Sense Zagori Project: Αλλάζει τα δεδομένα της τουριστικής εμπειρίας στην Ελλάδα

zagori-mountain

Ένα καινοτόμο έργο που στόχο έχει την επανεκκίνηση της περιοχής του Ζαγορίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Δίκτυο Αριστείας Ζαγορίου (Zagori Excellence Network – ZEN) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, της Εθνικής Τράπεζας και άλλων κορυφαίων επιχειρήσεων και οργανισμών. 

Μια νέα εμπειρία επίσκεψης του προορισμού, ιδιαίτερα πρωτοποριακής για τη χώρα μας, αναμένεται να παρέχει το Sense Zagori Project  στους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών μέσω κινητού (mobile apps) και επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) σε συνδυασμό με εκπαιδευτικά προγράμματα παιγνιώδους μάθησης (playful learning).

Ένα έργο που κινείται μεταξύ του ψηφιακού και πραγματικού κόσμου, όπως και τα αμφίβια όντα κινούνται μεταξύ υδάτινου και χερσαίου χώρου, κατά τη χαρακτηριστική δήλωση του Διευθυντή του ΕΠΙΕΕ και Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Μιχάλη Μεϊμάρη, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τους συντελεστές, το “Sense Zagori Project”, μέσω των καινοτόμων δράσεων του, θα δώσει υπεραξία στην  περιοχή, δημιουργώντας κίνητρα επίσκεψης, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 10% ετησίως για τα πρώτα πέντε χρόνια και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ αναμένεται να ενισχύσει την απασχόληση και την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Εμπνευστής της ιδέας και υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης, η ερευνήτρια του ΕΠΙΕΕ, του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Μαρία Φιλιππή, η οποία παρουσίασε τους στόχους και τις δράσεις του έργου σε σχετική συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Το πρώτο ζωντανό μουσείο πολιτισμού στο Ζαγόρι

Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, συνολικής διάρκειας 18 μηνών και συνολικού προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. 

Η Α’ φάση του έργου, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Επιπλέον, τελεί υπό την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Μεταξύ των δράσεων της α’ φάσης περιλαμβάνονται:

Η Εφαρμογή SENSE ΖΑGORI APP, η οποία δίνει στον επισκέπτη της περιοχής πρόσβαση σε ένα ζωντανό ανοιχτό μουσείο περίπου 1.000 χλμ2, παρέχοντάς του δωρεάν ποικίλες πληροφορίες ιστορικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα είναι δωρεάν για όλους και θα παρέχονται όλα τα κίνητρα για επανείσοδο και επίσκεψη στην περιοχή.

Η Δημιουργία του πρώτου ζωντανού Μουσείου Πολιτισμού της περιοχής, μέσω augmented reality (επαυξημένη πραγματικότητα), όπου με τη χρήση ενός κινητού, ο επισκέπτης θα μπορεί να λαμβάνει ενημέρωση για μέρη/σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων παιγνιώδους μάθησης (playful learning) για την αύξηση της επισκεψιμότητας από σχολεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως και ανθρώπους σε σύνταξη ή τρίτης ηλικίας. Τα προγράμματα θα υποστηριχθούν από εταιρείες-μέλη του ΖΕΝ που διαθέτουν πιστοποίηση για ανάλογες δραστηριότητες ή όποιον άλλο φορέα στην περιοχή επιθυμεί να τα εντάξει στις δράσεις του.

Η Β΄ Φάση ξεκινά άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους δέκα μήνες, με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας ως μεγάλου δωρητή. Η Εθνική Τράπεζα θα αναλάβει την ολοκλήρωση του συστήματος πιστότητας μέσω της αυτοματοποίησης των πληρωμών και των κινήτρων ανταπόδοσης. 

Τη Β’ Φάση του έργου υποστηρίζουν, επίσης, σημαντικοί δωρητές από άλλους κλάδους, όπως η Protergia του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, η εταιρεία ΚΑΥΚΑΣ, και η εταιρεία Warply, ενώ θα υπάρχει και υποστήριξη των εταιρειών Ήπειρος ΑΒΕΕ και Alfiton Plus.  

Στη Β’ Φάση η υλοποίηση εστιάζει στους εξής τομείς-πυλώνες:

  • Ολοκλήρωση του συστήματος (loyalty) πιστότητας μέσω της αυτοματοποίησης των πληρωμών και των κινήτρων ανταπόδοσης
  • Λειτουργία καινοτόμων ψηφιακών παιχνιδιών που θα δημιουργούν κίνητρα και ενεργοποίηση των δυνητικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Σύνδεση της εφαρμογής με τις φυσικές εγκαταστάσεις και πιλοτική εφαρμογή συστημάτων έξυπνης διαχείρισης ενέργειας
  • Διάχυση και επικοινωνία του έργου με σκοπό την ανάπτυξή του αλλά και την επέκτασή του μέσω συνεργασιών 

Προβολή σε όλη την Ευρώπη μέσω του ΑΠΕ

Στρατηγικός εταίρος προβολής και επικοινωνίας αναλαμβάνει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ ΜΠΕ) με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του κ. Μιχάλη Ψύλο να υποστηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια αυτή. 

Σύμφωνα με τον κ. Ψύλλο, το ΑΠΕ θα προωθήσει το Sense Zagori Project μέσω των 32 πρακτορείων ειδήσεων που συνεργάζεται σε όλη την Ευρώπη καθώς και μέσω των δύο πρακτορείων της Ρωσίας. 

Η εφαρμογή του έργου είναι πιλοτική και υπάρχει σχέδιο υλοποίησής του και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.