Απόψεις

Όχι στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της Λακωνίας

dimitris_pollalis

του Δημήτρη Ε. Πολλάλη

Η προτεινόμενη τεραστίου μεγέθους επενδυτική δραστηριότητα των τελευταίων χρόνων, απειλεί να μετατρέψει  τη Λακωνία, σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία απέχει μακράν από τη φιλοσοφία και τις πρακτικές της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης.

 

Επιπλέον, η μαζική εξάπλωση των Ανεμογεννητριών θα έχει τεράστια επίπτωση όχι μόνο στο Λακωνικό τοπίο αλλά και στην εν γένει ανάπτυξη του τόπου, η οποία βασίζεται στην ήπια τουριστική επιχειρηματικότητα.

 

Το πολύπαθο Λακωνικό περιβάλλον

 

Ο Χιώτης Αρχιτέκτονας και Ακαδημαϊκός, Δημήτρης Πικιώνης, που έζησε κατά το διάστημα από το 1887 έως το 1986, σε μια από τις ομιλίες του για το τοπίο, έλεγε:

 

Η Γη τούτη αν είχε μιλιά, και έχει, αλλά δεν την ακούμε, θα έλεγε: Δειλοί και αμαθείς και βάρβαροι τι κάνετε; Τι αφανίζεται; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα κι η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης;”

 

 

Η Λακωνία διαθέτει αξιόλογα οικοσυστήματα, από τα ομορφότερα στην Ελλάδα, ο Πάρνωνας και ο Ταΰγετος, είναι μόνο μερικά από αυτά, εκεί όπου η αξεπέραστη ομορφιά της φύσης συνδυάζεται με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πολιτιστικά μνημεία.

 

Η Λακωνία διαθέτει, επίσης, μια πλειάδα ισχυρών συγκριτικών τουριστικών πλεονεκτημάτων αποτελώντας έναν ευλογημένο τόπο που τα έχει όλα σε αφθονία, συνθέτοντας έτσι ένα πολύτιμο τουριστικό χαρτοφυλάκιο.

 

Το πολύπαθο όμως Λακωνικό περιβάλλον, κάποιοι, έχουν βαλθεί, εδώ και χρόνια, να μας το υποβαθμίσουν:

 

-Πυρκαγιές 2006 – 2007

 

-Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Ασπρούδια)

 

-Ανεμογεννήτριες

Οι επιπτώσεις των Ανεμογεννητριών στον τουρισμό

Η μαζική εξάπλωση των Ανεμογεννητριών θα έχει τεράστια επίπτωση στο Λακωνικό τοπίο τόσο εξ αιτίας του ασυμβίβαστου μεγέθους των, όσο και εξ αιτίας των εκτεταμένων επεμβάσεων (διανοίξεις δρόμων – δίκτυα κ.λπ.).

 

Εξ αιτίας και μόνο της οπτικής όχλησης και της ανεπανόρθωτης βλάβης του τοπίου, καταστρέφεται για πάντα η δυνατότητα για εναλλακτικό τουρισμό, καθώς επίσης και η εν γένει ανάπτυξη του τόπου, η οποία βασίζεται στην ήπια τουριστική επιχειρηματικότητα.

 

Οπτικά μια μεγάλη ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 200 μέτρα.

 

Αλήθεια!!! Ποιος Έλληνας ή ξένος θα θέλει όπου σταθεί και όπου βρεθεί να βλέπει κρεουργημένη Γη και ασύλληπτα εκατοντάμετρα μπουριά που θα είναι ορατά από κάθε σημείο.

 

Έχουμε υπέρτατο χρέος σήμερα, να αποτρέψουμε αυτή τη καταστροφή.

 

Τη γη που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, θα πρέπει να τη σεβαστούμε και να την προστατεύσουμε, για να την παραδώσουμε αναλλοίωτη στα παιδιά μας, από τα οποία την έχουνε δανειστεί.

 

Οικονομική & Κοινωνική καταστροφή

Η οικονομία της Λακωνίας κατά κύριο λόγο εξαρτάται πλήρως από την διαχείριση και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος γύρω από την μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα του οποίου αναπτύσσεται ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός και ο πρωτογενής τομέας.

 

Η ενδεχόμενη απαξίωση του φυσικού περιβάλλοντος και η μετατροπή των ακτών σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει ως συνέπεια την οικονομική και κοινωνική καταστροφή, αλλά το κυριότερο θα πλήξει ολοκληρωτικά τον τουριστικό τομέα, καθώς επίσης και την όποια προοπτική για τουριστική ανάπτυξη.

 

Σύμφωνα με εμπεριστατωμένες μελέτες που έχουν εκπονηθεί στην Σκωτία, Ουαλία, Ροντ Αϊλαντ ΗΠΑ κ.λπ. προκύπτει ότι οι τέσσερις στους πέντε επισκέπτες προτιμούν να επισκεφτούν ένα αναλλοίωτο από τέτοιες ανθρώπινες παρεμβάσεις περιβάλλον και συνεπώς οι βιομηχανικές ανεμογεννήτριες με την οπτική ρύπανση που προκαλούν δεν είναι συμβατές με την τουριστική δραστηριότητα.

 

Στη Δανία σε περιοχές εγκατάστασης αιολικών σταθμών οι αξίες των σπιτιών και οικοπέδων παρουσίασαν πτώση μέχρι και 40% (πηγή: έκθεση Διεθνούς Εταιρείας Ακινήτων).

 

Ειδικότερα οι τουριστικές υποδομές (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ) απαξιώνονται πλήρως αφού πλέον δεν μπορούν να προκαλέσουν ενδιαφέρον μεταπώλησης.

 

Από τις ίδιες μελέτες προκύπτει ότι το 35% των ερωτηθέντων απάντησαν κατηγορηματικά ότι θα μείνουν μακριά από οποιαδήποτε περιοχή που υπάρχουν ανεμογεννήτριες.

 

Ως εκ τούτου, η αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό θα έχουν ως αποτέλεσμα αφενός μεν την μείωση των τιμών των ακινήτων, αφετέρου δε την μείωση των εισοδημάτων των κατοίκων.

 

Οι μικρές ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού  θα κλείσουν οριστικά, αφού οι χιλιάδες επισκέπτες της Λακωνίας που έρχονται για να απολαύσουν με ευχαρίστηση τα δώρα της φύσης, δεν θα έχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα.

 

Μύθος η δημιουργία θέσεων εργασίας

 

Εκτός των άλλων, κάποιοι επιτήδειοι προσπάθησαν κατ’ αρχήν να παρουσιάσουν την εγκατάσταση ΑΠΕ και ως λύση κατά της ανεργίας, γεγονός που εκ των υστέρων αποδείχτηκε μύθος διότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας για κάθε περίπου 6 εκατομμύρια € επιδότησης, στην εγκατάσταση ΑΠΕ, δημιουργούνται μια έως το πολύ δυο θέσεις εργασίας, ενώ το ποσό αυτό αν επενδυόταν σε άλλους τομείς της οικονομίας θα πολλαπλασίαζε κατά πολύ τις θέσεις εργασίας.

 

Ενδεικτικά αναφέρω ότι η “ΑΚΤΙΝΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ” για φωτοβολταϊκό 6MW στο Ξηροκάμπι επιχορηγήθηκε με 5.100.000 €, σε συνολική δαπάνη 17.000.000 €, δημιούργησε 2 θέσεις εργασίας.

 

Η “ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΠΕΛΕΧΕΡΙ” για αιολικό 19,8 MW επιχορηγήθηκε με 9.944.200 €, σε συνολική δαπάνη 24.860.500 €, δημιούργησε 2 θέσεις εργασίας.

 

Η “ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ” για επιπλέον 24 ΜW, σε ήδη εγκατεστημένα 24 MW αιολικών, επιχορηγήθηκε με 7.218.000 € και δεν δημιουργήθηκε καμία επιπλέον θέση εργασίας. 

 

Απόρροια όλων των προαναφερθέντων είναι η μη συγκράτηση του πληθυσμού αλλά και η πιθανότητα εγκατάλειψης του τόπου.

 

Ας γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι για πρώτη φορά θα πρέπει να συνεργαστούμε δημιουργικά για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το μέλλον ακόμα πιο αισιόδοξα για τον τόπο μας και να κάνουμε την Λακωνία πρότυπο τοπικής οικονομίας, παράδειγμα για την έξοδο μας από την κρίση.

 

Η Λακωνία έχει τη δυνατότητα και μπορεί να φύγει μπροστά…

Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.