Ασφάλεια: Πώς οι προορισμοί μπορούν να θωρακιστούν

Σήμα έξοδος κινδύνου

Στην ασφάλεια τους θα πρέπει να επενδύσουν οι τουριστικοί προορισμοί ανά τον κόσμο καθώς έρευνες δείχνουν ότι αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα επιλογής για τους ταξιδιώτες, τη στιγμή μάλιστα που ο κλάδος καταγράφει σημαντική αύξηση. Πώς οι προορισμοί θα μπορέσουν να θωρακιστούν στην κρίση;

 

Παρά την έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων παγκοσμίως, ο ταξιδιωτικός τομέας όχι μόνο άντεξε αλλά κατέγραψε αύξηση της τάξης του 3,3%, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού (WTTC).

 

Μάλιστα, όπως καταγράφουν μελέτες του WTTC και της IPK, σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν ελάχιστο αντίκτυπο στους τουριστικούς προορισμούς το 2016. 

 

Οι περιοχές όμως που επλήγησαν από την τρομοκρατία πλήρωσαν το τίμημα με πτώση της τουριστικής κίνησης και των τουριστικών εσόδων. Όπως για παράδειγμα η Γαλλία, σημείωσε πτώση στις τουριστικές εισπράξεις 7,3%, το Βέλγιο 4,4% και η Τουρκία 22%.

 

Οι τουρίστες το 2016 προτίμησαν προορισμούς που θεωρούσαν ως πιο ασφαλείς, γεγονός που εντός Ευρώπης, τουλάχιστον, ευνόησε προορισμούς όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 17,1% και 12,4% αντίστοιχα. Επίσης και η Ισπανία και η Πορτογαλία εμφάνισαν αύξηση κοντά στο 5% ενώ η Σλοβακία, η Πολωνία και η Ουγγαρία επίσης σημείωσαν εξαιρετικά νούμερα.

 

Η τάση αυτή, προβλέπεται πως θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά και μάλιστα, όπως αναφέρει μελέτη της IPK, οι ταξιδιώτες δεν θα διστάσουν να αλλάξουν προορισμούς, επιλέγοντας αυτόν που θεωρούν πιο ασφαλή.

 

” Ο ταξιδιωτικός τομέας είναι ανθεκτικό. Ο κόσμος θα ταξιδεύει παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ωστόσο, οι προορισμοί πρέπει να επενδύσουν στην ασφάλεια καθώς πλέον λειτουργούμε με νέα δεδομένα και όσο η απειλή της τρομοκρατίας θα αιωρείται”, τόνισε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού, κ. Scowsill.

 

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού, καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν τα μέτρα τους ώστε να είναι προετοιμασμένες σε περίπτωση κρίσης. Προτείνει μάλιστα να υιοθετήσουν τα εξής:

 

  • Να εμπλέξουν όλα τα μέρη του ιδιωτικού τουριστικού τομέα σε όλα τα στάδια σχεδιασμού διαχείρισης της κρίσης
  • Να υιοθετήσουν τα βιομετρικά διαβατήρια και τις ηλεκτρονικές θεωρήσεις εγγράφων για να βελτιώσουν τα επίπεδα ασφάλειας
  • Να σχεδιάσουν υποθετικά πλάνα αντιμετώπισης της κρίσης και διάχυσης της πληροφόρησης στα μέσα
  • Να επεκταθεί η συνεργασία κρατών σχετικά με τα σύνορά τους καθώς οι τρομοκράτες δεν σέβονται τα σύνορα.

 

Είναι σημαντικό, οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για τις περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων και να επενδύσουν στην ασφάλεια καθώς και στην προώθηση της εικόνας του ασφαλούς προορισμού για τη χώρα τους. Με τον τρόπο αυτόν, θα μπορέσουν να προφυλάξουν τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος μόνο το 2016 υποστήριξε μία στις 10 θέσεις εργασίας διεθνώς και παρήγαγε 7,6 τρις εκ. δολάρια.

 

 

 

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.