Uncategorized

Ε.Ε.: Ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές

Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν σαφείς πληροφορίες και άμεση βοήθεια στους επιβάτες που υπόκεινται σε ταλαιπωρία, σημειώνει το σχέδιο ψηφίσματος που ενέκρινε το ΕΚ την Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012.
Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει τους κανόνες σχετικά με την παροχή βοήθειας και αποζημίωσης για ακυρώσεις πτήσεων ή καθυστερήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων (άνω των έξι ωρών) στις παραδόσεις των αποσκευών .

“Παρότι η κοινοτική νομοθεσία έχει ήδη ενισχύσει ως ένα βαθμό τα δικαιώματα των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την εξασφάλιση ευρύτερων δικαιωμάτων για όλους τους ταξιδιώτες”, δήλωσε ο εισηγητής Keith Taylor (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο) προσθέτοντας ότι πρέπει να διευκρινιστούν καλύτερα οι όροι “έκτακτες περιστάσεις” και “ακύρωση”, προκειμένου να αναλάβουν οι αεροπορικές εταιρίες τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Βελτίωση των υπηρεσιών πληροφόρησης και παροχής βοήθειας
Οι αερομεταφορείς θα πρέπει να διασφαλίσουν, σε κάθε αερολιμένα από τον οποίο εκκινούν, την παρουσία προσωπικού επικοινωνίας ή την παροχή ενός κεντρικού σημείου πληροφοριών για όλους τους θιγόμενους ή “παγιδευμένους” επιβάτες, το οποίο θα είναι σε θέση να λαμβάνει άμεσες αποφάσεις σε περίπτωση διακοπής, ιδίως σε ότι αφορά την παροχή βοήθειας, την επιστροφή εξόδων, την αναδρομολόγηση, την αλλαγή κράτησης.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει ένα τυποποιημένο έντυπο για την υποβολή γραπτών καταγγελιών, μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, ενώ επισημαίνουν πως σε περίπτωση πτώχευσης μιας αεροπορικής εταιρείας θα πρέπει να διασφαλίζεται η δωρεάν επιστροφή των “παγιδευμένων” επιβατών στον τόπο από όπου ξεκίνησαν το ταξίδι τους.

Οι τιμές που διαφημίζονται πρέπει να αντανακλούν τις τελικές τιμές
Το ψήφισμα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εναρμονίσει τους κανόνες για τις χειραποσκευές και να θέσει τέρμα σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως η αδιαφανής τιμολόγηση, η μονομερής αλλαγή των πτήσεων, τα μη προαιρετικά επιπρόσθετα κόστη που επιβαρύνουν συχνά τις ηλεκτρονικές κρατήσεις εισιτηρίων και οι διακρίσεις σε βάρος των επιβατών με βάση τη χώρα κατοικίας τους.

Σημειώνει δε πως οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποσύρουν ή να αλλάξουν τις κρατήσεις τους δωρεάν εντός δύο ωρών από τη στιγμή της κράτησης, ενώ θα πρέπει να έχουν επίσης πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν τα δεδομένα των καταστάσεων με τα ονόματα των επιβατών (PNR) και να ενημερώνονται για το πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους στις PNR και ποιοι έχουν γνώση των δεδομένων αυτών.

Άτομα μειωμένης κινητικότητας και άτομα με αναπηρία
Το ψήφισμα τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει “ανεμπόδιστη πρόσβαση των ατόμων μειωμένης κινητικότητας και των ατόμων με αναπηρίες στις αεροπορικές υπηρεσίες”, επισημαίνοντας την ανάγκη εξασφάλισης “της φυσικής προσβασιμότητας των αερολιμένων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ύπαρξη εμποδίων στις υποδομές δεν θα στερούν από τα άτομα αυτά τη δυνατότητα να απολαύουν ισότιμες ευκαιρίες ταξιδιού”. Τέλος, το κείμενο του ψηφίσματος υπογραμμίζει πως θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή ασφαλών παιδικών καθισμάτων σε κάθε αεροπλάνο.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 509 ψήφους υπέρ, 20 κατά και 53 αποχές.

Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.