Ο Πειραιάς ανά τους αιώνες

Περιήγηση των σπουδαστών του ΙΕΚ Τουρισμού Αττικής στον αναδυόμενο τουριστικό προορισμό του Πειραιά

Οι καταρτιζόμενοι του Τμήματος “Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του τουρισμού”, του ΙΕΚ Τουρισμού Αττικής του Υπουργείου Τουρισμού σε συνεργασία με το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Πειραιά σχεδίασαν και πραγματοποίησαν εκπαιδευτική περιήγηση στην πόλη, τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023.

Πρόκειται για την καθιερωμένη εκπαιδευτική εκδρομή που σχεδιάζεται από τους σπουδαστές στο πλαίσιο του μαθήματος “Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα”, επιλέγοντας κάθε φορά σημεία της Αττικής βάσει της ιστορίας τους και των τουριστικών σημείων ενδιαφέροντος που διαθέτουν.

Τη φετινή χρονιά, με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Πειραιά, οι σπουδαστές σχεδίασαν έναν εμπλουτισμένο πρόγραμμα περιήγησης στην πόλη με το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, αναδεικνύοντας την ιστορία της ανά τους αιώνες και τις φυσικές ομορφιές της.

Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν την περιήγησή τους από τον σταθμό Μετρό “Δημοτικό Θέατρο”, όπου η προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Πειραιά, κα Πολύμνια Πατέρου, μίλησε στους σπουδαστές για τα αρχαία ευρήματα που εκτίθενται στο σταθμό με θέμα τη σημασία του νερού στην αρχαία Ελλάδα, καθώς και για το μεγάλο φωτεινό χάρτη που κοσμεί την οροφή του που αποτυπώνει την Ιπποδάμεια αρχιτεκτονική βάσει της οποίας ήταν χτισμένος ο Πειραιάς.

Κατόπιν, επισκέφθηκαν το Δημοτικό Θέατρο, έργο του Ιωάννη Λαζαρίμου, όπου η θεατρολόγος κυρία Έλλη Γαβριήλ, τους ξενάγησε στην κεντρική σκηνή, το φουαγιέ, στα θεωρεία του θεάτρου και μίλησε για την ιστορία του.

Το Λιοντάρι του Πειραιά το μαρμάρινο άγαλμα – έμβλημα της πόλης

Από το Δημοτικό Θέατρο, επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο που διέθεσε ο Δήμος Πειραιά, αποκλειστικά για την εκδρομή των σπουδαστών του ΙΕΚ Τουρισμού Αττικής και περιηγήθηκαν στο παραλιακό μέτωπο, περνώντας από τον Πύργο του Πειραιά, το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στην Αττική και το πρώτο του μεγέθους του, μετά την ανακατασκευή, βιοκλιματικό, από την κατάλευκη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Λιοντάρι του Πειραιά, την Πειραϊκή, τον Όρμο της Αφροδίτης και τη Μαρίνα Ζέας για να καταλήξει στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μετά από ξενάγηση μισής ώρας στο μουσείο που περιλαμβάνει αξιόλογα ευρήματα τόσο από την πόλη όσο και από τις περιοχές της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, της αττικής παραλίας ως τη Βάρκιζα, των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων, περπατώντας κατευθύνθηκαν προς το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, για την ξενάγηση στην Ναυτική Συλλογή / Συλλογή Νέλσον, του “θρύλου των θαλασσών” κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους.

Η περιήγηση συνεχίστηκε περπατώντας από το Πασαλιμάνι προς την πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου δεσπόζει το μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων και το σήμα I Love Piraeus για μια φωτογράφιση με θέα το Αιγαίο, πριν γίνει η επιβίβαση στο λεωφορείο για κατεύθυνση προς το Μικρολίμανο. Το γραφικό λιμάνι έχει αναπλαστεί και προσφέρει στους επισκέπτες του την αίσθηση ότι βρίσκονται σε νησί, καθώς και πολλές επιλογές για καλό φαγητό και διασκέδαση.

Το εκπαιδευτήριο του ΙΕΚ στην Ανάβυσσο έχει ιδιαίτερα μακρά παράδοση στην άρτια εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών για την τουριστική και ξενοδοχειακή αγορά. Βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 για τη μετατροπή των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού, σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού του ν. 4763/2020, μετονομάστηκε σε ΙΕΚ Τουρισμού Αττικής.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.