Για 4η συνεχόμενη χρονιά διεξάγεται το Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022/Heraklion Gastronomy Days 2022»με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2022.
Ο Δήμος Ηρακλείου με την Περιφέρεια Κρήτης και τη στρατηγική συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου συνεχίζουν σταθερά να προβάλλουν την πόλη ως γαστρονομικό προορισμό και στο πλαίσιο του φεστιβάλ έχουν προγραμματίσει πλούσιες εκδηλώσεις στην προβλήτα του Μικρού Κούλε. Έχοντας δεχθεί συνολικά άνω των 15.000 επισκεπτών τα προηγούμενα χρόνια, φέτος η διοργάνωση φιλοδοξεί να σπάσει ρεκόρ επισκεψιμότητας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό πολιτιστικών, μουσικών και γαστρονομικών δράσεων, μεταξύ των οποίων βραβευμένοι Έλληνες σεφ θα παρουσιάσουν συνταγές βασισμένες στα ποιοτικά κρητικά προϊόντα. Οι σεφ που θα συμμετέχουν είναι την Παρασκευή 23/9 ο Μιχάλης Χάσικος και ο Στέφανος Λαυρενίδης, την Κυριακή 25/9 οι Μανώλης Παπουτσάκης, Αριστοτέλης Ζέρβας και Μαρία Καµνάκη, τη Δευτέρα 26/9 ο Τάσος Παπαδάκης και ο Γιάννης Κορνάρος και την Τρίτη 27/9 ο Έκτορας Μποτρίνι και ο Χρήστος Λάπας.
Επίσης, στις μουσικές συναυλίες που στόχο έχουν να δείξουν τον πλούτο του κρητικού πολιτισμού, θα εμφανιστούν σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, ο Αντώνης Μαρτσάκης με το συγκρότημά του, ο Βασίλης Σταυρακάκης και ο Μιχάλης Τζουγανάκης.
Τέλος, το πενθήμερο περιλαμβάνει παράλληλες δράσεις σε όλο τον Δήμο Ηρακλείου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά του θα υπάρχει έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο. Μάλιστα, μία από τις ημέρες θα είναι αφιερωμένη στη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα των τριών δήμων του Νομού Ημαθίας.
Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας διοργανώνουν ο Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου μαζί με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Ηράκλειο Μ.Α.Ε.», τη ΔΕΠΑΝΑΛ και τη ΔΗΚΕΗ, έχοντας τη στήριξη και του συνόλου των φορέων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό και τη Γαστρονομία στο Ηράκλειο. Τελεί, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Στη στήριξη της πρωτοβουλίας συμπεριλαμβάνεται και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου θα προσφέρει τη δυνατότητα δύο υποτροφιών για μαγειρική – ζαχαροπλαστική.
Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι το Επιμελητήριο Ηρακλείου, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης, ο Σύνδεσμος τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων Κρήτης (ACTTA), η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, το Wines of Crete, το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Σαντορίνης, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ηρακλείου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού, το Φεστιβάλ κρητικής κουζίνας, ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και το Σωματείο Μαγείρων Ζαχαροπλαστών Νομού Ηρακλείου.