Προορισμοί

Από το καρναβάλι της Βενετίας εξόρμηση στην Πάδοβα

venice-carnival-1250284_1280-pixabay

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο όταν κάποιοι ταξιδεύουν με προορισμό μια πόλη για λίγες μέρες, να προσπαθούν να επισκεφθούν και άλλες κοντινές πόλεις στον λίγο διαθέσιμο χρόνο. 

Αυτό έχει διάφορες εξηγήσεις: είτε για να έχουν να λένε για πολλά μέρη στους γειτόνους και συναδέλφους όταν επιστρέψουν, είτε γιατί δεν ξέρουν πόσα αξιοθέατα υπάρχουν δίπλα τους, είτε γιατί νοιώθουν σιγουριά όταν αυτό γίνεται οργανωμένα από το τουριστικό γραφείο. 

Μια τέτοια περίπτωση είναι η Βενετία. Μοναδική πόλη, γεμάτη από εκκλησίες, παλάτια γεφυρούλες, κάθε στενό κρύβει και μια έκπληξη, αλλά οι περισσότεροι Ελληνες επισκέπτες από την 2η μέρα κουράζονται. Έτσι αναζητούν την απόδραση σε πιο γήινες καταστάσεις, σε κοντινές πόλεις. Η πιο κοντινή από αυτές είναι η Πάδοβα ή Πάδουα.

Και όσοι κάνουν αυτή την επιλογή δεν το μετανιώνουν. Ήδη από την διαδρομή που είναι μόλις 40 χιλιόμετρα από τη Βενετία θα ενθουσιαστεί ο ταξιδιώτης (από την SS11 όμως και όχι την autostrada A4) .Ο δρόμος κινείται παράλληλα με το ποταμάκι Brenta. Απολαμβάνει κανείς το πράσινο τοπίο, την καθαριότητα και τα εξοχικά παλάτια των Βενετσιάνων, ήδη από τον 16ο αιώνα! Κάποια από αυτά έχουν χτιστεί από τον αρχιτέκτονα Palladio, άλλο έχει διακοσμηθεί από τον Tiepolo. Η διαδρομή μπορεί να γίνει και με σκάφος!! από την Βενετία ως την Πάδοβα.  

Και πριν το καταλάβεις έχεις φτάσει. Πανέμορφη μικρή πόλη (215.000 κάτοικοι ) με μεγάλη ιστορία. Είναι μάλλον η παλιότερη πόλη της Βόρειας Ιταλίας, μάλιστα αποδίδουν την ίδρυσή της στον Αντήνορα (αδερφός του Πρίαμου της Τροίας !) το 1183 π.Χ. Μάλιστα εκτίθεται μια πέτρινη σαρκοφάγος που ανακαλύφθηκε το 1274 μ.Χ. και λέγεται ότι περιείχε τα οστά του. 

Τα πούλμαν προσεγγίζουν στην πλατεία Prato della Valle, 3η μεγαλύτερη πλατεία στην Ευρώπη, διαμορφωμένη από τα τέλη του 19ου αιώνα, έκτασης 90.000 τ.μ. με κήπο, κανάλι με νερό περιμετρικά και 78 αγάλματα άξιων τέκνων της πόλης!. Τα παλιότερα αυθεντικά βρίσκονται στο Museo Civico και στην πλατεία εκτίθενται αντίγραφα. Από εκεί ξεκινάει η βόλτα μας και πρώτο αξιοθέατο αλλά και προσκύνημα είναι ο μεγάλος ναός του Αγ. Αντωνίου, πολιούχου της πόλης και προστάτη των μικρών παιδιών. 

Η εκκλησία είναι ο φόρος τιμής των κατοίκων της πόλης στον συμπολίτη τους φραγκισκανό ιεροκήρυκα και χτίστηκε το 1232 με βυζαντινές επιρροές. Το εσωτερικό έχει μεγάλο ενδιαφέρον με έργα του Ντονατέλλο και άλλων καλιτεχνών ενώ εξωτερικά στέκει καμαρωτό το άγαλμα του έφιππου μισθοφόρου Γκαταμελάτα πάλι από τον Ντονατέλλο. Πιο πέρα στέκει ο ναός της Αγ. Ιουστίνας που φιλοξενεί τα λείψανα διάφορων αγίων και του ευαγγελιστή Λουκά, ενώ εμείς συνεχίζουμε προς το κέντρο. Ο περίπατος γίνεται σε μεγάλο μέρος κάτω από αψίδες και μας φέρνει στο πανεπιστήμιο, 2ο παλιότερο της Ιταλίας από το 1222!! όπου δίδασκε και ο Γαλιλαίος. Μπορεί να το επισκεφθεί κάποιος και να δει και το παλιότερο αμφιθέατρο Ιατρικής του κόσμου, από το 1594, όπου γίνονταν νεκροψίες και μάλιστα υπάρχει καταπακτή για να απομακρύνονται τα πτώματα σε περίπτωση εφόδου στις σκοτεινές εποχές της μεσαιωνικής θρησκοληψίας.

Πιο πέρα στην πλατεία της αγοράς δεσπόζει το μεσαιωνικό μέγαρο της δικαιοσύνης που καυχάται για την αίθουσα με τη μεγαλύτερη σκεπή της Ευρώπης χωρίς στήριξη από κολώνες (μήκος 82 μ, πλάτος 27 μ. και ύψος 24μ.) και εκατέρωθεν υπάρχουν οι πάγκοι των παραγωγών που ψωνίζει ο κόσμος καθημερινά τα λαχανικά και φρούτα του. Εμείς όμως συνεχίζουμε προς τον σταθμό για να φτάσουμε στο μοναδικό αξιοθέατο της πόλης που είναι το παρεκκλήσι του παλατιού της οικογένειας Scrovegni όπου αφού περάσουμε την διαδικασία εγκλιματισμού και ενημέρωσης στον προθάλαμο, μπαίνουμε για να θαυμάσουμε τις φρεσκογραφίες του Τζιόττο από το 1305. 

Αν έχουμε αντοχές μπορούμε να συνεχίσουμε με επίσκεψη στο Museo Civico και στην μονή των ερημιτών. Αλλιώς επιστρέφουμε στο κέντρο για καφέ στο ιστορικό Pedrocchi που για 2 αιώνες σχεδόν αποτελεί σημείο συνάντησης φοιτητών και διανοούμενων και κατά την επανάσταση του 1848 ενάντια στην Αψβουργική κατοχή έγινε προμαχώνας των εξεγερμένων ενώ τώρα στεγάζει ένα μικρό μουσείο του Risorgimento (εθνικής αφύπνισης). Άλλη καλή επιλογή είναι το καφέ Cavour στην via Cavour που προσφέρει πολύ καλά γλυκά!

Η Πάδοβα είναι πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για μια ή και δύο μέρες με αξιοθέατα διεθνούς εμβέλειας και ενδιαφέρουσες προτάσεις γαστρονομίας. Επίσης και η ύπαιθρος γύρω από την πόλη επιφυλάσσει όμορφες εκπλήξεις στον επισκέπτη. Σίγουρα φεύγει κάποιος ικανοποιημένος από την Πάδοβα!!

Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.