Τουρισμός και ποδήλατο

Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τον τουρισμό και το ποδήλατο; Μία μεγάλη και ανερχόμενη δύναμη που στο εξωτερικό αποφέρει εκατομμύρια ευρώ. Συνδυάζει έναν οικολογικότερο τρόπο ζωής σε απόλυτη ταυτοποίηση με την άσκηση. Στον ποδηλατικό τουρισμό το ίδιο το ταξίδι αποτελεί μέρος των διακοπών και όχι μόνο η παραμονή σε έναν συγκεκριμένο τόπο.

Στην Ελλάδα ο τουρισμός και το ποδήλατο βρίσκεται στην αρχή, όμως υπάρχουν αρκετές ομάδες που επάξια έχουν αναλάβει το ρόλο της οργάνωσης και δημιουργίας εκδρομών και διαφόρων άλλων εκδηλώσεων που μπορούν να κάνουν τους πολίτες ν’ αγαπήσουν αυτού του είδους τη στάση ζωής.

Από τη μία μεριά έχουμε τη δυνατότητα των κλιματολογικών συνθηκών που έχει η χώρα μας να παρέχουμε στους μελλοντικούς τουρίστες πανέμορφες διαδρομές ανάμεσα στα δάση, βόλτες παράλληλα με την ακτογραμμή, περάσματα σε ποταμούς και λίμνες, πανέμορφους δρόμους με φόντο αρχαιολογικούς χώρους και όλα αυτά σχεδόν καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Από την άλλη μεριά οι υποδομές μας θέλουν ακόμα στήριξη. Διότι οι δρόμοι που διασχίζουν τα ποδήλατα πρέπει να είναι ήπιας κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα και που δε θα είναι επικίνδυνοι για τον ποδηλάτη. Επιβάλλεται να υπάρχει σχεδιασμός και πρόγραμμα, που θα δίνει τη δυνατότητα στον τουρίστα να διαλέγει διαδρομές με σήμανση του βαθμού δυσκολίας, τα απαραίτητα καταλύματα, την ιατρική βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος, τα εστιατόρια που θα έχει τη δυνατότητα να καταλύσει και τέλος και το πιο σημαντικό την ίδια την διαδρομή και την ιδιαιτερότητά της. 

Αυτού του είδους ο τουρισμός με το ποδήλατο, μπορεί να εξυπηρετήσει μορφές τόσο εισερχόμενου τουρισμού απευθυνόμενος στους απανταχού λάτρες του ποδηλάτου, όσο και στους Έλληνες που έχουν δείξει ιδιαίτερη λατρεία τα τελευταία χρόνια σε αυτού του είδους τη δραστηριότητα. 

Ποδηλατική συνάντηση στην Αίγινα

Πριν από λίγες μέρες, στις 22/4/2012 υπήρξε μία συνάντηση συλλόγων φίλων του ποδηλάτου και ημερήσια εκδρομή αυτών στην Αίγινα. Συγκεκριμένα συγκεντρώθηκαν οι εξής ομάδες : Περιστεροπεταλιές (http://peristeropetalies.eu/site) , Ανάβαση (Ομάδα Αίγινας ), Δυτικοποδηλάτες, Ποδηλάτες Πειραιά.

Μιλήσαμε με μία ποδηλάτη την Τόνια Κοράκη, η οποία συμμετείχε στη δράση αυτή και την ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο και το υλικό της. 

1. Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα για την ημερήσια εκδρομή στην Αίγινα;
Τόνια Κοράκη: Η ιδέα ξεκίνησε από τον αρχηγό-οδηγό των Περιστεροπεταλιών (Γιάννη Παπαδόπουλο) και ήρθε σε επαφή με τους άλλους και κανονίσθηκε.

2. Πόσοι ήταν οι συμμετέχοντες, στο περίπου εάν θυμάστε;

Τ.Κ.: Οι συμμετέχοντες ήταν πάνω από 240 άτομα (από ότι μας ανακοίνωσαν)

3. Σε ποια μέρη της Αίγινας πήγατε;

Τ.Κ.: Ξεκινήσαμε από Αίγινα και πήγαμε Πέρδικα, πηγαίναμε αργά και σταθερά και όλοι μαζί.

4. Πως σας φάνηκε η εκδρομή;

Τ.Κ.: Η εκδρομή ήταν υπέροχη, πραγματικά όλοι μας περάσαμε πολύ ωραία.

5. Τι άλλο σας έκανε εντύπωση και θα θέλατε να προσθέσετε;

Τ.Κ. : Σε όλη την διαδρομή υπήρχαν κόφτες (έκοβαν τα αυτοκίνητα από τα στενά για να περάσουμε και οδηγός ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος σε συνεργασία με τους άλλους οδηγούς-αρχηγούς από τις άλλες ομάδες. Θυμάμαι αυτή τη στιγμή μόνο τα ονόματα από την ομάδα της Αίγινας, ο Νάσος Καλδέλης και η Ευαγγελία Ρεκλεϊτη. 

Σχεδόν όλοι μείναμε στην Πέρδικα για 2 ώρες και κάτι (άλλοι έφαγαν, άλλοι ήπιαν καφέ και άλλοι πήγαν κοντινές βολτούλες) και μία μικρή ομάδα (γύρω 15 άτομα) έφυγαν και έκαναν τον γύρω προς τον Άγιο Νεκτάριο και νομίζω φτάσανε ως το Μεσαγρό.

Το Tourism Press εύχεται σε όλους τους λάτρεις του ποδηλάτου να έχουν πάντα όμορφες διαδρομές και να συνεχίσουν να οργανώνουν επιτυχημένες εκδηλώσεις. Ίσως έτσι ν’ αναγκαστεί και η πολιτεία να δώσει την πρέπουσα σημασία στην ιδέα του ποδηλάτου, καθώς και στην τουριστική κοινωνία να πάρει στα σοβαρά αυτού του είδους τον αναπτυσσόμενο τουρισμό.

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.