Συμβουλές

Τουριστικές Κατοικίες: Τα δικαιολογητικά για το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας

house-holiday

Ο όρος αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, ο οποίος περιλαμβάνει τις τουριστικές επαύλεις και κατοικίες μπήκε πριν από ένα χρόνο στην τουριστική ζωή του τόπου. Δεν είναι λίγοι, ωστόσο οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών και εξοχικών σπιτιών που θέλοντας να ανταπεξέλθουν στη συνεχή μείωση των μισθωμάτων και στη φορολογία των ακινήτων τα μετατρέπουν σε τουριστικά καταλύματα. 

Θα πρέπει, ωστόσο, να εφοδιαστούν απαραίτητα με το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, διαφορετικά, εκτός των λοιπών κυρώσεων (φορολογικών) θα επωμιστούν κι ένα πρόστιμο 50.000 ευρώ. 

Ήδη από το Νόμο 4179/2013 καθορίζονται οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας ενώ με το φετινό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή για ψήφιση αλλάζουν ορισμένα από τα δεδομένα του ήδη ισχύοντος Νόμου.

Σύμφωνα με τον Νόμο 4179/2013, οι τουριστικές επαύλεις και κατοικίες θα πρέπει να είναι μονοκατοικίες, εμβαδού τουλάχιστον 100 τ.μ., με αυτόνομη είσοδο. Με το νέο νομοσχέδιο προτείνεται η ένταξη των μονοκατοικιών με εμβαδό τουλάχιστον 80 τ.μ. ενώ για τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες το εμβαδόν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 τ.μ.

Επίσης, η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης είναι η μία εβδομάδα και η μέγιστη τρείς μήνες. Συνολικά ο ιδιοκτήτης μπορεί να το εκμισθώσει μέχρι τρεις μήνες ανά έτος. 

Ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να κάνει έναρξη επιτηδεύματος. Φορολογείται σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. 

Το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας έχει αόριστη διάρκεια και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίζει κάθε φορά μόνο τα δικαιολογητικά που παύει η ισχύς τους. 

Ο ενδιαφερόμενος για την απόκτησή του θα πρέπει να καταθέσει τα ακόλουθα δικαιολογητικά στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού:

Δικαιολογητικά:

α. Αίτηση − Υπεύθυνη Δήλωση, σύμφωνα με το υπό στοιχείο α΄ της παρ. 1 του άρθρου 150 του ν. 4070/2012 (Α΄ 182).

β. Τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου/γηπέδου, συντεταγμένο σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της παραγράφου 1β του Ν.4179/2013, στο οποίο αποτυπώνεται το κατάλυμα «ως κατασκευάστηκε» και σημειώνεται η υφιστάμενη έπαυλη.

γ. Αντίγραφο άδειας δόμησης, σύμφωνα με το υπό στοιχείο γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 150 του ν. 4070/2012. 

δ. Πιστοποιητικό πυρασφάλειας σύμφωνα με το στοιχείο δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 150 του ν. 4070/2012 για το σύνολο της εγκατάστασης, το οποίο εκδίδεται από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία, για τα καταλύματα του παρόντος άρθρου δυναμικότητας άνω των είκοσι (20) κλινών.

ε. Υπεύθυνη δήλωση μηχανολόγου μηχανικού ή ηλεκτρολόγου μηχανικού ή μηχανικού ενεργειακής τεχνολογίας, ή χημικού μηχανικού ή μηχανικού αντίστοιχης ειδικότητας πτυχιούχου ή διπλωματούχου είτε ως προς την επάρκεια των εγκαταστάσεων διάθεσης υγειονομικών αποβλήτων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είτε ως προς τη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο του δήμου.

στ. Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα ή εντεταλμένου μηχανικού, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), στην οποία δηλώνεται ότι το κατάλυμα είναι σύμφωνο με τις τεχνικές προδιαγραφές που περιγράφονται στην υπουργική απόφαση της παραγράφου 1β του παρόντος.

ζ. Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου

η. Εφόσον τα άνω καταλύματα διαθέτουν κολυμβητικές δεξαμενές κατατίθενται επιπλέον και τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στα υπό στοιχεία β΄, γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 154 του ν. 4070/2012 (Α΄ 182).

 

Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.