Ναι στον τουρισμό, όχι στον υπερτουρισμό

beach-654641_600-pixabay

Έρευνα του TCI δείχνει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των πόλεων με κρούσματα τουρισμοφοβίας, είναι υπέρ του τουρισμού.

Κύμα τουριστοφοβίας έκανε την εμφάνισή του το φετινό καλοκαίρι σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Αν και το φαινόμενο δεν είναι καινούριο, η μαζικότητα των διαδηλώσεων και οι ακραίες, σε μερικές περιπτώσεις, συμπεριφορές των πολιτών, προκάλεσαν ανάμικτα συναισθήματα διεθνώς.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει Ισπανούς, Ιταλούς, Γάλλους και άλλους Ευρωπαίους να διαμαρτύρονται για τους τουρίστες;

Καταρχήν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της TCI (Tourism Competitive Intelligence) σε Βαρκελώνη, Παρίσι και Άμστερνταμ, η πλειονότητα των κατοίκων είναι θετική προς τον τουρισμό.

Πηγή: TCI

Καταλαβαίνουν τη σημαντικότητα του ρόλου του στην τοπική οικονομία και στην πολιτισμική συνεισφορά.

Μόλις το 17% πιστεύουν ότι ο τουρισμός έχει περισσότερο αρνητικό αντίκτυπο από ό,τι θετικό στις πόλεις τους. Οι 8 στους 10 είναι περήφανοι που ταξιδιώτες έρχονται από άλλα μέρη να δουν την πόλη τους και τους αρέσει να βοηθούν τους επισκέπτες που συναντούν.

Τότε που είναι το πρόβλημα;

Σύμφωνα με την έρευνα της TCI, οι κάτοικοι των τουριστικών προορισμών, ακόμη κι αυτοί που είναι θετικοί προς τον τουρισμό, αισθάνονται ότι η τεράστια αύξηση των τουριστών στις πόλεις τους έχει μειώσει την ποιότητα ζωής τους και το επίπεδο καθαριότητας. Επίσης, κάνουν λόγο για πιθανές απειλές προς τον φυσικό πλούτο της περιοχής τους.

Πηγή: TCI

Η υπερβολική αύξηση της ροής των τουριστών στις πόλεις αυτές, από ό,τι φαίνεται κι από την έρευνα, προκαλεί συνωστισμό, μόλυνση και θόρυβο. Επίσης, η συμπεριφορά των τουριστών, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι ανάρμοστη και προκαλεί προβλήματα ενώ η άνοδος της οικονομίας διαμοιρασμού, με την ενοικίαση σπιτιών από ιδιώτες σε τουρίστες (Airbnb), έχει προκαλέσει άνοδο των τιμών αστικών μισθώσεων.

Φαινόμενα αύξησης των αστικών μισθώσεων παρατηρήθηκαν και στη χώρα μας τη φετινή χρονιά με τις τιμές των σπιτιών να εκτοξεύονται στα ύψη σε τουριστικές περιοχές και με περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο στοιχεία για την τουρισμοφοβία όπως εκδηλώθηκε σε ευρωπαϊκούς προορισμούς το φετινό καλοκαίρι:

Το πρόβλημα, επομένως, δεν είναι ο τουρισμός, αλλά ο υπερτουρισμός (overtourism), η υπερβολική αύξηση των επισκεπτών σε έναν προορισμό, που ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα του, δηλαδή περισσότεροι τουρίστες από όσο ο ίδιος ο προορισμός μπορεί να δεχθεί.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.