Thomas Cook: Η κατάρρευση που “συντάραξε” τον τουριστικό κόσμο

thomascook_600

Η παύση λειτουργίας του αρχαιότερου ταξιδιωτικού ομίλου στον κόσμο έχει “ταρακουνήσει” το παγκόσμιο τουριστικό “στερέωμα”. Χιλιάδες τουρίστες βρίσκονται “εγκλωβισμένοι” σε  προορισμούς, περίπου 20.000 εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά και εκατοντάδες ξενοδοχεία χάνουν έναν σημαντικό προμηθευτή.

Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Τουρισμού εκτιμά ότι περίπου 50.000 τουρίστες που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα και γίνονται προσπάθειες για τον επαναπατρισμό τους. 

Όπως δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω.

 “Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες”, αναφέρει ο υπουργός.

 Ο κ. Χάρης Θεοχάρης επισημαίνει ότι διασφαλίστηκε η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook από σήμερα μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους. 

Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι για τη στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός, για τους οποίους θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση. 

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων της χώρας.

ΣΕΤΕ: “Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να ανταπεξέλθει”

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) συνιστά στον ιδιωτικό τομέα να επιδείξει “ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς.”

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι: “Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία.”

ΞΕΕ: “Χρειάζεται ψυχραιμία”

“Χρειάζεται ψυχραιμία και να μη ξεχνάμε πως το χτίσιμο της εικόνας της χώρας είναι ένα καθημερινό διακύβευμα.”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) τονίζοντας ότι “από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε σε συντονισμό και με άλλα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση, σε δύο βασικές κατευθύνσεις : Τον άμεσο και ασφαλή επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων τουριστών και τη στήριξη των ξενοδοχείων που πλήττονται άμεσα από την κατάρρευση της Thomas Cook.”

Το χρονικό της πτώχευσης και η επόμενη ημέρα

Η εταιρεία λειτουργούσε επί 178 χρόνια και το όνομά της είναι συνώνυμο των οργανωμένων ταξιδίων καθώς ο ιδρυτής της, ο Τόμας Κούκ ήταν ο πρώτος στη Μ.Βρετανία που διοργάνωνε ταξίδια για μεγάλο αριθμό ατόμων χρησιμοποιώντας τραίνα και ατμόπλοια.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η επιχείρηση εξελίχθηκε σ’ έναν από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς οργανισμούς στον κόσμο, διακινώντας εκατομμύρια ταξιδιώτες. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στον κλάδο της κρουαζιέρας, των αερομεταφορών και της διαμονής, έχοντας στην κατοχή του κρουαζιερόπλοια, αεροπορική εταιρεία και ξενοδοχεία.

Στην Ελλάδα, λειτουργούν υπό την επωνυμία του πάνω από 40 ξενοδοχεία. Τον Αύγουστο εγκαινιάστηκε το όγδοο ξενοδοχείο της αλυσίδας Cook’s Club στο κέντρο της Ρόδου υπό το καθεστώς franchise ενώ λειτουργούσαν αντίστοιχα ξενοδοχεία στην Κω και στην Κρήτη.

Τα “σύννεφα” είχαν ήδη να διαφαίνονται από τον Ιούνιο, όταν τα στελέχη του οργανισμού βρίσκονταν σε συζητήσεις με την κινεζική Fosun Tourism και τις κύριες δανείστριες τράπεζες και αφορούσαν την ενίσχυση των επιχειρήσεων με νέα κεφάλαια ύψους 750εκ σε Λίρες Αγγλίας. Στην ουσία ο κινεζικός ταξιδιωτικός οργανισμός θα εξαγόραζε το πλειοψηφικό πακέτο του οργανισμού διακοπών και η Thomas Cook θα διατηρούσε την αεροπορική εταιρεία. 

Παράγοντες του οργανισμού προσπαθούσαν τότε να “διασκεδάσουν τις εντυπώσεις” ανακοινώνοντας ότι κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει για τους 11 εκ. πελάτες του καθώς οι διακοπές και οι πτήσεις δεν επηρεάζονται και θα συνεχίσουν να ισχύουν και να λειτουργούν κανονικά. 

Ο επικεφαλής της Thomas Cook, κος Peter Fankhauser βεβαίωνε, μάλιστα, όσους ενδιαφέρονται για διακοπές ότι “μπορούν να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στο να ταξιδέψουν και να κλείσουν τις διακοπές τους με την Thomas Cook.” 

Παρά το γεγονός ότι είχε βρεθεί σε ανάλογη δύσκολη περίπτωση το φθινόπωρο του 2011, κατάφερε να δανειστεί περί τα 200 εκ. Λίρες Αγγλίας και να “σταθεί” για άλλα οκτώ χρόνια “στα πόδια της”. 

Η πτώχευση του Thomas Cook αναμένεται να προκαλέσει ανακατατάξεις στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη με εκατοντάδες χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων τους επόμενους μήνες και την επακόλουθη απώλεια εσόδων για τις επιχειρήσεις φιλοξενίας. Μόνο στην Ελλάδα, ο ταξιδιωτικός οργανισμός διακινούσε περί τα 3 εκ. τουρίστες το χρόνο. 

Για το θέμα έχουν υποβάλλει γραπτές ερωτήσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων και Έλληνες ευρωβουλευτές ζητώντας την ανάληψη δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κατάρρευσης του, πάλαι ποτέ, ταξιδιωτικού κολοσσού. 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.