Οι πιο φιλικές πόλεις για ποδήλατα στην Ελλάδα

bike_roda

Ξέρετε ποιες πόλεις έχουν ποδηλατόδρομους στην Ελλάδα και ποιες φροντίζουν να δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για τους ποδηλάτες; Με αφορμή την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης, το Tourism Press επιλέγει κάποιες που περιμένετε και κάποιες που δεν φαντάζεστε ότι υπάρχουν. 

Η Ευρωπαϊκή εβδομάδα μετακίνησης που μόλις ξεκίνησε αναδεικνύει το ποδήλατο ως το πλέον ενδεδειγμένο μέσο μετακίνησης στις πόλεις όπου το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο.

Πάρτε, λοιπόν, το ποδήλατό σας και πάμε μία βόλτα στις πιο φιλικές για ποδήλατα πόλεις στην Ελλάδα. Ξέρω, θα πείτε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, έχει πολλές ανηφόρες, είναι επικίνδυνo μέσα στις πόλεις. Τουλάχιστον, αυτές τις απαντήσεις έδωσε η πλειονότητα όσων ερωτήθησαν από την ερευνητική ομάδα ΓΕΩΧΩΡΟΣ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, καταγράφει είκοσι πόλεις που δεσμεύονται, μεταξύ άλλων, ότι θα βελτιώσουν ή ότι έχουν βελτιώσει τις υποδομές για τη διευκόλυνση των ποδηλατών ενώ ο ΕΟΤ στην ιστοσελίδα του αναφέρει έντεκα περιοχές με ποδηλατόδρομους.

 Ας δούμε μερικές από αυτές:

Αθήνα

Ποδήλατο στο κέντρο της Αθήνας; Το  Athens Bike Festival που ολοκληρώνεται σήμερα απαντά ναι και με «δάσκαλο» το Rethink Athens δίνει μαθήματα ποδηλατικής αγωγής για ασφαλείς μετακινήσεις στην πόλη.

Η Αθήνα διαθέτει πεζόδρομους, όπως αυτή του Διονυσίου Αεροπαγίτου που ανηφορίζει στην Ακρόπολη, καθώς και περιβαλλοντικά πάρκα που ενδείκνυνται για ποδηλατάδα.  

Επίσης, δύο ποδηλατοδρομοι αναμένεται να προστεθούν στην πρωτεύουσα. Πρόκειται για τον , μήκους 2,1 χλμ.,ποδηλατόδρομο, ο οποίος θα εκτείνεται από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα φτάνει μέχρι την Ομόνοια (με δυνατότητα πρόσβασης των ποδηλάτων στην Πατησίων έως το Αρχαιολογικό Μουσείο). Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Rethink Athens.

Επίσης, πρόσφατα ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνης από κοινού με τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη ανακοίνωσαν την κατασκευή μητροπολιτικού ποδηλατόδρομου, μήκους 21χλμ που θα ξεκινά από την Κηφισιά, θα διασχίζει την Αθήνα και θα καταλήγει στο Φαληρικό Όρμο.

Πηγή φωτογραφίας: Athens Bike Festival

Ναύπλιο

Κοινόχρηστα δημοτικά ποδήλατα παρέχει ο δήμος για τις μετακινήσεις των πολιτών του. Τα ποδήλατα παρέχονται με κάποια χρέωση που δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ ετησίως, αρκεί κάθε διαδρομή να μην ξεπερνά τη μισή ώρα!

Ωστόσο, οι ποδηλάτες της περιοχής υποστηρίζουν ότι το σύστημα χρειάζεται βελτίωση.

Θεσσαλονίκη

Στη όμορφη συμπρωτεύουσα έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων με συμβολικό κόμιστρο. Μέρος του ποδηλατόδρομου διασχίζει την παραλία της Θεσσαλονίκης και αποτελεί μία ξεχωριστή διαδρομή. Επίσης, αρχές του χρόνου είχε παρουσιαστεί από τη δημοτική αρχή σχέδιο επέκτασης του υφιστάμενου ποδηλατόδρομου κατά 12 χλμ.

Πηγή Φωτογραφίας: Δήμος Θεσσαλονίκης

 

 

Λάρισα

Η Λάρισα λόγω του ομαλού της εδάφους είναι η καταλληλότερη πόλη για ποδήλατο. Σε αυτήν έχουν διαμορφωθεί 12 χλμ. σηματοδοτημένων ποδηλατοδρόμων, οι οποίοι επεκτείνονται συνεχώς. Στο κέντρο της Λάρισας, την πλατεία Σάπκα, ο Δήμος παρέχει δωρεάν ποδήλατα για τις μετακινήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών.

Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα πολλοί κάτοικοι κυκλοφορούν με ποδήλατα μέσα στην πόλη. Αποτελεί μέρος της «κουλτούρας» της πόλης. Οι «Ποδηλάτες Τρικάλων» αποτελούν έναν εξέχοντα σύλλογο της πόλης με μεγάλη συμμετοχή, όχι μόνο σε αθλητικά γεγονότα, αλλά και στη συνολική αστική ζωή της όμορφης αυτής πολιτείας.

Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα ένα ευρύ δίκτυο αστικών και περιαστικών ποδηλατοδρόμων, με συνολικό μήκος 14 χλμ., δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της πόλης να περιηγηθούν με ποδήλατο. Ο δήμος ενοικιάζει δωρεάν ποδήλατα για τις μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης.


Βίντεο: Συνάντηση Ποδηλατικών Συλλόγων στην Αίγινα

 

 

 

 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.