Μάθετε αν το επάγγελμά σας είναι νομοθετικώς κατοχυρωμένο στην Ε.Ε

european-union-flag-holding-hands

Πηγή φωτογραφίας: © European Union , 2016   /  Source: EC – Audiovisual Service   /   Photo: Cristof Echard 


Αν επιθυμείτε να εργαστείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ και το επάγγελμά σας είναι νομοθετικώς κατοχυρωμένο στη χώρα αυτή, ενδέχεται να χρειάζεται επίσημη αναγνώριση των επαγγελματικών σας προσόντων (κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία) προτού αρχίσετε να ασκείτε το επάγγελμά σας στη χώρα υποδοχής.

Ένα επάγγελμα θεωρείται νομοθετικώς κατοχυρωμένο αν για την άσκησή του απαιτούνται η κατοχή ειδικού τίτλου σπουδών, η επιτυχής συμμετοχή σε ειδικές εξετάσεις, ή η καταχώριση σε επαγγελματικό φορέα.

Δείτε τη βάση δεδομένων με τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα , η οποία δείχνει ποια επαγγέλματα είναι νομοθετικώς κατοχυρωμένα, σε ποιες χώρες της ΕΕ και από ποιες αρχές:

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στη σελίδα της Ε.Ε.

Πηγή: http://ec.europa.eu 

Θα πρέπει να γνωρίζετε την ονομασία του επαγγέλματος στη γλώσσα της αντίστοιχης χώρας: αν θέλετε να εργαστείτε ως αρτοποιός στη Γερμανία, αναζητήστε στη βάση δεδομένων τη λέξη “Bäcker (στα γερμανικά)”.

Μπορείτε επίσης, αν το επάγγελμά σας είναι νομοθετικώς κατοχυρωμένο στη χώρα σας, να το αναζητήσετε πρώτα στη γλώσσα σας για να βρείτε την αγγλική απόδοση που παρέχεται στην περιγραφή του. Εν συνεχεία, κάντε την αναζήτησή σας με βάση την αγγλική ονομασία, για να βρείτε τις άλλες χώρες στις οποίες το επάγγελμα αυτό είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο. Αν η χώρα στην οποία θέλετε να εγκατασταθείτε δεν εμφανίζεται, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν είναι νομοθετικώς κατοχυρωμένο στη χώρα αυτή.

Αν δεν βρίσκετε το επάγγελμά σας στη βάση δεδομένων, επικοινωνήστε με τους αρμόδιους εθνικούς φορείς για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στη χώρα όπου θέλετε να εργαστείτε. Θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε ποιοι κανόνες ισχύουν στην περίπτωσή σας.

Το επάγγελμά σας δεν είναι νομοθετικώς κατοχυρωμένο στη χώρα σας, είναι όμως στην άλλη χώρα

Αν το επάγγελμα και η κατάρτισή σας είναι νομοθετικώς κατοχυρωμένα στη χώρα της ΕΕ στην οποία θέλετε να εργαστείτε, δεν είναι όμως στη χώρα σας, ενδέχεται – προτού σας δοθεί άδεια να ασκήσετε το επάγγελμά σας ή να παράσχετε προσωρινά τις υπηρεσίες σας στη νέα χώρα – να χρειαστεί να αποδείξετε ότι ασκούσατε το επάγγελμά σας στη χώρα σας επί δύο τουλάχιστον χρόνια μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Ζητήστε από τους εθνικούς φορείς επικοινωνίας για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων της χώρας όπου θέλετε να εργαστείτε να σας βοηθήσουν να ετοιμάσετε τον φάκελό σας, καθώς και να σας ενημερώσουν για τα δικαιολογητικά έγγραφα που θα πρέπει να υποβάλετε.

Το επάγγελμά σας είναι νομοθετικώς κατοχυρωμένο στη χώρα σας, δεν είναι όμως στην άλλη χώρα

Αν το επάγγελμα που επιθυμείτε να ασκήσετε δεν είναι νομοθετικώς κατοχυρωμένο στη νέα σας χώρα, μπορείτε να το ασκήσετε εκεί όπως ακριβώς και οι υπήκοοι της χώρας αυτής.
Ακόμα και αν το επάγγελμά σας δεν είναι αυτό καθ’ αυτό νομοθετικά κατοχυρωμένο στη νέα σας χώρα, ενδέχεται να υπάγεται σ’ ένα άλλο νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα. Πρέπει πάντα να ενημερώνεστε από τις αρχές της χώρας στην οποία πηγαίνετε για το αν το επάγγελμά σας είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο εκεί. Οι εθνικοί φορείς επικοινωνίας για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων θα σας βοηθήσουν να βρείτε την αρχή που μπορεί να σας δώσει αυτές τις πληροφορίες.

Πηγή: http://ec.europa.eu

Μοιραστείτε τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.