Συμβουλές

Τι είναι το coaching;

Coaching - εικόνα με λέξεις

Πηγή φωτογραφίας: stockvault.net/Stuart Miles 


Η λέξη coaching συνήθως πηγαίνει τη σκέψη μας στον αθλητισμό. Τι κάνει ένας coach δηλαδή; Φροντίζει ο αθλητής, να χρησιμοποιεί και να αναπτύσσει στην προπόνηση τα μοναδικά στοιχεία – χαρακτηριστικά του, ώστε την ώρα του αγώνα να είναι έτοιμος να τα αναδείξει, με τρόπο τέτοιο που να πετύχει το στόχο του.

Με παρόμοιο τρόπο δρα και το coaching σε άλλους τομείς της ζωής μας. Ιδιαίτερα επαγγελματικά, καθώς με μικρό αριθμό συνεδριών, λαμβάνονται αποφάσεις όπως αλλαγή καριέρας, βελτιώνεται η επικοινωνία μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένων.

Ο coach είναι το μέσο ώστε ο αθλητής- coachee – πελάτης να κινητοποιηθεί, να αντιληφθεί και να δράσει.

Πώς; Με απλές, σκόπιμες, ισχυρές ερωτήσεις. Κάθε ερώτηση δημιουργεί αντίδραση.

Που αποσκοπά; Σκοπός είναι η ενθάρρυνση του ατόμου, να φτάσει στην πλήρη δυναμική του μέσω της αυτοπεποίθησης (self -belief) και αύξησης της αυτεπίγνωσης (self-awareness).

Το coaching είναι μια τεχνική που έχει τις ρίζες του κυρίως στη μαιευτική και τη διαλεκτική του Σωκράτη. Να εκμαιεύσει δηλαδή από τον πελάτη λύσεις και στρατηγικές. Ο coach, σε συνεδρίες των 50 λεπτών  δεν κρίνει, δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις, δεν δίνει συμβουλές, δεν προτρέπει σε λύσεις, δεν βάζει στόχους αντί για σένα.

Συμβάλλει στη διαδικασία να πάρεις αποφάσεις, να κάνεις την αλλαγή. Την αλλαγή την οποία ο ίδιος έχεις ορίσει ότι επιθυμείς από την αρχή. Οι ερωτήσεις  επηρεάζουν να σκεφτεί κάποιος τις συνέπειες μια πράξης. Να αντιληφθεί τις αξίες με τις οποίες ζει και επικοινωνεί. Δεν είναι συζήτηση, δεν είναι ψυχοθεραπεία. Εστιάζει σε μελλοντικές προοπτικές και όχι στο παρελθόν.

Είναι μια τεχνική που πλέον και στην Ελλάδα διαδίδεται με σκοπό να συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη του καθενός, αλλά με πιο ευρύ αποτελέσματα, όπως την καλύτερη επικοινωνία των υπαλλήλων μιας εταιρείας. Άλλο παράδειγμα είναι σε μαθητές – φοιτητές, όπου χρειάζεται να εξελίξουν δεξιότητες πέρα των τεχνικών γνώσεων, πριν βγούν στην αγορά εργασίας. Ακόμα και πως θα σχεδιάσουν βάση των ικανοτήτων τους την επαγγελματική τους πορεία. Στις μεγάλες εταιρείες τα υψηλά στελέχη έχουν τον προσωπικό τους coach, για να διασφαλίσει η εκάστοτε εταιρεία την απόδοση των στελεχών της, το δυναμισμό τους, την αποφασιστικότητα τους και την ικανότητα επικοινωνίας με όλους τους ενδιαφερομένους. Οι προοπτικές του coaching είναι όσες και οι δυνατότητες του ανθρώπου.

«Εάν καταλάβεις την ερώτηση είναι η μισή απάντηση» Σωκράτης

 

Τόνια Τσιρογιάννη
Μοιραστείτε τα νέα

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.