Τι σημαίνει χωροταξικός σχεδιασμός

beach-2467254_640

Η χωροταξία, ορίζεται ως η επιστήμη που έχει αντικείμενό της την κατανομή, διάρθρωση και ανάπτυξη των φυσικών πόρων, των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και δημογραφικών δεδομένων, δραστηριοτήτων και λειτουργιών και την εφαρμογή των προγραμμάτων Ανάπτυξης στο δεδομένο χώρο. (πηγή: wikipedia)

Ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, για την επίτευξη κοινωνικών και οικονομικών στόχων, για την ανάπτυξη και την ορθή χωρική οργάνωση με ταυτόχρονο σεβασμό και ανάδειξη του περιβάλλοντος που στόχο έχουν να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον άνθρωπο. Έτσι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη για την διαμόρφωση πολιτικών και κατευθύνσεων από τις κυβερνήσεις των κρατών αλλά και όσων ασκούν κάποια μορφή διακυβέρνησης. (Πηγή: «Χωροταξικός Σχεδιασμός: το πλαίσιο στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» )

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 360/76 “Περί Χωροταξίας και Περιβάλλοντος”, όπου προσδιορίστηκε για πρώτη φορά η έννοια του “χωροταξικού σχεδίου”, το χωροταξικό σχέδιο “οφείλει να καθορίζει την κατανομή και διάρθρωση των χρήσεων χώρου, κατά λειτουργίες και τομείς παραγωγής”. (Μελέτη INSETE για τον χωροταξικό σχεδιασμό τουρισμού 2017).

 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.