Συμβουλές

Εργάζονται όλοι οι υπάλληλοί σας για το καλό της επιχείρησής σας;

του Σέργιου Μαζαράκη*

Η επιχείρησή σας αποτελείται από άτομα που θέλουν να εργαστούν και να πετύχουν τους στόχους τους. Είναι όμως όλοι αφοσιωμένοι; Έχουν ενστερνιστεί την δική σας πρόθεση για ανάπτυξη; Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε τους καλούς από τους κακούς της ομάδας που διοικείτε;

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία όταν τα συναντήσετε σε άτομα της επιχείρησής σας, θα πρέπει να σας προβληματίσουν. Ξεκινήστε να ερευνάτε περισσότερο την παραγωγικότητά τους και κατά πόσον συνεισφέρουν ή εμποδίζουν την λειτουργία της καθώς και την δικής σας ως ιδιοκτήτη της. 
  • Τα άτομα αυτά εκφράζουν συνεχώς παράπονα. Παραπονιούνται για τις εργασιακές συνθήκες, για την δουλειά που τους αναθέτετε, για τον μισθό τους, για τις προμήθειες και τα bonus τους, για τους πελάτες σας που είναι ιδιότροποι, για την “έλλειψη οργάνωσης” της επιχείρησής σας, κτλ. 
  • Δημιουργούν αναστάτωση μέσα στο εργασιακό περιβάλλον. Προκαλούν διενέξεις μεταξύ του προσωπικού σας. Μιλάνε πίσω από την πλάτη κάποιων ατόμων σε κάποιους άλλους. Λειτουργούν υποχθόνια και ο σκοπός τους είναι να αποδυναμώνουν τα υπόλοιπα άτομα που εργάζονται εκεί. Ιδιαίτερα τα καλά και παραγωγικά άτομα της επιχείρησής σας. 
  • Τα άτομα αυτά έχουν συνεχώς μια αντίρρηση και ένα “δεν γίνεται” στο στόμα τους. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που τους ανακοινώνετε με χαρά και ενθουσιασμό ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μια δυσάρεστη κατάσταση στην επιχείρησή σας ή μια συγκεκριμένη εργασία που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξή της. 
  • Καταστρέφουν πράγματα στην επιχείρησή σας. Είτε είναι εξοπλισμός είτε είναι έγγραφα. Χάνουν πολύτιμα χαρτιά που χρειάζεστε. Δεν βρίσκουν αρχεία που είναι απαραίτητα για την επιχείρησή σας και την εύρυθμη λειτουργία της. Κατά ένα περίεργο, μαγικό τρόπο, οι μηχανές χαλάνε, τα αρχεία σβήνονται, τα email δεν φτάνουν στον παραλήπτη, οι λογαριασμοί δεν πληρώνονται, οι επικοινωνίες χάνονται. 
  • Προσποιούνται ότι εργάζονται πάνω σε αυτό που τους έχετε αναθέσει αλλά δεν ολοκληρώνουν τις εργασίες τους. Όταν τους παρατηρείτε, πάντα έχουν κάτι να κάνουν αλλά τελικά, εάν παρατηρήσετε πιο προσεκτικά με τι ασχολούνται, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι η νέα εργασία που τους αναθέσατε. Φαίνεται ότι είναι αυτή. Δυστυχώς όμως δεν είναι. 
  • Συνεχώς προβάλλουν μια δικαιολογία. Τους αναθέτετε ένα έργο και πάντα θα τύχει κάτι που φυσικά και δεν θα το έχουν προκαλέσει οι ίδιοι, αλλά κάποιος άλλος θα φταίει, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωσή του. Και εσείς, χάνετε τις πολύτιμες προθεσμίες που έχετε συμφωνήσει με τους πελάτες σας. 
  • Κάνουν άσχημα και επικριτικά σχόλια για άλλους συναδέλφους τους σε σας, λέγοντάς σας ότι το κάνουν αυτό γιατί νοιάζονται πραγματικά για την επιχείρησή σας και θέλουν το καλό της.  
  • Διαστρεβλώνουν τα λεγόμενά σας τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους πελάτες σας. Με άλλα λόγια, αλλοιώνουν τις επικοινωνίες σας με αποτέλεσμα να μην γίνεται ποτέ η δουλειά σας. Όταν τελικά ανακαλύπτετε τί έχει ειπωθεί σε ένα άτομο από τον συγκεκριμένο υπάλληλο, ο τελευταίος θα ισχυριστεί ότι είπε αυτό ακριβώς που του είπατε κι εσείς και δεν θα παραδεχθεί ότι αλλοίωσε το περιεχόμενο της επικοινωνίας σας.  
Δυστυχώς, τα άτομα που λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι εκείνα που τραβούν το χειρόφρενο όταν η επιχείρησή σας προσπαθεί να ανέβει την ανηφόρα. Απαλλαχθείτε από αυτά και θα δείτε πόσο πιο εύκολα θα την ανεβείτε. Συνήθως, τα άτομα αυτά μπορεί να είναι έξυπνα, επιδέξια και φυσικά να “πουλάνε” πολύ καλά τον εαυτό τους σε σας και τους υπαλλήλους σας σχετικά με την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους στο οργανόγραμμα της επιχείρησή σας.

*Ο κος Μαζαράκης Σέργιος είναι ιδιοκτήτης της συμβουλευτικής εταιρείας Business Coaching Lab. Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων της εταιρείας Business Coaching Lab παρέχουν συγκεκριμένα προγράμματα συμβουλευτικής καθοδήγησης και βοηθούν αποτελεσματικά τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην βελτίωση του marketing, στην αύξηση πωλήσεων, στην οργάνωση και διοίκησή τους. Εξειδικεύονται στο business coaching, family business coaching, marketing and sales coaching. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.businesscoachinglab.gr και συμπληρώστε το Τεστ Αξιολόγησης της Επιχείρησης
Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.