Ειδήσεις

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2016: Τουρισμός για όλους

tourism-for-all-sm-logo-web

 

Στον προσβάσιμο τουρισμό είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και στα οφέλη που θα προκύψουν για όλους μας από την ύπαρξη των σχετικών υποδομών.

Με τον όρο «προσβασιμότητα» δεν εννούμε μόνο τους ανθρώπους με αναπηρίες. Η μετακίνηση και η προσβασιμότητα σε χώρους χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, είναι ιδιαίτερα δύσκολη και για τους ανθρώπους με μόνιμα ή προσωρινά κινητικά προβλήματα, για οικογένειες με μικρά παιδιά, για ηλικιωμένους κ.ο.κ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), η επίτευξη της προσβασιμότητας για όλους είναι κοινή ευθύνη όλων των μερών που εμπλέκονται στη δημιουργία του τουριστικού προϊόντος, καθώς επίσης, μία επιχειρηματική ευκαιρία για εταιρείες και προορισμούς.

Κατεβάστε το έντυπο του UNWTO για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2016.

Οι εκδηλώσεις

Η επίσημη εκδήλωση πραγματοποιείται στην Μπανγκόκ (Bangkok), πρωτεύουσα της Ταϋλάνδης και πρόκειται για συνέδριο  σχετικά με τον προσβάσιμο τουρισμό, από τον UNWTO σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ωστόσο, ποικίλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τους εθνικούς και τοπικούς φορείς στους διάφορους προορισμούς ανά τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των προωθητικών ενεργειών που σχεδίασαν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και το αρμόδιο υπουργείο, θα προβάλλεται το βραβευμένο  βίντεο παραγωγής του ΕΟΤ «EternalJourney»  διάρκειας 4 λεπτών και 15 δευτερολέπτων, μέσα από οθόνες, στα παρακάτω σημεία και χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος: 

  • στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”
  • στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
  • στους σταθμούς του Μετρό Αθηνών
  • στις εγκαταστάσεις του λιμανιού του Πειραιά (ΟΛΠ) και ειδικότερα στο χώρο υποδοχής της κρουαζιέρας
  • στο Μουσείο Ακρόπολης

Ο ΕΟΤ, επίσης, έχει αποστείλει το βίντεο στους φορείς και εκπροσώπους του τουρισμού  προκειμένου να διοχετευτεί στα ξενοδοχεία, τα κάμπινγκ, τα τουριστικά καταλύματα και τα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας για την προβολή του στους χώρους υποδοχής των επισκεπτών.

Επίσης, το βίντεο  θα προβληθεί  και από τα socialmedia του Υπουργείου και του ΕΟΤ,  περιφερειών, φορέων και επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.


Μπαν Κι-Μουν: “Όλοι έχουμε το δικαίωμα να έχουμε πρόσβαση στην ανάπαυση και στις τουριστικές υπηρεσίες”

“Όλοι έχουμε το δικαίωμα να έχουμε πρόσβαση στην ανάπαυση και στις τουριστικές υπηρεσίες ισότιμα.  Παρόλα αυτά, 1 δις εκ. άνθρωποι ανά τον κόσμο ζουν με κινητικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων, με άλλες απαιτήσεις πρόσβασης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ακόμη εμπόδια στην πρόσβασή τους σε βασικά στοιχεία του ταξιδιού, όπως στην παροχή σαφή και αξιόπιστων πληροφοριών, αποτελεσματικής μετακίνησης και δημόσιων υπηρεσιών και σε φυσικό περιβάλον που να είναι εύκολο για αυτούς να περιηγηθούν.  Ακόμη και με τις σύγχρονες τεχνολογίες, όσοι έχουν προβλήματα όρασης, ακοής, κινητικότητας ή  μειωμένη αντίληψη παραμελούνται σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς.” Ανάφερε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μπαν Κι-Μούν (Ban Ki-Moon) στο επίσημο μήνυμά του.  

 


Ταλέμπ Ριφάι: “Προορισμοί και επιχειρήσεις να προωθήσουν την προσβασιμότητα για όλους”

 

 

“Όλοι οι πολίτες του κόσμου έχουν το δικαίωμα να βιώσουν την καταπληκτική ποικιλομορφία που προσφέρει ο πλανήτης. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό, όλες οι χώρες και προορισμοί, καθώς και ο κλάδος να προωθήσει  την προσβασιμότητα για όλους στα φυσικά περιβάλλοντα, στα συστήματα μεταφορών, στις δημόσιες  εγκαταστάσεις και υπηρεσίες καθώς και στα κανάλια επικοινωνίας και πληροφόρησης.”, τόνισε στο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), Ταλέμπ Ριφάι (Taleb Rifai).

 

 

 


Έλενα Κουντουρά: “Καλούμαστε όλοι μας  να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση και διασφάλιση των προϋποθέσεων που θα κάνουν πράξη τον τουρισμό για όλους και  σε όλη τη χώρα

“Το φετινό  μήνυμα για την προσβασιμότητα, στο πλαίσιο του  εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, είναι ένα  παγκόσμιο μήνυμα ευαισθησίας και ευαισθητοποίησης. Αποτυπώνει  την  έντονη  κοινωνική διάσταση που έχει κάθε δραστηριότητα στον παγκόσμια αναπτυσσόμενο τομέα του τουρισμού και των ταξιδίων. Αποτελεί ισχυρό δείγμα πολιτισμού των χωρών και των λαών.  Καλούμαστε όλοι μας  να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση και διασφάλιση των προϋποθέσεων που θα κάνουν πράξη τον τουρισμό για όλους και  σε όλη τη χώρα.”, τόνισε, μεταξύ άλλων, η κα Έλενα Κουντουρά, Αν. Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού. 

 

Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.