίας, την οποία ο προορισμός διεκδικεί με ποιοτικές αξιώσεις
Το δε menu της εκδήλωσης προσφέρεται αυτούσιο στα Kritikos Gallery & Restaurants, ενώ ολόκληρη την εβδομάδα της «Κουζίνας των Αλησμόνητων Πατρίδων», δηλαδή από 2 – 8.6.14, θα προσφέρονται παραλλαγές του στα restaurants της προ του Άθω περιοχής που συμμετέχουν στις δραστηριότητες της διοργάνωσης.