Οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου

Ποια αρχαία πόλη πρωτοστάτησε στη ίδρυση των περισσότερων αποικιών στη Μεσόγειο και άνοιξε το δρόμο για να γεννηθεί η Μεγάλη Ελλάδα και ο σύγχρονος Δυτικός πολιτισμός;

Τις απαντήσεις δίνει η πρώτη έκδοση του βιβλίου ιστορίας “οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου” του Βάγια Κατσού, που κυκλοφόρησε στις αρχές Δεκεμβρίου 2021 μετά από τρία χρόνια έρευνας και συγγραφής.

Το βιβλίο αποτίνει φόρο τιμής στους άγνωστους πρωτοπόρους της Μεσογείου: τους Χαλκιδέους. Σε αυτούς τους Ευβοιώτες θαλασσοπόρους που από το 12ο ως και τον 4ο αι. π.Χ. ίδρυσαν τις περισσότερες αποικίες απ’ οποιαδήποτε άλλη ελληνική μητρόπολη του αρχαίου κόσμου, στις ακτές της Μέσης Ανατολής, της Μικράς Ασίας, της Αφρικής, της Ιλλυρίας και, κυρίως, της Χαλκιδικής στη βόρεια Ελλάδα, της Ιταλίας και της Σικελίας.

Οι νέοι κόσμοι που δημιούργησαν ιδιαίτερα σε Ιταλία και Σικελία, πρώτοι απ’ όλους τους Έλληνες, άνοιξαν το δρόμο για να γεννηθεί η Μεγάλη Ελλάδα και ο σύγχρονος Δυτικός Πολιτισμός.

Όλες αυτές οι πατρίδες μακριά από την πατρίδα και η ιστορική τους διαδρομή, από την ακμή ως την πτώση τους, συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται αναλυτικά, για πρώτη φορά, σε ένα κείμενο. Έτσι παράλληλα αναδεικνύεται η σημαντική –πλην, επίσης άγνωστη- ναυτική, στρατιωτική και πολιτιστική υπεροχή της μητρόπολής τους, Χαλκίδας, έναντι των υπολοίπων ελληνικών πόλεων κυρίως του 8ου αιώνα π.Χ., που υπήρξε η δική της Χρυσή Εποχή.

Λίγες λέξεις για τον συγγραφέα του βιβλίου:

Ο Βάγιας Κατσός πήρε την πρώτη του ανάσα στη Χαλκίδα, στις 31 Ιανουαρίου του 1973. Έχει εργαστεί σε όλα τα είδη ΜΜΕ ως δημοσιογράφος, φωτογράφος και γραφίστας. Το 2004 δημιούργησε το «Square», που του χάρισε ένα βραβείο (καλύτερη σχεδίαση περιοδικού, ΕΒΓΕ 2005) και παραμένει ως σήμερα το μακροβιότερο περιοδικό της Εύβοιας. Το 2014 αντικατέστησε το έντυπο «Square» με το ψηφιακό αδελφάκι του, το «square.gr», που του έδωσε άλλο ένα βραβείο (καλύτερη σχεδίαση πρώτης σελίδας σε site, Regional Media Awards 2016). Σήμερα, αρθρογραφεί και ερευνά πλέον συστηματικά την ιστορία του γεννήτορα τόπου του, στο «Square History». Το «oι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου» είναι το πρώτο του βιβλίο.

Παραγγελίες (με δωρεάν μεταφορικά και αντικαταβολή) γίνονται δεκτές στο τηλέφωνο 6979217154 και στο site www.squarebooks.gr Επίσης, πωλείται σε επιλεγμένα ψηφιακά και φυσικά βιβλιοπωλεία ανά τη χώρα.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.